מחריף המאבק בקואליציה סביב פסקת ההתגברות: הבוקר (ראשון) ראשי הקואליצה התכנסו לדון על החוק שיאפשר לכנסת לעקוף את עמדת בג"ץ. בדיון קצר, בו לא התקבלה החלטה, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט נתן את עמדתו והציע חלופה: בג"ץ יוכל לפסול חוקים ברוב של 6 מתוך 9 שופטים וחברי הכנסת יוכלו לחוקק מחדש ברוב של 70. ראש הממשלה בנימין נתניהו התנגד ודרש: פסילת חוקים - רק פה אחד.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
גם שר החינוך נפתלי בנט התנגד למתווה שהציע מנדלבליט. לטענתו של בנט, חקיקה מסוג זה תעודד את בג"ץ לפסול יותר חוקים ופנה לנתניהו בבקשה לקדם את החוק במהרה: "ראש הממשלה, צריך לדון אבל אסור למרוח את זה". שר האוצר משה כחלון נעדר מהישיבה, בה לא הגיעו להחלטות אופרטיביות.
"סיימתי עכשיו דיון חשוב עם ראשי מפלגות הקואליציה ועם היועץ המשפטי לממשלה וצוותו", מסר ראש הממשלה נתניהו בתום הישיבה. "בשאלת יחסי הגומלין בין הרשות המחוקקת והרשות השופטת. יהיו גם ישיבות המשך השבוע. דיון כזה התקיים לפני למעלה מעשר שנים, ללא תוצאות, ויש לנו רצון להגיע לפתרונות מאוזנים ונכונים כדי להתמודד בדרך אחראית עם אתגרי ההווה והעתיד. הדיון מאוד חשוב, מאוד רציני, ומתייחסים אליו ברוח הזו".
נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, התייחסה לחשיבות של מערכת משפט עצמאית בהרצאה שנשאה במרכז למורשת היהדות באוניברסיטת תל אביב: "חשוב להדגיש כי משאנו מבקשים להתהדר, ובצדק, כלפי עם ועולם בהיותנו הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, עלינו לזכור כי אחת הערובות ההכרחיות לכך היא שמירה על מערכת בתי משפט עצמאית, מקצועית ובלתי תלויה המקיימת ביקורת שיפוטית המגנה על עקרונות היסוד החוקתיים של השיטה".
"עקרונות יסוד חשובים נוספים שמשמיעה לנו שיטת המשטר הדמוקרטית הם ההכרה במעמד החוקתי של חירויות האדם וקיומה של ביקורת שיפוטית אשר לה תפקיד חשוב במערך האיזונים והבלמים המיועד להגנה על חירויות אלה", הוסיפה חיות. "כל העקרונות הללו הם החוליות החיוניות המקשרות בין חלקי החברה השונים ובשמירה עליהם אנו כשופטים רואים את עיקר תפקידנו. בכך, על פי תפיסתי, תורמת הרשות השופטת תרומה חשובה ומשמעותית ללכידות החברתית כערך העומד בפני עצמו וכמטרה שיש לחזק ולשמר".
בשבוע שעבר פורסם לראשונה במהדורה המרכזית שלמרות ההסכמות על חקיקת פסקת ההתגברות, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר התיירות יריב לוין מתכוונים לקדם את החוק בגרסה המורחבת על פי המודל הבריטי. לעומתו, שר החינוך נפתלי בנט ושרת המשפטים איילת שקד מעונינים בגרסה הצרה לפיה חברי הכנסת יוכלו לחוקק מחדש חוק שנפסל על ידי בג"ץ ברוב של 60 חברי כנסת.
ראש הממשלה מנסה "לתקן" את הנזק בעקבות ביטול המתווה
לפני כשבועיים הודיע שר האוצר כחלון כי הוא מסכים להוסיף את פסקת ההתגברות לחוק. עם זאת, כחלון ככל הנראה התכוון רק לחוק המסתננים ולא הסכים שפסקה מסוג זה תוכנס גם לחוקים נוספים ואף התבטא היום בריאיון ל"כאן" כי יתנגד למהלך.
מאחורי הרצון של ראש הממשלה נתניהו להחיל את פסקת ההתגברות גם בחוקים נוספים עומד בעיקר החשש שלו מפני בנט ושקד ש"יעקפו" אותו מימין. ובנוסף ראש הממשלה מנסה "לתקן" את הנזקים שנגרמו לו בעקבות פרשת ביטול המתווה.
השר בנט כתב אז בתגובה בערוץ הטלגרם שלו: "אני מברך את ראש הממשלה על היענותו לחוקק את פיסקת ההתגברות ולהעביר את חוק המסתננים. אני מצפה לידום מהיר מאד. זהו החוק החשוב ביותר מזה 20 שנה. ניתן כבר מחר להעביר בממשלה (ועדת שרים), ואני בטוח שההבטחה שלו תלווה במעשים נחושים.