המגעים להרכבת ממשלה נמשכים - ישראל כ"ץ ימונה לשר החוץ באופן קבוע? ממשלת נתניהו החמישית צפויה לקום בסופו של דבר - אלא שהמגעים יתמשכו עד הרגע האחרון, פשוט כי אף מפלגה לא רוצה להיות הראשונה לחתום על הסכם הכניסה שלה לקואליציה קודם - ואז לגלות שנתניהו נתן למפלגה אחרת יותר. אז היכן עומד המו"מ בשלב הזה, מה בדיוק הדרישות של השותפים - ומי צפוי לאייש אילו תפקידים, לפחות על פי המסתמן כעת?
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בפגישות של נתניהו עם יו"ר כולנו, משה כחלון, האחרון הציב תנאי ברור: תיק האוצר - או שאני לא נכנס לממשלה. כחלון רוצה המשיך בתיק בו הוא מחזיק ב-4 השנים האחרונות, זאת למרות שבליכוד שאפו לשמור את התיק בידיהם ולהפקידו בידי ישראל כ"ץ, ולהעביר לכחלון את תיק החוץ.
אלא שהתעקשות כחלון מובילה לכך שהוא יישאר כנראה באוצר - וכ"ץ, שמשמש היום מ"מ שר החוץ, כנראה יקבל את התיק באופן קבוע - מהלך לא אופייני לנתניהו שלמעשה יחלק תיק בכיר לאיש ממפלגתו. ומה בנוגע לאיחוד שדובר בין הליכוד לכולנו? בליכוד אומרים שכחלון מציב רשימת דרישות מופרזת - ובכולנו אומרים שכחלון הבין שיש לו הרבה יותר השפעה כיו"ר מפלגה עצמאית.
יותר מ-200 דרישות לאיחוד מפלגות הימין
הבוקר התקיימה פגישת המו"מ הראשונה בין צוותי הליכוד ואיחוד מפלגות הימין, שהסתיימה באווירה טובה. במסגרת המו"מ להרכבת הקואליציה, שני הצדדים הציגו את הדרישות (באיחוד מפלגות הימין הציגו לליכוד יותר מ-200 כאלה) והשיחה נסובה סביב קווי היסוד של כל אחד מהצדדים.
המו"מ צפוי להימשך בשבוע הבא אך כבר עכשיו די ברור שבליכוד לא רוצים לתת למפלגה את תיק המשפטים - כפי שדורש סמוטריץ', ולכן נראה שיקבל לידיו תיק אחר - כנראה תיק שיכון ובינוי מורחב עם סמכויות נוספות. עוד דורש סמוטריץ' העברת חוק נורווגי מורחב באופן מידי, שיכניס את איתמר בן גביר (מס' 7 באיחוד מפלגות הימין) לכנסת על ידי התפטרות סמוטריץ' ופרץ מהכנסת לאחר מינוים לשרים. הרב רפי פרץ דורש את תיק החינוך.
דרישות נוספות שמופיעות במסמך של איחוד מפלגות הימין: הקמת רשות הסדרה להתיישבות ביהודה ושומרון בראשות שר מהמפלגה, שישמש גם כיו"ר ועדת שרים להתיישבות - ואחריות על החטיבה להתיישבות, על רשות השירות הלאומי והגרעינים התורניים.
מה דורשות יהדות התורה וישראל ביתנו?
לפני כחודש נחשפו הדרישות של יהדות התורה בתחום הגיוס והשבת - ושבועיים לאחר מכן נחשפו דרישות נוספות. במסגרתן: הגדלת סל התרופות ועדכון תקציב הבריאות סגן שר הבריאות ליצמן לא נותר אדיש לביקורת המאוד קשה שנמתחה על מצב מערכת הבריאות. לכן פרט לגיוס ועבודות בשבת, הוא מחליט הפעם להכניס את הדרישות שלו בנושא לשיח המשא ומתן הקואליציוני.
הדרישות של יהדות התורה בנושא הבריאות: הן עדכון שנתי על תקציב הבריאות, הקלת עומס בחדרי מיון, הגדלת סל התרופות מ-500 ל-700 מיליון שקלים. הוא יציג תוכנית חירום לשיפור המצב במחלקות הפנימיות והוספת מיטות בחדרי המיון.
בנוסף, יקדם ליצמן חוק שיעדכן אוטומטית את תקציב הבריאות מדי שנה בהתאם לצרכים. הרעיון הוא שעל פי חוק תקציב הבריאות יתעדכן אוטומטית לפי גודל האוכלוסייה. התקווה היא שכך ישראל תדביק את המדדים בעולם, והוא כשר לא יצטרך להתחנן לתוספות תקציביות.
סך עלות הדרישות כ-5 מיליארד שקלים. הסכום הנדרש הוא לא מעט כסף בתחשב מצב הגירעון והמשק. נותר לראות האם ליצמן יילחם על דברים אלו כמו על הגיוס והשבת.
ליברמן מצדו הבהיר כי מפלגתו לא תוותר על התנאים שהציבה במהלך המשא ומתן להרכבת הממשלה: תיק הביטחון, חוק הגיוס ותיק העלייה והקליטה. "ממשלת ימין היא מתבקשת ואנחנו נכונים להתגמש - אך לא נוותר על העקרונות הבסיסיים שלנו", אמר יו"ר ישראל ביתנו.
"ישראל ביתנו היא מפלגה עם סדר יום ברור, המורכב משלושה נושאים: ביטחון, עלייה-וקליטה, דת-ומדינה", כתב בחשבון הטוויטר שלו. "עם כל הרצון להצטרף לקואליציה המתגבשת והמתבקשת, ועם הנכונות לגמישות, אנו לא נוותר על העקרונות הבסיסיים שלנו".