פרסום ראשון: האם חתימה אחת על תמיכה בסרבנים, לפני 17 שנה - היא עילה לפסילה למינוי ציבורי? אחרי שבג"ץ ביטל את החלטת שר המדע אופיר אקוניס שלא למנות את פרופסור יעל אמיתי, השר מצא עילה חדשה למנוע את המינוי.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
בג"ץ קבע בפסק הדין לפני כחודש שחתימה של הפרופסור יעל אמיתי על עצומה שהביעה תמיכה והערכה בסטודנטים ומרצים שסירבו לשרת בשטחים איננה מהווה עבירה פלילית. משום כך ביטל את החלטתו של השר אקוניס שלא למנות אותה.
יחד עם זאת, בפסק הדין בג"ץ החזיר את הסוגיה לבחינה מחודשת של אקוניס. בסבב הקודם של ה"קרב" בין השר לפרופסור, השר ייצג את עצמו בבג"ץ משום שהיועץ המשפטי לממשלה סרב לייצג אותו וגם לא לאפשר לו ייצוג פרטי.
כעת אנו מפרסמים כי אקוניס צפוי להודיע לבג"ץ: "לא חזרתי בי מעמדתי, ולא אמנה את פרופסור אמיתי. הסיבה הפעם בשל "חוסר התאמה ערכית".
כך פירט אקוניס במכתב שנשלח לפרקליטות הערב: "אני סבור שחתימתה של פרופסור אמיתי על עצומה, וסירובה העיקש והשיטתי לחזור בה מהאמור באותה עצומה, מהווים פגם ערכי שורשי, שאינו מאפשר לי למנותה".
אחר כך מצטט אקוניס את השופט הנדל שאמר: "קריאה לסרבנות כזו - בין אם נפתחו בגינה הליכים פליליים ובאין אם לאו - עשויה לבוא בקהל השיקולים הרלוונטיים".
אם נסכם אקוניס עומד על החלטתו שלא למנות את אמיתי, וכיוון שהחלטה בנושא הזה תלויה ועומדת, סביר להניח שתתגלגל לפתחו של שר המדע הבא, מי שלא יהיה.
מטעם ועד ראשי האוניברסיטאות נמסר: "שר המדע שכח כנראה שתפקידו לקדם את המחקר במדינת ישראל - ולא לטרפדו. החלטתו שלא למנות את פרופ' אמיתי מהווה עיוות של פסק דין, משחקת לידי תנועת החרם האקדמי והיא נדבך נוסף בניסיונו לקדם אג'נדה פוליטית במקום לאפשר מינוי ראוי שאושר ע"י סגנית המדען הראשי ויועמ"ש משרד המדע, על סמך מומחיותה הרבה".
"בניגוד לעמדת השר, קיימת חשיבות רבה בקבלת החלטת המינוי בהקדם, שכן מועצת הנגידים אינה מתפקדת לאחר התפטרותן של שתי הנציגות הגרמניות בקרן במחאה על החלטתו, וטרם מונו מחליפיהן. ועד ראשי האוניבסיטאות שוקל לשוב ולפנות לבית המשפט ולבקש למנות את פרופ' אמיתי לאלתר ובכך לסיים את הפרשה המכוערת, לטובת מדינת ישראל", דבר התגובה.