השבוע, כשהנשיא יפתח את ההתייעצויות לקראת הטלת הרכבת הממשלה מתחיל המשחק הקואליציוני. נכון לעכשיו מסתמן כי תוקם ממשלה ימנית-חרדית אך כולם מחכים לשחקן המרכזי - אביגדור ליברמן שחוזר ארצה ביום שני. יודגש כי אין מגעים לממשלת אחדות - לא מצד נתניהו ולא מצד כחול לבן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ביום שני יחל סבב התייעצויות, וגם ליברמן חוזר מווינה, אז צפויים להתחיל המגעים הרשמיים. ביום שלישי יימשכו ההתייעצויות וברביעי הקרוב יתפרסמו תוצאות הבחירות הרשמיות. בשלב זה יש לנשיא שבוע להחליט מי ירכיב את הממשלה.
בעוד כחודש, ביום רביעי 15.5, זה יהיה היום האחרון לגיבוש הקואליציה ובמקרה שנתניהו לא יצליח הוא יוכל לבקש מריבלין ארכה של 14 ימים נוספים. מבחינת חלוקת התיקים, הליכוד צפוי לדרוש את תיק התקשורת על מנת לבטל את התקציב הקבוע של התאגיד.
בלב המשא ומתן הקואליציוני, שטרם נפתח רשמית בעקבות העיכוב המתמשך בפרסום תוצאות האמת בבחירות, של מפלגת כולנו עם הליכוד נמצאים בעיקרם שני נושאים: איחוד בין המפלגות - וגם חקירות ראש הממשלה. במקביל, בליכוד מביעים דאגה מעיכוב המגעים עם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, שגם עכשיו לא הציג את התנאים שלו לכניסה לקואליציה.
על פי ההערכות, יו"ר כולנו רוצה להצטרף לליכוד, בין היתר משום שעם 4 המנדטים שקיבל הוא לא יוכל להיות שר אוצר שיתפקד כפי שהוא רוצה. אלא שהדבר יכול להתעכב, וזאת משום שהוא רוצה לחזור לליכוד כשיש לו כוח במוסדות המפלגה.
הדרישות שיציבו ראשי המפלגות לנתניהו:
כחלון רוצה לבוא עם כוח למפלגה, ייצוג במוסדות התפקדות ללא תשלום ועוד וסביב זה יתנהל המשא ומתן. לא מן הנמנע שיאפשרו לו את זה, בין היתר משום שהוא לא נתפס כאחד שעזב את המפלגה בטריקת דלת, כפי שעשה ליברמן.
במקביל למשא ומתן עם כולנו, בליכוד מנסים לנהל מגעים גם עם ישראל ביתנו - אך שם הם מתנהלים אחרת לגמרי. בליכוד נרשמת דאגה, וזאת משום שליברמן עדיין לא הציב את דרישותיו לכניסה לקואליציה.
על רקע יציאתו לוינה של ליברמן, והדיווחים על כך שייפגש שם עם יאיר לפיד שנמצא בעיר גם כן, יו"ר ישראל ביתנו שלח את מספר 2 שלו, חבר הכנסת עודד פורר, להבהיר שלא מתקיימת פגישה שכזאת, שליברמן לא דורש לעצמו את תיק האוצר - ולא "דוחף" להקים ממשלת אחדות עם בני גנץ מפלגתו כחול לבן.
המפלגות החרדיות יחד חיזקו את כוחן ועלו מ-13 מנדטים משותפים ל-16. הקו המנחה את שתיהן הוא שמה שהיה בממשלה הקודמת הוא שיהיה גם בזו הבאה, והן החליטו לפעול יחד כגוש כדי להשיג את מטרתן. נציין שגם דרעי וגם ליצמן הגיעו לבחירות הללו עם חקירה פלילית המרחפת מעל שניהם, ועל כן סביר שיתמכו בכל יוזמה של נתניהו להגנה מפני העמדה לדין.
הדרישות העקרוניות של יהדות התורה עוסקות בראש ובראשונה בחוק הגיוס. החרדים מעוניינים שהוא יעבור באופן שהם רוצים מבלי "להיכנע" לדרישות של ליברמן. עוד ברשימה: שמירת שבת ציבורית על רקע העבודות בשבת; דיור לציבור החרדי ותקצוב תלמידי ישיבות על בסיס התקציב.
בנוסף ליצמן רוצה להמשיך לכהן כסגן שר הבריאות. הבעיה במקרה הזה היא שאם יוחלט סופית להגיש כתב אישום נגד נתניהו אחרי השימוע, אזי נתניהו לא יוכל לכהן כשר הבריאות ומשכך גם ליצמן לא כסגן שר בלבד. יהדות התורה רוצה גם את ועדת הכספים לגפני, כהונה של שני סגני שר בחינוך ובשיכון ושני ראשי ועדות בכנסת.
בש"ס הדרישות די דומות מלבד התיקים. דרעי מעוניין בתיק הפנים כולל סמכויות שנלקחו מהמשרד למפלגתו של כחלון עם הקמת הממשלה הקודמת. דרעי רוצה גם את משרד הנגב והגליל ומשרד הדתות. עוד בדרישות: תיק הקליטה, לתשומת לבו של ליברמן.