יוזמת החוק, השרה איילת שקד
"בית המשפט שלנו הוא מהמובילים בעולם"|צילום:

שרת המשפטים המיועדת איילת שקד נכנסת במלוא הקיטור לתפקידה החדש, והיא נפגשה עם מקבילה הרומני עוד לפני שהושבעה לתפקידה. רק אתמול הוגברה האבטחה על שקד בשל איומים שהתקבלו על חייה, אך חברת הכנסת מהבית היהודי נחושה כבר להתחיל לכהן בתפקיד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בפגישה בלשכתה בכנסת עם שר המשפטים של רומניה רוברט קזנצ'וק השמיעה שקד מסר מרגיע כלפי בית המשפט העליון ובג"ץ: "אצלנו, בניגוד אליכם ולמדינות אחרות, אין בית משפט חוקתי, אלא בית משפט עליון בלבד. אנחנו גאים בבית המשפט העליון שלנו, הוא מהמובילים בעולם ושופטיו מצוינים".

"כרגע ניטש ויכוח בין המצדדים באסכולה הקונסרבטיבית לזו האקטיביסטי, בכל הקשור להתערבות בית המשפט העליון בהחלטות הכנסת. כשרת משפטים וראש הוועדה למינוי שופטים, אעדיף את הגישה הקונסרבטיבית", הוסיפה שקד.

שקד וקזנצ'וק בכנסת, היום (צילום: דוברות הכנסת)
שקד וקזנצ'וק בכנסת, היום|צילום: דוברות הכנסת

 

שקד, אולי בניסיון להצדיק רפורמות עתידיות במערכת המשפט, שאלה את השר הרומני על הליך מינוי שופטי בית המשפט העליון של רומניה ועל היחסים בין הפרלמנט הרומני לבית המשפט. לשאלת ח"כ שקד האם רשאי בית המשפט העליון ברומניה לבטל חוקים, השר ענה: "לא, בית המשפט העליון רשאי רק להמליץ, אולם בחלק מהמקרים מחויב הפרלמנט לקבל את המלצתו".

למרות ההשוואה שאולי מצדיקה את גישתה של שקד, הבסיס המשותף להשוואת מערכות המשפט של המדינות רופף, שכן לרומניה יש חוקה נוקשה, מלאה ומוגדרת בניגוד לישראל. ברומניה, קיים בית משפט מיוחד לחוקה והוא רשאי לפסול חוקים, ושופטיו מתמנים בידי המערכת הפוליטית - פונקציה שלא קיימת במדינות ללא חוקה מלאה, כמו ישראל.