הרצוג בודק את השטח, הביקורת גוברת: לאחר שאמש חשף יו"ר העבודה את תנאיו לכניסה לממשלת נתניהו, פרסם הרצוג היום (שישי) פוסט בפייסבוק בו חידד את התנאים לשותפות עם הליכוד - ככל הנראה על מנת לבדוק כמה רחבה ההתנגדות למהלך, זאת על רקע ביקורות של עוד ועוד ח"כים בתנועתו שקוראים לו לא לעשות כן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"התנאים שלנו להצטרפות לממשלה הם הורדת יוקר המחיה, מעורבות בהחלטות על מתווה הגז, וקבלת סמכויות לעצירת החרם הבינלאומי", נכתב על תמונה שפורסמה בעמוד הפייסבוק של הרצוג. "עוד נדרוש שמירה על בית המשפט העליון, ביטול חקיקות גזעניות, פתיחת משא ומתן עם מדינות האזור ויישום תכנית ההפרדה מהפלסטינים", נכתב בנוסף והובהר כי "אם אין ידיים על ההגה, אין ממשלת אחדות".
אלא שהפוסט הזה של הרצוג נמחק כעבור זמן קצר מאז פורסם, לטענתו בשל "טעות אנוש של אחת העובדות". ואולי הסיבה למחיקה הייתה הביקורת ההולכת וגוברת במפלגתו של הרצוג מפני מהלך של כניסה לממשלת נתניהו?
אחרי הביקורת החריפה שהשמיעו הח"כים יחימוביץ', מרגלית ואחרים, היום היה זה ח"כ עמיר פרץ שכתב בעמוד הפייסבוק שלו: "המחנה הציוני הוקם כדי להוות אלטרנטיבה לנתניהו ולתת תקווה חדשה לאזרחי ישראל - לא כדי להצטרף אליו בגירסת המציאות הבלתי נגמרת של התוכנית "הישרדות" בכיכובו. חבירה לממשלה תפגע אנושות בסיכויינו לחזור לשלטון ותהווה שגיאה אסטרטגית קשה מאד. אנו חייבים להמשיך במסע לצרף אלינו אוכלוסיות חדשות שתמכו בליכוד, ולומר באופן נחרץ כי ביבי הוא לא הפתרון - הוא הבעיה".
חבר הכנסת מיקי רוזנטל, מצידו, אמר כי "הנזק האדיר שבוז'י הסב למחה השמאל-מרכז בלתי ניתן לשיקום כל עוד הוא נשאר בתפקידו". הוא אף הוסיף כי מדובר ב"זניחת קהל המצביעים וזלזול באינטרס הציבורי לשם הצלת הקריירה הפוליטית של פוליטיקאי אחד".
אלא שבמפלגת העבודה נשמע היום גם קול אחר - כזה שתומך במהלך הכניסה לממשלה, מצדו של ח"כ איתן ברושי: "לטובת המדינה ועתידה ובשינוי מדיניות של הממשלה ראוי לאפשר ליו"ר המפלגה הרצוג לבחון הצטרפות לממשלה והפיכתה לממשלה רחבה ומאוזנת".
לדבריו, "מי שמתנגד לרעיון הוא אופורטוניסט וחוטא ליעדי מפלגת העבודה ושמירתה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. אם הרצוג יאמין שיש לו הצעה ראויה והוא יחליט להביא אותה לוועידה אני מאמין כי יהיה לה רוב משמעותי".
ביקורת גם בליכוד: "אין סיבה לתת לבוז'י חבל הצלה"
גם השר זאב אלקין וסגנית שר החוץ ח"כ ציפי חוטובלי מהליכוד, לא בדיוק מתלהבים מאופציית האחדות. "אני לא מאמין במהלך של ממשלת אחדות וחושב שהוא טעות גדולה לא רק למפלגת העבודה, אלא גם לליכוד", הצהיר אלקין. "עדיף לעבוד קשה ולהישאר נאמן לבוחר ולאידאולוגיה, מאשר להמיר אותם בכיסאולוגיה נוחה".
"או אנחנו או הם לא היתה רק סיסמת בחירות, זו אמירה שמשקפת פערים בתפיסות עולם, הציבור בחר בנו ואנו צריכים לקחת את המנדט הזה ולהוביל את ממשלת המחנה הלאומי לפי האג'נדה שבשמה נבחרנו", הבהירה סגנית השר חוטובלי. "המחנה הציוני היא מפלגה בהתרסקות, אין לממשלה צורך בהם, ואין סיבה שנזרוק לבוז'י חבל הצלה".
בימים האחרונים נתון הרצוג למתקפת הודעות סמס מצד פעילים בולטים במפלגה, שמאיימים כי להצטרפות לממשלת נתניהו יהיו השלכות. "כניסה לממשלה תהיה מוות פוליטי בשבילך", נכתב באחת ההודעות. "כחבר מפלגה אני מתבייש לחשוב שאחרי שנבחרתם תחת הסיסמה 'אנחנו או הוא', אתם עומדים להיכנס לממשלה", נכתב בהודעה אחרת. "נזכור בפריימריז הבאים מי תרם לריסוק המפלגה דרך מהלך זה".
אל הביקורת הקשה של הפעילים הצטרפו ביממה האחרונה גם אישים בולטים במפלגה, ובראשם חברי הכנסת שלי יחימוביץ' ואראל מרגלית. מרגלית שלח מכתב לראש הממשלה נתניהו ובו הבהיר לו כי גם אם יוסכם על ממשלת אחדות, הוא לא יצביע עם הקואליציה - "ואני מוכן לשלם את המחיר הצפוי על כך".
יחימוביץ' אמרה כי מדובר ב"הצעה שהיה צריך לדחות אותה בבוז כבר מזמן". במסר ששלחה לתומכיה כתבה יחימוביץ': "לא מדובר על ממשלת אחדות, מדובר על ממשלת ימין לכל דבר, כשמפלגת העבודה זוחלת אליה בלא תנאי כדי לקבל תיקים וכיבודים", הוסיפה. "כלום אחד גדול ומהדהד שכל כולו נתפר כדי שלא להרגיז את המפלגה הימנית ביותר בכנסת - הבית היהודי".
הרצוג: "אני לא ועדת קישוט"
מוקדם יותר נדרש הרצוג עצמו להתייחסות פומבית ראשונה לדיונים, לאחר שבכיר בליכוד הבהיר כי הפערים בין הצדדים גדולים וכי נתניהו שוקל לחדש את המאמץ לצרף את ליברמן ואת ישראל ביתנו לממשלה. "לא מעניין אותי לשבת בממשלה בלי להחזיק את ההגה, אני לא ועדת קישוט", כתב בעמוד הפייסבוק שלו.
"השמועות על פריצת דרך היו מוקדמות", הבהיר הרצוג. "עד לרגע זה לא הונחה בפנינו הצעה הולמת. אם תהיה הצעה ראויה, נשקול באותה ברצינות. כולם אוהבים את המושג 'אחדות', אבל בעיניי מה שקובע היא שאלת הדרך המשותפת".