מיהם חברי הכנסת הכי חברתיים? "המשמר החברתי" בכנסת מפרסם היום (שלישי) את המדד החברתי לכנסת ה-20, ממנו עולה תמונה קשה, לפיה רוב חברי הכנסת מהאופוזיציה ממוקמים במקום גבוה יותר מחברי הקואליציה, שנאלצים להצביע לפי משמעת קואליציונית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
השרים שהצביעו בצורה החברתית ביותר בשנתה הראשונה של הממשלה הם גילה גמליאל, אריה דרעי ויובל שטייניץ, למרות שבדירוג הכללי הם הגיעו רק למקומות ה-75, 79 ו-80 בהתאמה.
המשמר החברתי מדרג את הצבעות חברי הכנסת על הצעות חוק כלכליות וחברתיות. ח"כ איציק שמולי מהמחנה הציוני נבחר למקום הראשון בדירוג הכללי, אחריו חבר מפלגתו חיליק בר ואחריהם דב חנין מחד"ש. הח"כית החברתית בקואליציה היא מירב בן ארי מכולנו, שהגיעה רק למקום ה-56. הח"כ הכי פחות חברתי באופוזיציה הוא אביגדור ליברמן מישראל ביתנו, שהגיע למקום ה-62.
חברי הכנסת שזכו לתואר האנטי-חברתיים ביותר הם השרה מירי רגב, סגן השר ירון מזוז וסגן השר איוב קרא, כולם מהליכוד. רגב התנגדה להצעות חוק רבות שנועדו להגן על החלשים ביותר בחברה, כמו הרחבת הפיקוח על מעונות יום, ביטול המע"מ על מוצרי מזון בסיסיים, הבטחת הכנסה לעולים קשישים, ועוד. גם ראש הממשלה בנימין נתניהו לא נמצא במיקום טוב במיוחד - 114 ברשימה.
"המקרה של מירי רגב ממחיש את העובדה שרטוריקה חברתית ודיבורים יפים בשם 'העם' ו'הפריפריה' אינם תחליף לעבודה האפורה והחשובה באמת של יוזמה, קידום והצבעה על חוקים חברתיים", אמרה מנהלת המשמר החברתי נירית מוסקוביץ'.
המדד החברתי מבוסס על בדיקה של הצבעות חברי הכנסת. הדירוג של חברי הכנסת עולה ככל שהם מצביעים יותר בעד חוקים חברתיים ונגד חוקים אנטי-חברתיים ולהיפך. החישוב מתבצע באמצעות מערכת הקוד הפתוח כנסת פתוחה - שפיתח ארגון הסדנא לידע ציבורי.
ככלל, ציוני השרים במדד החברתי היו נמוכים יחסית, כיוון שהם ממעטים להשתתף בהצבעות בכנסת. השרים שקיבלו את הציון הטוב ביותר במדד הם השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל, שר התשתיות הלאומיות יובל שטייניץ ושר הפנים אריה דרעי. דרעי תמך במספר הצעות חוק חברתיות ששרים אחרים לא תמכו בהן, כמו ההצעה להחיל על הבנקים וחברות הביטוח את חוקי הגנת הצרכן.
פרט לחברי הממשלה, הח"כים שזכו לדירוג הגרוע ביותר בליכוד ובמדד בכלל, הם נאווה בוקר ומיקי זוהר, שהפגינו חריצות מיוחדת בהתנגדות לחוקים חברתיים. בוקר הצביעה אפילו נגד הצעת החוק להגבלת דמי הניהול בבנקים, שהיא עצמה הייתה אחת מהיוזמות שלה.
"אנחנו מודעים למציאות המורכבת שבה מוטלת על חברי הכנסת מהקואליציה משמעת גורפת", אמר רכז הפעילות בכנסת של המשמר החברתי, חובב ינאי. "אבל אנחנו מצפים מנבחרי הקואליציה והאופוזיציה כאחד לפעול לחקיקה שתקטין את אי השוויון והגדלת הסולידריות בחברה הישראלית".
במשמר החברתי דירגו גם את הסיעות השונות, בשכלול הציון שקיבל כל ח"כ במפלגה. מרצ היא המפלגה שהח"כים שלה הגיעו למקומות הגבוהים ביותר במדד, ובמקום השני המחנה הציוני. הבית היהודי הגיעה מקום האחרון מבין המפלגות.
"נוצרה בישראל נורמה שבה חלק מחברי הכנסת מנופפים באג'נדה חברתית שמושכת מצביעים, מבלי שהדבר בא לידי ביטוי בהצבעותיהם בכנסת", אמרה רכזת המחקר של המשמר החברתי, מיכל עדן. "המדד החברתי חושף את התנהלותם האמיתית".
"אני שמח מאוד שפעם השנייה ברציפות נבחרתי להיות הח"כ החברתי ביותר בכנסת", אמר שמולי. "אם יש משהו שאני מאוד מנסה לעשות בכנסת זה להיות הקול של אותם האנשים שהקול שלהם לא נשמע במוקדי קבלת ההחלטות, או שאין להם את הכוח להילחם שם. אני שמח שזה זוכה להכרה ולהוקרה ואני כמובן מתחייב להמשיך בדרך הזו".