נתניהו. הנחייתו חוקית? (צילום: רויטרס)
נתניהו. הנחייתו חוקית?|צילום: רויטרס

האם הנחייתו של ראש הממשלה נתניהו להקים ועדת חקירה לבחינת פעילות הקרן החדשה לישראל חוקית? באוקטובר האחרון דנה ועדת הכנסת דיון בנושא סמכות הכנסת להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית - דיון בו טען היועץ המשפטי של הכנסת, עורך הדין איל ינון, כי הכנסת "לא יכולה להשתמש בכלי של ועדת חקירה פרלמנטרית ולהפוך אותו לכלי לרדיפה של ארגונים בחברה האזרחית, מימין או משמאל".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אמירתו של ינון הושמעה לאחר שבחוות דעת סמוכה קבע כי אין בסמכות הכנסת להקים ועדת חקירה הנוגעת למימון מדינות זרות של ארגונים ישראליים הפועלים נגד חיילי צה"ל. הדיון נקבע בעקבות הקביעה, אולם יו"ר הוועדה, חבר הכנסת יואב קיש (הליכוד) הבהיר כי הדיון נועד לא לדון בסוגיה הספציפית ההיא, אלא בפרשנות היועץ על סמכות הכנסת בנושא.

קיש תקף בדיון את מעורבות היועצים משפטיים במערכת קבלת ההחלטות, והצהיר: "היועץ המשפטי לכנסת אינו גורם נבחר, אינו גורם פוליטי ואינו שחקן במגרש ההכרעות של הכנסת. רק נציגי העם, נבחריו, מי שקיבלו את סמכותם מהציבור ונושאים באחריות המלאה לכל הכרעה - הם הקובעים". קיש התריע מפגיעה בסמכותה של הכנסת ואמר כי "אם ניתן לפרשנות היועמ"ש להתקבל בשתיקה או באמירה חלושה, הכנסת כולה - אופוזיציה וקואליציה כאחד - יאבדו את כוחם, יסונדלו, יהפכו לא רלוונטיים ויהיו נכנעים בפי ההפיכה המשפטית".

איל ינון (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
ינון. פרשנות סותרת|צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

מנגד, היועץ המשפטי של הכנסת איל ינון הזכיר כי "עד היום, כל חוות הדעת בנושא סמכות ללא יוצא מן הכלל, כובדו על ידי יו"ר הכנסת או יו"ר הוועדה הרלוונטית. בממשלה היו התנגשויות וכשהדבר הגיע לבג"ץ הוא קבע שחוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה מחייבת את הממשלה, שכן הוא הוא הפרשן המוסמך של החוק עבור הממשלה".

"אין מנוס מהוצאת הקרן מישראל"

ראש הממשלה האשים אמש (שלישי) את הקרן החדשה לישראל בהרס ההסכם המקורי לגירוש מבקשי המקלט מישראל, והורה להקים ועדת חקירה כדי לחקור את פעילותה. לדבריו, הקרן היא "הגורם המרכזי שהפעיל לחץ אירופי על ממשלת רואנדה לסגת מההסכם".

רוצים ללמוד עוד על סוגיית מבקשי המקלט? האזינו לפרק בנושא בפודקאסט "מיד בהרחבה"

"הקרן החדשה היא ארגון זר שמקבל מימון מממשלות זרות ומגורמים עוינים לישראל, כמו הקרנות של ג'ורג' סורוס", כתב ראש הממשלה בעמוד הפייסבוק שלו, בהתייחסו לאיש העסקים העומד במרכזן של תיאוריות קונספירציה ברחבי העולם. "לכן ביקשתי מיו״ר הקואליציה דודי אמסלם להוביל את המהלך להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית על פעילות הקרן החדשה לישראל, שמסכנת את ביטחונה ועתידה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי". בתנועת "אם תרצו" בירכו על ההחלטה של נתניהו: "אין מנוס מלהוציא מן החוק את הארגון הפוליטי הזר והחתרני הזה ממדינת ישראל".

מבקש מקלט בדרום (צילום: דורית יורדן דותן)
מבקשי המקלט. יימצא פתרון?|צילום: דורית יורדן דותן

שלשום החליט ראש הממשלה לבלום את מתווה הגירוש, שעות ספורות לאחר שהכריז עליו חגיגית במסיבת עיתונאים משותפת שקיים עם שר הפנים דרעי. כבר אז האשים את הקרן החדשה לישראל וגורמים שונים באיחוד האירופי בהפעלת לחץ על רואנדה כדי שזו לא תסכים לקבל מבקשי מקלט שיגורשו מישראל.