בליץ בליכוד נגד אמירות שר הביטחון: שרים וחברי כנסת במפלגת השלטון מותחים הבוקר (שני) ביקורת על התבטאויותיו של השר משה (בוגי) יעלון, שקרא לקציני צה"ל להביע את דעתם, גם בניגוד לעמדת הדרג המדיני. "לא ייתכן שקצין בתפקיד ייקח את המושכות מהדרג המדיני ויתנהל כאילו זה צבא שיש לו מדינה", אמרה לחדשות 2 Online שרת התרבות מירי רגב. במקביל, הסתיימה שיחת הבירור בין השר יעלון לראש הממשלה נתניהו.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"שר הביטחון התבלבל", המשיכה רגב. "מפקדי הצבא צריכים 'לומר את שעל ליבם' בפורומים המתאימים ובנושאים עליהם הם אמונים". לצד זאת, הדגישה השרה כי "בנושאים אלו זו חובתם 'לדפוק על השולחן' ולהתווכח. לשם כך הצבא מיטיב לקיים הערכות מצב ודיוני קבלת החלטות".
מוקדם יותר תקף שר התשתיות יובל שטייניץ את הדברים של יעלון בריאיון לגלי צה"ל. "אינני מבין מה מניע את שר הביטחון באמירות הללו", אמר בתכנית "נכון להבוקר" עם ניב רסקין. "התפקיד שלו זה למשמע את צה"ל. צריך שיהיה קו אדום ביו צבא ומדינה ובין צבא ופוליטיקה. אני חושב שדבריו הם טעות אומללה. אצל בן גוריון זה לא היה קורה".
יו"ר ועדת הכנסת דוד ביטן טען כי "דבריו של שר הביטחון חמורים וחבל שנאמרו". הוא אף הוסיף כי "כיצד הוא מבקש דבר שאפילו הוא כמפקד לא העז לעשות ובצדק. אם הקו הזה ייחצה הדמוקרטיה הישראלית תהיה בסכנה".
"שמישהו יזכיר לבוגי שאנחנו בדמוקרטיה ולא במשטר צבאי", צייץ אמש ח"כ אורן חזן. "צה"ל זה לא חונטה, תפקידו לבצע את החלטות הדרג המדיני ולא לחלוק עליו ולקבוע מדיניות אחרת".
קרע אמיתי או משחק פוליטי?
חבר הקבינט, השר זאב אלקין התייחס גם לגיבוי של יעלון לדבריו של סגן הרמטכ"ל, האלוף יאיר גולן. "אני חושב שמצופה משר הביטחון לא לתת גיבוי אוטומטי כמו יו-יו לכל התבטאות כזו גם אם היא כושלת", אמר לחדשות 2 Online. "עליו להעיר לסגן הרמטכ"ל בכך שיש כאן טעות ואסור שדברים כאלה יקרו עוד פעם".
מנגד, ראש השב"כ לשעבר וחבר הכנסת מיש עתיד יעקב פרי דווקא גיבה את דבריו של יעלון. "הוא ראוי להערכה על עמדותיו ואמירותיו האמיצות", אמר. "צמרת צה"ל צריכה לומר את אשר על ליבה במידתיות ובאיזונים המחייבים לובשי מדים". פרי אף תהה "עד כמה עיתוי המשבר בין ראש הממשלה לשר הביטחון קשור למאמציו של ביבי להרחבת ממשלתו? האם מדובר בקרע או משחק פוליטי?"
בתוך כך, תנועת מפקדים למען ביטחון ישראל, המאגדת כ-200 מפקדים בכירים (תא"ל ומעלה) בשירות הביטחון, גיבתה את שר הביטחון והדרג הצבאי. "ההתקפה המתמשכת על בכירי הצבא מהווה פגיעה בביטחון ובערכי צה"ל, הנזק חייב להיפסק", אמרו. "אין עוררין על סמכותו של הדרג המדיני לקבוע מדיניות, ועל חובת הדרג הצבאי לבצעה, אך קצינים בכירים אמורים לתת ביטוי לדעתם הן בנושאי ביטחון לאומי והן בכל הקשור לערכי צה"ל. שר הביטחון השכיל להבין את ההבחנה בין עצמאות החשיבה לבין ציות להחלטות. יעלון נותן ביטוי נאמן לערכים אלה, שגובשו על ידי בן גוריון".