טל אוחנה נולדה וגדלה בירוחם, וכעת היא מתכוונת להיות האישה הראשונה בתפקיד ראש מועצה. היא רק בת 34, וכבר נחשבת למועמדת הותיקה והמנוסה ביותר מבין המועמדים, וב-8 השנים האחרונות היא משמשת כסגנית וממלאת מקום ראש העיר.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"אני לא רוצה שאנשים יצביעו לי כי אני אישה. אני רוצה שנשים תצבענה לי כי הן סומכות עליי. כי הן חושבות שאני ראויה ויכולה להוביל את העיר שלהם", אמרה אוחנה. "לפני שנתיים הבנתי שעשיתי דרך ואני גם רוצה להגיע לראש הפירמידה ולהביא את המדניות, הערכים ואת הדברים הגדולים שעשיתי קודם לידי מימוש. העובדה שאני אישה יוצרת אתגרים בכל מיני אזורים גבריים מובהקים, אבל יש בזה הרבה מאוד יתרונות, אולי זה כי אנחנו משדרות משהו פחות אגרסיבי".
ותיקי ירוחם כבר הספיקו כבר לראות מנהיגים מכל הסוגים: ממפלגת העבודה, מהמפד"ל והליכוד, כאלו שמינה משרד הפנים ורבים אחרים. אבל תמונה אחת עדיין לא נתלתה בכניסה ללשכת ראש העיר - תמונת של אישה - ראשת עיר.
לאוחנה, המועמדת הצעירה, יש עוד שלל הפתעות בשרוול. היא רווקה, ומנהלת את קמפיין הבחירות מבית הוריה בו היא מתגוררת. אך לא הכל מתנהל על מי מנוחות בעיירה המנומנמת בדרום: האוכלוסייה החרדית בירוחם לא ממש מתלהבת ממועמדת אישה, אך עם זאת יצטרכו לבחור בין אוחנה לבין מועמדת נוספת, נילי אהרון.
כעת, כחמישה חודשים לפני מועד הבחירות - קמפיין חדש של עמותת "כוח נשים" שמנסה להפוך את הדוגמא של ירוחם למודל לחיקוי. בכוונתם לשכנע נשים נוספות לצאת ולהתמודד בפוליטיקה המקומית, במקומות בהם ל-51 אחוזים מהאוכלוסייה כמעט ואין ייצוג.
ב-98 רשויות אין אפילו אשה אחת
המספרים ממחישים את המצב: מתוך 257 ראשי רשויות בישראל 6 הן נשים, קרי 2.3 אחוז בלבד. רק 14 אחוזים מכלל חברי המועצה ברשויות המקומיות בישראל הן נשים, וב-98 רשויות אין אפילו אישה אחת.
גם במועצה אזורית גזר שבאזור השפלה מתמודדת אישה על תפקיד ראש המועצה. רותם ידלין, 37, היתה בקורס טיס, עבדה כעורכת דין במשרד גדול, שירתה כיועצת למזכיר הממשלה ובמקביל גם ניהלה עמותה חברתית. עכשיו היא מנסה לשכנע את המושבניקים והקיבוצניקים בגזר לבחור בה על פני ראש המועצה שמשמש בתפקיד כבר 24 שנים.
"שואלים אותי הרבה איך אני עוזבת את הילדים כל ערב לחוג בית ואיך זה שהם רואים אותך פחות. התשובה שלי מאוד ברורה: לא הייתם שואלים גבר את השאלה הזאת", אמרה ידלין. "הבנתי שאין לי אפשרות אחרת. אם אני רוצה לשנות את המקום הכי חשוב באיכות החיים של הילדים שלי ושל ההורים שלי - פוליטיקה זאת הדרך".
לרותם יש ייחוס משפחתי גברי שקשה להתעלם ממנו. הסבא רבא היה חבר כנסת, סבא אהרון היה שר החינוך והאבא עמוס שירת כאלוף בצה"ל. אבל מתברר שיכולות הניהול הנשיות במשפחה היו ידועות היטב לנוגעים בדבר.
מהפכת אוקטובר - הגירסה הנשית
במסגרת ההכנות למה שמכנים בארגוני הנשים "מהפכת אוקטובר", נפתחה אף מדרשה מיוחדת שמטרתה להכין את המתמודדות לקראת הקמפיין לראשות הרשויות המקומיות. המדרשה עשויה אמנם לסייע להתגבר על חסם הידע, אבל עמותות הנשים זיהו בעיות נוספות: מקורות מימון למסע הבחירות, האופי האגרסיבי של הפוליטיקה המקומית הנחשבת ל"מלוכלכת" ובעיקר - האחריות המשפחתית.
נכון לעכשיו נדמה שהמאמצים שמשקיעים ארגוני הנשים מתחילים לשאת פירות. המספרים אמנם מעודדים, אך עדיין רחוקים משוויון. אם בשנת 2013 התמודדו 42 נשים כאשר 6 מתוכן זכו בבחירות, לקראת הקמפיין השנה הצהירו עד כה 65 נשים על התמודדות לראשות הרשויות המקומיות, ומדובר בעלייה דרמתית של יותר מחמישים אחוזים.
השינוי מחלחל לא רק לאוכלוסייה היהודית בישראל. סמירה רדא עמראן היא עובדת ותיקה בבנק ובעלת תואר שני עם הרבה מוטיבציה, ובכל זאת, ההנהגה הדרוזית-דתית בגולן לא מאושרת מהתמודדות אישה על ראשות המועצה המקומית עין קנייא שבשיפולי החרמון. יחד עם התנגדות ההנהגה בעדה הדרוזית, ישנה בעיה נוספת - חלק גדול מהדרוזים בגולן עדיין שומרים אמונים למולדת סוריה ומתכוונים להחרים את הבחירות לראשות המועצה שייערכו כאן לראשונה.