על אף שנראה כי מרכיבי הקואליציה של הכנסת ה-21 לא שונים מידי מאלו שהרכיבו את קודמתה, לראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי מו"מ קשוח להקמת ממשלתו החמישית, כשהסוגיה העיקרית איתה יתמודד היא דת ומדינה. כשמצד אחד ליברמן ומהצד השני הגוש החרדי-דתי, השיחות שיתחילו הבוקר (ראשון) בהחלט לא יהיו קלות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
כבר עם צאת השבת יו"ר ישראל ביתנו ושר הביטחון לשעבר הודיע כי הבוקר ייפתח המשא ומתן עם הליכוד לקראת הרכבת הממשלה הבאה. "ישראל ביתנו היא מפלגה עם סדר יום ברור, המורכב משלושה נושאים: ביטחון, עלייה-וקליטה, דת-ומדינה", כתב ליברמן בחשבון הטוויטר שלו. "עם כל הרצון להצטרף לקואליציה המתגבשת והמתבקשת, ועם הנכונות לגמישות, אנו לא נוותר על העקרונות הבסיסיים שלנו".
בהודעתו הציב מסר ברור לדייר בבלפור: ממשלת ימין היא מתבקשת ואנחנו נכונים להתגמש - אך לא נוותר על העקרונות הבסיסיים שלנו. דבריו של ליברמן לא נאמרים בחלל ריק, מאז היוודע תוצאות האמת בבחירות, ניטש קרב בין ישראל ביתנו למפלגות החרדיות על שורה של נושאים, ובראשם חוק הגיוס - והמאבק הזה מעורר דאגה גם בקרב הליכוד.
בזמן שראש הממשלה נתניהו לא מתייחס לחילוקי הדעות בתקשורת, השר לביטחון הפנים ומספר ארבע במפלגתו, גלעד ארדן, הזהיר כי יש "למצוא את המכנה המשותף" עם החרדים. "שום חוק הוא לא קדוש ואפשר לדבר על שינויים בו", אמר בטון מפויס ארדן.
"צריך להימנע מדקלרציות מיותרות שמכניסות את החרדים לפינה, כי גם להם יש בעיה עם הדברים האלו", המשיך ארדן והתייחס לאמירתו של ליברמן, כי בלי חוק הגיוס הוא לא ייכנס לממשלה. "זה לא דברים שאפשר וקל לעשות אותם, ועדיף למצוא את המכנה המשותף במשא ומתן".
ומה דרישות החרדים?
מן הצד השני מאגפים את נתניהו יהדות התורה, שעלו ל-8 מנדטים בתוצאות האמת. כך, הם מגיעים למשא ומתן מעמדת חוזק ובהודעת המפלגה הבהירו כי אם לא יתקבלו דרישותיהם - הם לא חוששים "ללכת לבחירות".
מה הן הדרישות הללו? "כל מי שלומד תורה ותורתו אומנותו יוכל להמשיך ללמוד באין מפריע", כלומר דרישה לבטל את הצעת חוק הגיוס, זו שליברמן דורש להעביר בממשלה הבאה. ליברמן הודיע בתוקף שלא יוותר על נושא גיוס החרדים, וכמו יהדות התורה הבטיח שיילך על כך לבחירות חוזרות, ואכן נראה כי המצב תקוע ולא ירד חלק בגרון המו"מ.
הליכוד כולנו?
עם היוודע תוצאות הבחירות ועם 4 מנדטים בלבד, החלו השמועות על איחוד מפלגת כולנו של שר האוצר משה עם מפלגת הליכוד. למרות שעל פני השטח כחלון ממשיך להכחיש צעד שכזה, ולמרות הכתף הקרה שמפלגתו משדרת לנתניהו. האיחוד ככל הנראה בלתי נמנע.
על פי ההערכות, יו"ר כולנו רוצה להצטרף לליכוד, בין היתר משום שעם 4 המנדטים שקיבל הוא לא יוכל להיות שר אוצר שיתפקד כפי שהוא רוצה. אלא שהדבר יכול להתעכב, וזאת משום שהוא רוצה לחזור לליכוד כשיש לו כוח במוסדות המפלגה.
כחלון מבקש להגיע לליכוד עם ייצוג במוסדות, התפקדות ללא תשלום ועוד, וסביב זה יתנהל המשא ומתן. לא מן הנמנע שיאפשרו לו את זה, בין היתר משום שהוא לא נתפס כאחד שעזב את המפלגה בטריקת דלת, כפי שעשה ליברמן.