מסלול עוקף לוועדת ההיתרים (צילום: Marc Israel Sellem/FLASH90, חדשות)
"אין גבול לשקרים"|צילום: Marc Israel Sellem/FLASH90, חדשות

המערכת הפוליטית סוערת בעקבות תחקיר "עובדה" ששודר אמש (חמישי) בו פורסם כי ראש הממשלה נתניהו ביקש מראש השב"כ דאז, יורם כהן, לבצע האזנה לטלפונים של ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו והרמטכ"ל לשעבר בני גנץ. ראש הממשלה צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי "אין גבול שקרים". דיין עצמה התייחסה לתחקיר ולתגובת נתניהו: "אני לא היריב של ראש הממשלה והוא לא היריב שלי". במפלגת העבודה פנו ליועץ המשפטי לממשלה ולמבקר המדינה בדרישה לפתוח בבדיקת ממצאי התחקיר ובדיקה האם מבוצעות כיום האזנות לבכירים במערכת הביטחונית והפוליטית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"מעולם לא ביקשתי להאזין לרמטכ"ל ולראש המוסד", כתב נתניהו. "זהו שקר מוחלט. אין גבול לשקרים!". בתגובה המקורית לתכנית מסר ראש הממשלה: "הטענה שראש הממשלה ביקש מראש השב"כ לבצע האזנות לרמטכ"ל ולראש המוסד מופרכת לחלוטין. זהו עיוות מוחלט של מאמצים מערכתיים שנעשים מעת לעת כדי לשמור על ביטחון מידע בנושאים רגישים בעלי חשיבות עליונה לביטחון ישראל. ההחלטה באילו אמצעים להשתמש ומול אילו גורמים, נתונה בידי הגורמים המוסמכים". סמוך לחצות בלשכת נתניהו שינו את התגובה ומסרו: "הטענה שראש הממשלה ביקש מראש השב"כ לבצע האזנות לרמטכ"ל ולראש המוסד מופרכת לחלוטין".

פרדו, ארכיון (צילום: פלאש 90)
פרדו, ארכיון|צילום: פלאש 90

הבוקר התייחסה דיין בעצמה לתחקיר ולתגובות. "אני לא היריב של ראש הממשלה, והוא לא היריב שלי", אמרה בריאיון לשרון כידון ושי גולדן ברדיו תל אביב. "בתגובה שנמסרה לפני השידור אמר נתניהו כי האמצעים לגבי דליפת מידע נקבעים על ידי הגורמים הרלוונטיים. מה שאנחנו יודעים הוא שהייתה חשיבות גדולה של נתניהו למנוע דליפת מידע ביטחוני רגיש ולכן ביקש הפעלת אמצעים מיוחדים, בין היתר על פרדו וגנץ". עוד היא הוסיפה כי "יכולות הפיקוח האלה כוללות גם האזנה, ומבחינת כהן היה לו ברור שזו הפעלה קיצונית של יכולות השב"כ ולכן הוא סירב".

בתוך כך, סערה במערכת הפוליטית בעקבות הפרסום: במפלגת העבודה פנו הבוקר ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ולמבקר המדינה יוסף שפירא בבקשה שיבדקו האם אכן נתניהו ניסה לבצע האזנות לפרדו וגנץ, וגם האם מבוצעות כיום או בוצעו לאחרונה האזנות נגד בכירים במערכת הביטחונית או הפוליטית. עוד ביקשו במפלגה לבחון את המדיניות והנהלים הקיימים בביצוע האזנות.

ברק: נתניהו יכפיש גם אותו (צילום: החדשות)
גנץ, ארכיון|צילום: החדשות

"קשה להמעיט בחומרת העניין", אמר מזכ"ל המפלגה ערן חרמוני. "אם יש אמת בפרסום - זו רעידת אדמה של ממש, פגיעה בקודש הקודשים". הוא הוסיף: "מדינת ישראל איננה רפובליקת בננות וגם איננה, בכל הכבוד, מגרש המשחקים הפרטי של ראש הממשלה בנימין נתניהו".

יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי "גילוייו של תמיר פרדו, במידה ויוכחו כנכונים, חמורים ביותר וחייבים להדאיג את כולנו". הוא אף קרא לבדיקה דחופה ומיידית של מבקר המדינה לבירור הפרשה. "היה ראוי שמידע כזה יובא בזמן אמת לוועדת המשנה למודיעין ולא לחשיפה תקשורתית כעבור שנים", הוסיף.

יו
"לפתוח בבדיקה של המבקר". הרצוג|צילום: יונתן זינדל - פלאש 90, חדשות

חברת הכנסת ציפי לבני (המחנה הציוני) צייצה בחשבון הטוויטר שלה: "קמנו למדינה שבה ראש השב"כ היה המעצור האחרון בפני ראש ממשלה שרוצה להשתמש באמצעים שנועדו מול אויבים נגד רמטכ"ל וראש המוסד". עוד כתבה: "השילוב של הרבה שנות שלטון, עודף כוח וסימון כל מי שחושב אחרת כבוגד הרסני - נתניהו צריך ללכת".

יו"ר מפלגת העבודה אבי גבאי כתב כי "ראש ממשלה ישראלי ששולח ראש שב"כ לעקוב אחר עמיתיו, איננו ראוי לתפקידו הממלכתי הרם, הוא איננו יכול לעמוד בראש ועדת ראשי השירותים ועליו ללכת הביתה". עוד הוסיף: "במעשיו ובפועלו אין הוד ואין הדר אלא רמיסת הממלכתיות וקדושת הביטחון".

אבי גבאי (צילום: פלאש 90, מארק ישראל סאלם, חדשות)
"על רה"מ ללכת הביתה". גבאי|צילום: פלאש 90, מארק ישראל סאלם, חדשות

"הבעיה המחרידה היא שמנהל את חיינו ראש ממשלה שאיבד את הברקסים", צייצה ח"כ סתיו שפיר מהמחנה הציוני. "הוא יעשה הכול כדי לשמור על הכיסא: יפגע במשטרה, יצותת לרמטכ"ל, יתקוף את ביהמ"ש. אסור לאף אדם להחזיק בכל כך הרבה כוח אחרי שהוכיח שוב ושוב כמה הכוח הזה השחית אותו".

הפעיל הפוליטי אלדד יניב צייץ הבוקר בעקבות התחקיר: "ראשי האופוזיציה, אם יש דבר כזה בכלל בכנסת, צריכים לזמן מיד את ועדת החוץ והביטחון על מנת לחקור את המעורבים בתחקיר ולברר מה בדיוק קרה כדי לדעת אם עכשיו יש האזנות על ראשי ועדת ראשי השירותים או על שרים בממשלה".

השתתפה בהכנת הידיעה: דפנה ליאל.