אלקין ונתניהו (צילום: רויטרס, חדשות)
אלקין ונתניהו, ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

דיון סוער במליאה לפני הרכבת הממשלה: היום (רביעי) צפויה הכנסת לאשר את הרחבת הממשלה ברוב דחוק של 61 חברי כנסת מול 59. נציגי האופוזיציה נאמו אמש במשך שעות ארוכות והקריאו הסתייגויות להצעת החוק, שתאפשר לנתניהו למנות ולהשביע יותר מ-18 שרים. האופוזיציה איימה למשוך את הדיון במשך ימים ("פיליבסטר"), אך הוועדה המסדרת קבעה כי הדיון המסכם וההצבעה בקריאה שנייה ושלישית על החוק יחלו היום בשעה 13:00. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הממשלה ככל הנראה תושבע בחמישי או בתחילת השבוע, לאחר שנתניהו יסיים את חלוקת התיקים לאנשי הליכוד. במהלך הדיון נאם יו"ר הוועדה המסדרת זאב אלקין (הליכוד) והסביר את הצורך בהעברת החוק: "מלאכת הקמת הממשלה הנוכחית הוכיחה כי במבנה הקואליציוני במדינת ישראל קשה עד בלתי אפשרי לעמוד בהוראה הקובעת 18 שרים". באופן מפתיע, אחת מנציגות האופוזיציה - ח"כ סתיו שפיר מהמחנה הציוני - הודתה כי "יכול להיות שאנחנו באמת היינו עושים את אותו דבר".
 
אלקין, שעומד בראש הוועדה המיוחדת שהוקמה על מנת להעביר את החוק, הוסיף כי "לא ראיתי שום נימוק משכנע לביטול המוסד של שר בלי תיק ולקביעת המספר 18 שרים. אני סבור שהייתה טעות לבטל את המוסד הזה וכעת אנחנו מבקשים לתקן את הטעות הזו". אלקין טען כי המגבלה "פוגעת ביציבות ובגמישות השלטונית", וציין כי לעיתים למשרדים החדשים שמוקמים יש חשיבות ציבורית - כך למשל, לדבריו, הוקמו המשרד להגנת הסביבה והמשרד לענייני גמלאים שזכו להשפעה רבה. 

ח"כ אלקין טען גם כי הצעות ההסתייגות של האופוזיציה, שכללו בין השאר את שינוי השם של הממשלה ל"חברים של ביבי", פוגעות במעמדה של הכנסת: "חברי האופוזיציה התחרו בינם לבין עצמם מי ימציא ביטוי יותר פוגעני בהסתייגויות. כל מי שמציע הסתייגות צריך להיות רציני ולקוות שהיא תתקבל ושהוא יודע לחיות איתה אם היא תתקבל ותיכנס לספר החוקים הישראלי".

סתיו שפיר (צילום: פלאש 90, חדשות)
"איפה הדיון על ערכים?" שפיר, ארכיון|צילום: פלאש 90, חדשות

"האישום נגד הקואליציה: מצג שווא ועושק"

לעומתו, חברת הכנסת סתיו שפיר הסבירה כי אם המחנה הציוני היה מרחיב את הממשלה, זה היה נעשה מטעמים ערכיים: "משום מה אנחנו לא שומעים ולו שמץ מהשיח שמדבר על מטרות, ערכים ומה אנחנו רוצים לספק לציבור הישראלי, רק על זה שביבי צריך להקים ממשלה". שפיר ציינה כי "בדיון המהותי יכול להיות שהיינו אומרים שצריך 50 שרים אבל אנחנו בכלל לא מקיימים את הדיון המהותי, רק בצרכי הישרדות".

ח"כ רויטל סוויד מהמחנה הציוני, עורכת דין בעברה, ניסחה ביצירתיות כתב אישום נגד הממשלה: לדבריה, "בשנת 2015 במועד ובזמן לא מוגבל נהגה הנאשמת בחוסר תום לב כלפיי הציבור במדינת ישראל (להלן; המתלוננים). הנאשמת לא חדלה מהתנהגותה זו חרף בקשותיהם החוזרות והנשנות של האופוזיציה בשם המתלוננים".

סוויד אמרה כי סעיפי העבירה המיוחסים לקואליציה הם: "הצגת מצג שווא, קבלת דבר בתחבולה (אינטרס פוליטי), ועושק של השכבות החלשות, הילדים הרעבים, הקשישים ועוד".

שולחן הממשלה במליאת הכנסת (צילום: חדשות 2)
שולחן הממשלה יורחב?|צילום: חדשות 2

מאיר כהן: "נתניהו מתייחס לאנשים כנתינים"

ח"כ מאיר כהן מיש עתיד ציין כי כבר לפני חצי שנה, כשהקדים את הבחירות, טען נתניהו שאין לו יציבות פוליטית: "הוא טען גם שמפלגת יש עתיד חותרים מאחורי גבו כדי להפיל אותו מכיסאו. הוא הכניס מדינה שלמה לממתינה והוא לא חשב שזה עולה למעלה משני מיליארד שקלים. כשאתה מתייחס לאנשים כנתינים ואתה חלק משושלת אז הכל מותר".

יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, הצהירה כי מפלגתה עתרה לבג"ץ נגד ההסכמים הקואליציוניים עם הבית היהודי, מכיוון שהם מאפשרים את פעלות החטיבה להתיישבות: "זה פשוט בלתי מתקבל על הדעת שהמשנה ליועץ המשפטי מפרסמת מתווה לגבי החטיבה להתיישבות ובאה הממשלה ופשוט מצפצפת על זה".