מליאת הכנסת אישרה היום (שלישי) בקריאה ראשונה את דחיית שידורי התאגיד: בהצבעה ניצחה הקואליציה ברוב של 44 חברי כנסת לעומת 34 מתנגדים ונמנע אחד. ההצבעה נערכה במסגרת דיון פגרה מיוחד, במסגרתו יצביעו הח"כים מחר (רביעי) בקריאה שנייה ושלישית בעד או נגד המהלך. על פי הצעת החוק, תבוטל חטיבת החדשות בתאגיד ויוקם תאגיד חדשות חדש - שיקלוט לתוכו עובדים נוספים מרשות השידור.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
אלא שמסתבר שזהו אינו השינוי היחיד שהקואליציה מתכננת לגבי התאגיד. עם תחילת הדיון במליאה הודיע ח"כ יואב קיש, יו"ר ועדת הכנסת, על כוונתו לאשר דחייה נוספת של שבועיים בתחילת השידורים. אם ההצעה תתקבל, מועד העלייה לשידור של התאגיד יידחה ל-1.6, במקום ה-15.5, כפי שמוצע בתיקון לחוק שעולה היום להצבעה.
"מסגרת הזמנים אינה מאפשרת התארגנות מערכתית תקינה ועל כן אפעל לדחייה של שבועיים נוספים", הסביר ח"כ קיש את המהלך. "הדחייה תקל על ההיערכות של תאגיד החדשות לפתיחת השידורים". לדבריו, המהלך נועד לאפשר הערכות תקינה של כל הגורמים לקראת העלייה לשידור.
בדיון בכנסת על דחיית תחילת השידורים ל-15.5 אמר השר יריב לוין מטעם הממשלה: "מדובר בצעד טכני - אני לא חושב שעל דחייה במספר שבועות ייפול או יקום דבר, אבל מדובר בצעד הכרחי שנחוץ לתיון החוק והבאת הסדר טוב יותר". לוין הוסיף: "צריך גם להודות שטעינו בממשלה הקודמת. גם מה שאנחנו מביאים עכשיו לא מושלם, אבל ההצעה בהרבה יותר טובה מהמצב הקיים - מדובר בפשרה לא מושלמת, שמהווה נקודת מפגש בין הצדדים".
"האובססיה של ראש הממשלה לשליטה ריכוזית בתקשורת הביאה אותו להתעללות בעובדי הרשות והתאגיד ולשיסוי עובדים אלה באלה", תקפה יו"ר מרצ זהבה גלאון במהלך הדיון. "הוא עושה מעשה מגונה בתאגיד וברשות השידור. ראש הממשלה רוצה שליטה מונופוליסטית מלאה בתקשורת, ומקבל לכך הכשר מהיועמ"ש שמכשיר כל שרץ למרות שהוא בניגוד עניינים".
אתמול נמנעה ברגע האחרון השביתה הכללית במשק, בה איים יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן בשל מה שהגדיר "העוול שנעשה לעובדי רשות השידור". לפני כשבועיים הפיץ משרד התקשורת את תזכיר החוק להקמת תאגיד החדשות החדש - שיחליף למעשה את שידורי החדשות של תאגיד השידור "כאן" שאמור לעלות לשידור בסוף החודש. "תחום החדשות יימחק מתפקידי תאגיד השידור הישראלי, ותבוטל חטיבת החדשות בתאגיד השידור הישראלי", נכתב בתזכיר. המדינה מבקשת לדחות את תחילת שידורי התאגיד ל-15 במאי 2017.
170 עובדים נוספים ייקלטו בתאגיד
בשל הרצון בפיקוח, המדינה מעוניינת להוציא את שידורי החדשות מהתאגיד – מלבד שידורי החדשות בערבית. עם זאת, לפי התזכיר, העובדים שכבר נקלטו בתאגיד לא יפוטרו אם יסכימו לתנאים של גוף החדשות – שאמורים להיות זהים לאלו של התאגיד.
לפי הצעת משרד התקשורת, "יועברו, בכפוף להסכמתם, עובדי חטיבת החדשות בתאגיד השידור הישראלי, לתאגיד החדשות הציבורי שיוקם, באותם תנאי שכר וחוזי העסקה ובאותם תפקידים, והמנהל הזמני לא יבצע כל שינוי בתנאים ובתפקידים של עובדים אלה". בנוסף, החוק אוסר על פיטורים בחודשים הראשונים.
כמו כן, החוק כולל סעיף ספציפי שמדיח את ברוך שי, מנהל חטיבת החדשות של התאגיד. "עובד עובר ישובץ באותו תפקיד אליו שובץ בתאגיד השידור הישראלי, למעט מנהל חטיבת החדשות", נכתב. תנאי הסף למנהל החדשות אינו דורש ניסיון עיתונאי – וניתן להסתפק ברקע ניהולי.
בתוך כך, אתמול, לאחר שיחות קדחתניות בין המדינה להסתדרות, הוחלט על ביטול השביתה במגזר הציבורי. בהסתדרות איימו להשבית את המגזר הציבורי ללא הגבלת זמן במחאה על פיטורי העובדים כתוצאה מהקמת התאגיד וסגירת רשות השידור. לפי ההסכם עם האוצר, 170 העובדים בגילאי 40-50 ייקלטו בתאגיד ובשירות המדינה ועובדים מעל גיל 50 יצאו לפנסיה מוקדמת ויקבלו פנסיית גישור. בנוסף, 550 עובדים מהרשות ייקלטו בתאגיד ויותר מ-100 ייקלטו בשירות המדינה.
בהודעה הרשמית והמשותפת נכתב כי מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הגיעו להבנות: "בתקופת תחילת שידורי התאגיד, חלק מעובדי רשות השידור שייקלטו בתאגיד יעמוד על כ-65%, וכ-100 עובדים נוספים ייקלטו לשירות המדינה במסגרת תקנים לא מאוישים". עוד הוחלט כי לא תהיה העסקה במיקור חוץ, ובנוסף הוחלט על שיפור דרמטי בתנאי הפורשים מהרשות המבוטחים בקרן פנסיה חדשה.