אחרי יעלון, גם ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר אהוד ברק במתקפה חסרת תקדים על ראש הממשלה: מספר שעות בלבד אחרי שר הביטחון היוצא, אמר אתמול (חמישי) ברק בכנס הרצליה כי "אם הממשלה לא תתעשת, יהיה על כולנו לקום ממקומותינו ולהפילה בדרך של מחאה עממית - לפני שיהיה מאוחר מדי". דבריו של ברק הערב עשויים לרמז על כניסה אפשרית חזרה לחיים הפוליטיים. נתניהו טען בתגובה כי "ברק נואש להישאר בתודעה ועשה נוהג לתקוף אותי פעם בחודש, אלו ניסיונות להפיל ראש ממשלה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"מי, בשם האלוהים, הסמיך את נתניהו והממשלה 'החטופה' הזאת להוליך אותנו אל סף התהום תוך מלמול מרגיע, מתעתע ורצוף - שתוכנו משדר לכאורה את ההיפך", תהה ברק, שכיהן תחת נתניהו כשר הביטחון עד שנת 2013, והיה בעבר אחד האנשים הקרובים ביותר לראש הממשלה.

"מזה יותר משנה מובילים אותנו ראש ממשלה וממשלה חלשה, רופסת וקולנית, מתעתעת וקיצונית, שנכשלת שוב ושוב בהבטחת הביטחון", המשיך ברק במתקפה על נתניהו. "הממשלה מקעקע את רקמת הדמוקרטיה בישראל, כושלת בניהול היחסים עם ארה"ב ובייצוב מעמדה של ישראל בעולם, ומחמיצה שוב ושוב הזדמנויות מדיניות".

ליברמן ונתניהו: יחסי אהבה-שנאה (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות)
"מה קרה למנהיגות?"|צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות

ברק טען בנאום שנשא במרכז הבינתחומי בהרצליה כי "מה שעומד באמת בראש סדר העדיפויות של נתניהו איננו ביטחון ישראל, שמירת הדמוקרטיה או אחדות פנימית בעם, אלא קידום זוחל וערמומי, מבלי להודות בכך, של אג'נדת 'מדינה אחת' מהירדן לים - אג'נדה המהווה איום ישיר על עצם זהותה ועתידה יש ישראל ועל הפרויקט הציוני כולו".

"השתלטות עוינת על הליכוד"

"מה קרה למנהיגות?", תהה ברק. "למה אנחנו רואים יום יום אצל הממשלה והעומד בראשה פסימיות וחרדה במקום אומץ וכוח? קורבניות בכיינית במקום תחושת גאווה? גישת 'סכסך ומשול' במקום טיפוח של אחדות? טיפול מועדף ב'הון הגדול' במקום באזרח? התלהמות ושיח של שנאה במקום שיח סובלני וקשוב?".

"כל זה מתרחש יום אחר יום, בניגוד לאינטרס הלאומי, על חשבון כלל האזרחים, בניגוד אפילו לאינטרס של בוחרי הליכוד ומפלגות הימין, בניגוד לצרכי הביטחון שלנו ותוך דרדור מצבה הבינלאומי של ישראל", טען. "קרתה פה 'השתלטות עוינת' - גרעין פנאטי של אידיאולוגיה קיצונית השתלט על הליכוד ו'טיהר' את הנהגת המפלגה מכל מי שערכי הדמוקרטיה היו חשובים לו יותר מפופוליזם או הישג רגעי. דרך שימוש בפחדים ובחולשות של העומד בראש - ניצחה עמדתם. נתניהו נושא באחריות לפעולות ממשלתו ה'חטופה' ומחדליה".

נתניהו בישיבת הממשלה, ארכיון (צילום: קובי גדעון / לע
"ממשלה חטופה"|צילום: קובי גדעון / לע"מ

ברק התייחס למעמד הבינלאומי של ישראל, שלטענתו נפגע כתוצאה מפעולות הממשלה. "מלכתחילה סברתי לתומי כי מדובר בממשלה שאיננה יודעת לאן היא חותרת", אמר. "אבל רבים מטובי ידידינו בעולם חושדים ששלטון נתניהו יודע היטב מה הוא רוצה. שההיפך נכון. יש אג'נדה סמויה - אולי כבר לא כל כך סמויה - לפיה ישראל מתכוונת להמשיך ולשלוט בכל השטחים שנכבשו/שוחררו ב-67 - לתמיד, לפיה ישראל איננה מעוניינת ב'שתי מדינות' - ואיננה רוצה במדינה פלסטינית לצידה, שישראל תמשיך בזהירות בבניה בכל ההתנחלויות ומעבר להן, על מנת לייצר בהדרגה, עובדה בלתי הפיכה.

