בלב הוויכוח הציבורי: חוק המרכולים (צילום: פלאש 90, מנדי האצמן)
צילום: פלאש 90, מנדי האצמן

יום לאחר ששופטי בג"ץ בראשות הנשיאה מרים נאור החליטו לאשר פתיחת עסקים בשבת בתל אביב, ובכך לאפשר לעירייה לאכוף את חוק העזר, בקרב הסיעות החרדיות בממשלה הסערה לא שוככת: היום (חמישי) יש מי שכבר מאיימים שאם הממשלה לא תפעל לשינוי הגזירה, בין היתר באמצעות חקיקה עוקפת, הדבר יכול להיגמר בפירוק הממשלה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בקרב הסיעות החרדיות עולים למתקפה נגד בג"ץ ומבקשים לפעול בכנסת עם חזרתה מפגרה. "אין ברירה אלא לקדם חוק לעקיפת בג"ץ", אמר לחדשות 2 Online שר הבריאות יעקב ליצמן. "בית המשפט הופך עצמו לכל יכול ורומס את הכנסת".

"שופטי בג"ץ הם דיקטטורה", הוסיף ח"כ ישראל אייכלר ממפלגתו של ליצמן. גורם ביהדות התורה אמר לחדשות 2 Online כי "על השבת אנחנו לא נתפשר וזה לא משנה מה בדיוק כתוב בהסכם הקואליציוני. אם בג"ץ החליט שהוא בתחרות ריצה עם השר דרעי, לנו יש את הכלים להראות לו מי בעל הבית. העניין הזה ייגמר מהר מאוד וכל סיעות הקואליציה ילכו אתנו והן גם יודעות את זה". עוד הוסיף הגורם כי "אנחנו הצבענו בממשלה הזו לא פעם על דברים שאנחנו לא מאמינים בהם. עכשיו התור שלנו. השבת חשובה לא פחות מהמיסוי על דירה שלישית ומהתאגיד".

ביקורת על הסדרי הטיעון של ליצמן ודרעי (צילום: פלאש 90, מארק ישראל סלם, חדשות)
"לא נתפשר על השבת"|צילום: פלאש 90, מארק ישראל סלם, חדשות

ראשי הסיעות החרדיות במפלגות ש"ס ויהדות התורה חזרו אמש אל ההסכם הקואליציוני כדי לבדוק מהו הניסוח המשפטי המדוקדק עליו הוסכם ובו נתנו את חתימתם. "יישמר הסטטוס קוו כפי שהיה נהוג במשך שנים", נכתב בהסכם. "לא תקודם חקיקה שיש בה משום שינוי בסטטוס קוו בנושאי דת ומדינה, מלבד מה שהוסכם עליו בהסכם זה. במסגרת השמירה על שלטון החוק תפעל הממשלה לאכיפה של החקיקה הקיימת בנושאים דתיים". במילים אחרות, לא נעשתה התייחסות מפורשת למצב שבו בג"ץ מחליט לגבי מרכיבים באופייה היהודי של המדינה, למרות שכן צוין באופן ספציפי כי "יהדות התורה מביעה חרדתה לאופייה היהודי של מדינת ישראל בעקבות הפרצות המתמשכות בפעילות מסחרית בשבת ובמועדי ישראל".

בימים הקרובים יתכנסו שתי ההנהגות של המפלגות לקבלת החלטה סופית בנושא דרך המאבק בהחלטה והפיכתה. בינתיים, שר הפנים דרעי דורש מהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לפעול לדיון חוזר בבג"ץ, וטוען שקיבל החלטה בנושא בערב חג הפסח, לפיה ייפסל חוק העזר העירוני של עיריית תל אביב, ואולם בג"ץ הקדים אותו ומיהר להחליט. "תמוה שבג"ץ המתין שנים להחלטת שר הפנים והחליט לפרסם היום את החלטתו", מסרו בלשכתו.

מרכולים בתל אביב (צילום: מתן חצרוני, חדשות 2)
"יישמר הסטטוס קוו"|צילום: מתן חצרוני, חדשות 2

גם בבית היהודי מצטרפים לדרישת החרדים: אתמול העבירו במפלגה מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ובו ביקשו לכנס ישיבה מיוחדת כדי לבדוק כיצד פועלים נגד הפסיקה של בג"ץ. פעילים מרכזיים במפלגה הפעילו לחץ על השרים וחברי הכנסת להתבטא באופן נחרץ יותר בסוגיה.

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן דווקא בירך על החלטת בג"ץ, ואמר כי "מדובר בחוק עירוני מידתי המאפשר, מצד אחד, לשמור על השבת כיום מנוחה, ומצד שני מעניק לאזרחים רבים מאוד אפשרות לבלות בשבת על פי רצונם ודרכם". הוא הוסיף כי "לתל אביב יש אופי מסוים שהתפתח מאז קום המדינה, ואין שום סיבה שהמדינה תתערב ותפגע במרקם העירוני שהתגבש".

ליברמן, ארכיון (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
"חוק מידתי". ליברמן|צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

גם חברת הכנסת תמר זנדברג הביעה תמיכה בהחלטה ואמרה כי היא "מפגן של שפיות", וכי "התנהגות הח"כים החרדים בעקבותיה היא מפגן של צביעות". עוד היא הוסיפה כי "אחרי ששלושה שרי פנים גלגלו את תפוח האדמה הלוהט ששמו מרכולים בתל אביב מאחד לשני ולא השאירו לבג"ץ ברירה אלא לקבל החלטה, במפלגות החרדיות נזכרו פתאום בסטטוס קוו ובשלטון החוק".

"עבור גפני, ליצמן, דרעי, אריאל וסמוטריץ הקשר בין הסטטוס קוו והחוק הוא כמו הקשר בין שמיטה להר סיני, כלומר אין קשר כזה", אמרה עוד זנדברג. "אם הסטטוס קוו משרת אותם בדרך למדינת הלכה - טוב. אם לא - יאיימו בפירוק הקואליציה".