בוחרים מבקר שידור ישיר מהכנסת (צילום: אתר המל
בחירת מבקר המדינה - מבחן כוח לנתניהו|צילום: אתר המל"ג, פלאש 90, יונתן זינדל, חדשות

מבחן הכוח של נתניהו - מינוי מבקר המדינה: היום (שני) בשעה 14:00 תבחר הכנסת המפוזרת את מבקר המדינה, ההחלטה האחרונה שתתקבל בכנסת ה-21. 120 הח"כים יצביעו מאחורי הפרגוד ויכריעו בין מועמד האופוזיציה למועמד הקואליציה. בשל היותה של הבחירה חשאית, מדובר במבחן כוח לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בפתיחת מערכת הבחירות החדשה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בכנסת חשבו לדחות את מינוי המבקר, בשל ההחלטה על הליכה לבחירות, אך היועץ המשפטי לכנסת הודיע שאין לדחות את קבלת ההחלטה ויש לקיים את ההצבעה במועדה - על אף הפיזור. הבחירות יבטאו את יחסי הכוחות בפרלמנט, בעיקר בקואליציה, והשאלה הגדולה היא האם ייבחר המועמד של נתניהו.

האם מועמד הקואליציה ייבחר?|צילום: החדשות

שני המועמדים הסופיים לתפקיד מבקר המדינה הם רואה החשבון מתניהו אנגלמן, מטעם הקואליציה, ואלוף במיל' גיורא רום, מטעם האופוזיציה. אביגדור ליברמן, יו"ר ישראל ביתנו, הודיע אתמול שהורה לרשימתו לבחור באנגלמן, כנראה כדי לא לתת לנתניהו סיבות נוספות לשייך אותו למחנה השמאל. עם זאת, בבחירות חשאיות חברי הכנסת לא חייבים להצביע לפי הוראתו.

ח"כ אבי ניסנקורן מכחול לבן אמר הבוקר בגל"צ ש"אם חברי הכנסת יבחרו לפי מצפונם, גיורא רום יהיה מבקר המדינה. רובם רוצים בו". לעומתו, ח"כ דוד ביטן מהליכוד, הביע ביטחון במועמד הקואליציה: "אין מצב שב'הליכוד' לא יצביעו לאנגלמן. חברי הסיעה מודעים להשלכות של הצבעה למועמד האופוזיציה". 

יו
ניסנקורן: "רוב הח"כים רוצים את רום"|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

זו הפעם הראשונה מאז 1987 שאין שופט מועמד לתפקיד המבקר: אנגלמן היה מנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה ומנכ"ל הוועדה לתכנון ותקצוב של ההשכלה הגבוהה ולשעבר מנכ"ל הטכניון; רום היה אחראי על התעופה האזרחית וכיהן כיו"ר הרשות לבטיחות בדרכים. לקואליציה היו מספר מועמדים, אך לאחר שבאופוזיציה התמקדו ברום החליטה גם בקואליציה לבחור מועמד אחד. הבית יהודי הציע את אנגלמן, שמונה לתפקידו במל"ג על ידי נפתלי בנט.

התנאי של ראש הממשלה היה שלא ייבחר לתפקיד שופט או שופט בדימוס, כנראה מסיבה אחת - נתניהו עושה כל מאמץ כדי להימנע ממגע עם שופטים, ולא רק בתחום הזה. מצד שני האופוזיציה ניסתה לגייס שופטים ולא הצליחה.

שופט בית המשפט העליון לשעבר, אליקים רובינשטיין, סירב, שופט ביהמ"ש העליון לשעבר ונציב התלונות על השופטים, אורי שוהם, סירב גם הוא ובעצם לא נמצא אף שופט. למרות שמדובר בתפקיד רב עוצמה וכח - לא הרבה "קפצו" עליו: הבחירה היא ל-7 שנים, והמועמד שיבחר ייחשב לסגל א'.