בנימין ושרה נתניהו (צילום: חדשות 2)
מאות חשבוניות עדיין לא פורסמו|צילום: חדשות 2

הרכישות הרשמיות של מעונות משפחת נתניהו נחשפות: היום (ראשון) מפרסמת התנועה לחופש המידע מאות חשבוניות של משרד ראש הממשלה משנת 2014. לדברי התנועה, מדובר בפעם הראשונה בה מסכים משרד ראש הממשלה לחשוף באופן רשמי את החשבוניות - לאחר מאבק משפטי ממושך. סך ההוצאות לשנת 2014 נחשף כבר בחודש אוגוסט שעבר בעקבות עתירת התנועה לחופש המידע, אך כעת מתפרסמות גם 295 חשבוניות מפורטות. 

לעיון בחשבוניות שנחשפו - לחצו כאן

מאות קבלות וחשבוניות לא פורסמו, מכיוון שמשרד ראש הממשלה מתעקש שחשיפתן תפגע בביטחון ובפרטיות המשפחה. עד כה פרסם משרד ראש הממשלה רק את סכומי החשבוניות וטען כי הדבר נעשה "בהתאם לחוות דעת של גורמי הביטחון". כמו כן הסבירו במשרד ראש הממשלה כי חילופי תפקידים במשרד עיכבו את המענה לעתירה ואת פרסום הנתונים.

רק בשבוע שעבר קיבל בית המשפט המחוזי בירושלים את עמדת ראש הממשלה נתניהו ואיפשר לו ולמעון ראש הממשלה להשמיע התנגדויות למסירת מאות חשבוניות, לאור הטענה כי קיים חשש שמסירתן תגרום לפגיעה בפרטיות בני משפחת נתניהו. כמו כן, מסמכים נוספים הנוגעים לתשתיות וביטחון לא פורסמו בשל התנגדות גופי הביטחון.

לצפייה בפירוט ההוצאות המלא לשנת 2014 לחצו כאן

מעון ראש הממשלה בירושלים (צילום: נתי שוחט, פלאש 90, חדשות)
המעון הרשמי ברחוב בלפור בי-ם|צילום: נתי שוחט, פלאש 90, חדשות

תחילת הפרשה ביולי 2015, אז הגישה התנועה לחופש המידע עתירה לבית המשפט בבקשה לפרסם את חשבוניות מעון ראש הממשלה לשנת 2014. בינואר האחרון פסק בית המשפט כי על משרד ראש הממשלה להעביר לתנועה את החשבוניות בתוך 90 יום.

באותם 90 הימים, יכול היה משרד רה"מ לערער או להגיש בקשה לביטול פסק דין, אך במקום זאת המתינו אנשי המשרד לתום 90 הימים והגישו בקשה לדחיית פסק הדין ולהוספת רה"מ נתניהו כצד ג' - כמי שנפגע ממסירת המידע.

מעון ראש הממשלה בקיסריה, ארכיון (צילום: חדשות 2)
הבית הפרטי בקיסריה|צילום: חדשות 2

בחודש יולי 2015 הגישה בפסק הדין קבע בית המשפט כי מסירת המידע המבוקש תעשה בהתאם למגבלות גורמי הביטחון עד ליום 27.4.2016. לטענת התנועה, המתין משרד ראש הממשלה מעל 80 יום ורק ימים ספורים לפני המועד בו היה עליו למסור את המידע, ערב חג הפסח, הוגשה פנייה לבית המשפט בבקשה חסרת התקדים לקבלת דחייה לביצוע פסק הדין.

בעקבות עתירת התנועה נחשף באוגוסט 2015 פירוט הוצאות מעונות ראש הממשלה לשנת 2014, שהסתכמו ב-1.96 מיליון שקלים עבור המעון הרשמי ברחוב בלפור בירושלים והמעון הפרטי בקיסריה. במשרד ראש הממשלה הדגישו אז כי מדובר בירידה של 19% בהוצאות לעומת שנת 2013, אך במהלך שנה זו ההוצאות עבור הבית הפרטי זינקו ב-55%. העתירה הוגשה על ידי היועצת המשפטית של התנועה לחופש המידע, עו"ד רחלי אדרי.

ההוצאות המשמעותיות בשנת 2014
ההוצאות המשמעותיות בשנת 2014|צילום:

אז על מה הוציאו במעונות ראש הממשלה? אלו הסעיפים המרכזיים בנתונים שנחשפו:

אחזקת המעון הרשמי - כ-47.5 אלף שקלים, מתוכם 17,800 לאחזקת פרגולה

רכישה ושימוש באמצעי תקשורת עבור שני המעונות - כ-170 אלף שקלים

חימום במעון הרשמי - כ-52 אלף שקלים 

חשמל במעון הרשמי - כ-143 אלף שקלים

חשמל במעון הפרטי - 20,684 שקלים

מים במעון הרשמי - כ-51,800 שקלים

מים במעון הפרטי - כ-20,800 שקלים

ייעוץ בגין נזילות במרתף המעון הפרטי בקיסריה - כ-4,500 שקלים

הדברה - כ-8,000 שקלים

עבודות אחזקה פרטיות - 42,319 שקלים

רכישת משקאות קלים ויין למעון הרשמי - 47,500

מנכ
מנכ"לית התנועה, עו"ד נירית בלייר|צילום: סיגל בלייר-גת

עו"ד נירית בלייר, מנכ"לית התנועה לחופש המידע, אמרה בתגובה לפרסום הנתונים: "אחד היתרונות של חופש המידע היא היכולת לבחון את הגבול בין הגלוי לנסתר. כשמדברים על שימוש בכספי הציבור להוצאות פרטיות הגבול הוא ברור".

בלייר הוסיפה כי "מה שאישי, פרטי ולא רוצים להגיש בגינו חשבוניות, כנראה שלא צריך להיות משולם מכספי הציבור. מה שהציבור משלם, חייב תמיד להיות חשוף לביקורת ציבורית".

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "אין פה שום חדש. הנתונים פורסמו כבר לפני שנה והתשלומים נעשו בהחלטת הדרג המקצועי ולפי החוקים שחלו על כל ראשי הממשלה. הניסיון לייצר סטנדרט מיוחד לרה"מ נתניהו הוא פסול מיסודו".

"כל ההוצאות המפורטת כאן אושרו על ידי הדרג המקצועי והן נובעות מהחלטות הכנסת והיועמ"ש. לפי הנוהל שאושר על ידי המשנה ליועמ"ש בהתבסס על החלטת ו' הכספים של הכנסת משנת 2001: "אוצר המדינה ישתתף בהוצאות מעונו הפרטי של ראש הממשלה... ויישא בהוצאות השימוש בדירה כגון ניקיון, מים, חשמל, גז, הסקה, גינון, קווי טלפון וכיוצ"ב. אוצר המדינה ישתתף בשיפוצים ובתיקונים אחרים שיבוצעו אך ורק לשם שמירה על הקיים'. וההוצאות המפורטות כאן תואמות בדיוק הנחיות אלה.