"נתניהו מטפח 'מצב חירום' תמידי"

"נכון שראש הממשלה ושר הביטחון מדברים לאחרונה ממש להיפך, ומדברים כך ביתר שאת ככל שהממשלה מצטיירת יותר ויותר כלכודה בזרועות הפנאטיזם", המשיך. "הצרה היא, שבעולם אף מנהיג לא מאמין עוד לאף מילה של נתניהו וממשלתו. היעד הסמוי של השלטון להעדיף (בניגוד להכרזותיו) את 'שלמות הארץ' על חשבון 'שלמות העם' ולהמשיך את האחיזה בכל ארץ ישראל שממערב לירדן, מוביל בהכרח להתנגשות עם החוק הישראלי והבינלאומי, עם החברה האזרחית ועם ערכי הדמוקרטיה. יתרה מזו, היעד הזה מחייב גם טיפוח חרדה וקיום 'מצב חירום' תמידי אל מול 'איום קיומי'".

"יתרה מכך, דוחפי האג'נדה של 'מדינה יהודית אחת' מהים עד הירדן, ובראשם מכוח מעמדו, נתניהו - מבינים היטב שהצעדים הפיסיים שיידרשו בעתיד כדי לכפות את מטרתם - עלול שיתנוסס מעל חלקם 'דגל שחור', ומפקדים בצה"ל ואנשי שב"כ - חלילה יסרבו לבצעם", הסביר ברק. "לכן חיוני למוטט בהדרגה את 'קדושת' ערכי צה"ל, הקוד האתי, האינסטינקט הבריא של הטובים שבמפקדינו ולוחמינו - ולהוביל, תוך פריטה על חרדות קיומיות, לשנאת האחר, לגזענות, לפופוליזם וללאומנות - מהלך רחב של 'חינוך מחדש' של הציבור כולו ובעיקר צה"ל ומפקדיו, ברוח החלק היותר קיצוני ומופקר של 'שיח הרשתות': 'כולנו אלאור אזריה הגיבור'".

יעלון בכנס, היום|צילום: עדי כהן צדק

ברק חזר על דבריו של יעלון כמה שעות קודם לכן, שהתייחס לאיומים ביטחוניים על מדינת ישראל. ברק הבהיר כי "כרמטכ"ל לשעבר וכמי שעמד שנים ארוכות בראש מערכת הביטחון - אני מבקש לקבוע עובדה חד משמעית, והיא שאף אחד מהאיומים, שבאף אחד מהם אין לזלזל ומאף אחד מהם אסור להתעלם - אבל אף אחד מהם איננו היום, או בעתיד הנראה לעין, איום קיומי על ישראל".

"ניצני פאשיזם דבקו בממשלה"

"הציבור חשוף מזה שנים לתעמולה שקרית, הטוענת כאילו קיימת סתירה עמוקה, בלתי ניתנת לגישור, בין צרכי הביטחון החיוניים של ישראל לבין 'פתרון שתי המדינות'. זהו שקר בוטה, אין סתירה כזאת", הבהיר ברק, ואף טען כי "מי שמסכן יותר מכל את עתידם של 80% מהמתיישבים, אלה מהם החיים בגושי היישובים ובירושלים, הם חברי הממשלה הקיצוניים, הדבקים בהמשך ההתעקשות לבנות ביישובים המבודדים. מי שמקרב את חמאס ודאע"ש לירושלים וכפר סבא הוא מי שחותר למיטוט הרשות הפלסטינית ולהנצחת הפיצול עזה/יו"ש - תוך התעלמות מהמלצות השב"כ, אמ"ן, מתאם הפעולות וצה"ל".

ראש הממשלה לשעבר הביע דאגה מפני מה שכינה "המתקפה על הדמוקרטיה שלנו", ומנה בתוכה את חוק ההדחה, חוק העמותות, פסקת ההתגברות, חקיקת הסעות נפרדות באיו"ש והחלת החוק הישראלי על המתיישבים באיו"ש. "רק עיוור או מיתמם, בור או מתקרנף לא יראה בצירוף כל אלה את 'ניצני הפאשיזם' שדבקו בממשלה הזאת. לא כמו בגרמניה לפני 70 שנה, אלא כמו במדינות אירופה האחרות ובדרום אמריקה לפני 90 שנה. אם זה נראה כמו 'ניצני פאשיזם', הולך כמו 'ניצני פאשיזם' ונובח כמו 'ניצני פאשיזם', אז זה 'ניצני פאשיזם'. זהו המצב. ממש כך".

בליכוד אמרו בתגובה לדברים כי "הקריאה לקום מהכורסאות ולהפיל ממשלה נבחרת שנה אחרי שהעם אמר את דברו בצורה ברורה, מזכירה את הקריאה 'להחליף את העם', ומוכיחה ששום דבר לא השתנה: זה לא הביטחון ולא הכלכלה ולא החברה. השמאל פשוט לא מוכן לקבל את העובדה שהליכוד בשלטון". עוד טענו כי "הממשלה בישראל לא נחטפה, היא נבחרה על ידי העם".