מחאת המועמדים לגירוש (צילום: חדשות 2)
"רואנדה מסוכנת? זו בדיחה"|צילום: חדשות 2

בצל הביקורת הציבורית על כוונת הממשלה לגרש מבקשי מקלט מאפריקה למדינות אחרות ובהן רואנדה, ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר הבוקר (ראשון) כי מדובר במדינה הבטוחה ביותר אליה ניתן לשלוח אותם. "יש 180 אלף פליטים שיושבים שם בחסות האו"ם, כך שטענות על מסוכנות הם בדיחה", אמר בישיבת שרי הליכוד.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

בשבוע שעבר, כאשר נפגש נתניהו עם נשיא רואנדה פול קגאמה בדאבוס, השניים הסכימו כי רואנדה "תקבל רק תהליך שעומד בדרישות הדין הבינלאומי" - כך לפי עמדת קגאמה. למרות זאת, בשבוע שעבר ממשלת רואנדה הכחישה באופן רשמי כי היא "מדינה שלישית" (יחד עם אוגנדה) שהסכימה לקלוט את מבקשי המקלט שיגורשו מישראל. לדברי הממשלה המקומית, מדובר ב"שמועה" שפורסמה בתקשורת, אך המדינה האפריקנית הבהירה כי שעריה פתוחים בכל מקרה בפני מבקשי מקלט אפריקנים שיבקשו מקלט בשטחה.

בנימין נתניהו, ארכיון (צילום: תקשורת משרד ראש הממשלה)
בנימין נתניהו, ארכיון|צילום: תקשורת משרד ראש הממשלה

במסגרת המחאה נגד הגירוש הצפוי, אלמונים השחיתו אתמול את הכניסה למשרדי רשות האוכלוסין וההגירה הממוקמים ברחוב אברבנאל בתל אביב. החשודים שפכו צבע אדום והציבו ראשים של בובות ואיומים, וזאת במחאה על הגירוש הצפוי של מבקשי מקלט מישראל למדינה שלישית. בנוסף להשחתה, במקום הוצבו שלטים ועליהם נכתב "הדם שלהם על הידיים שלכם" ו-"זה לא יעבור לכם בשתיקה, זו רק ההתחלה". בעקבות התקרית המשטרה פתחה בחקירה.

המחאה מול משרדי רשות ההגירה, אתמול (צילום: דוברות המשטרה)
המחאה מול משרדי רשות ההגירה, אתמול|צילום: דוברות המשטרה

בימים האחרונים הביקורת בארץ על גירוש מבקשי המקלט גברה, כשאנשי רוח וטייסים הביעו התנגדות עזה לתכנית וקראו לממשלה לעצור אותה. במקביל, 51 מנהלים ומנהלות של בתי ספר מרחבי הארץ שיגרו מכתב חריף לראש הממשלה ושר החינוך נפתלי בנט בו כתבו כי יש לעצור את הגירוש למדינות "בהן צפויים למבקשי המקלט עינויים, סבל ומוות", וקראו למצוא "פתרון אנושי והומני בתוך מדינת ישראל".

בשבוע הבא: ההצעה להסדרת חוות גלעד תאושר

במקביל, נתניהו הודיע כי ההצעה להסדרת חוות גלעד "תאושר בשבוע הבא" בהחלטה שמגיעה שלושה שבועות אחרי פיגוע הירי שבוצע סמוך למאחז, בו נרצח הרב רזיאל שבח. "חוות גלעד תהפוך ליישוב מוסדר כפי שראוי שיהיה", צייץ השר לביטחון הפנים גלעד ארדן. "זו חובתנו המוסרית לתושבים האמיצים ולמשפחתו של הרב שבח זצ"ל. אין לי ספק שראש הממשלה ימלא את ההתחייבות שלנו ושל שר הביטחון וההחלטה תאושר בממשלה היום או בשבוע הבא".

את ההצעה הניח שר הביטחון אביגדור ליברמן על שולחן מזכירות הממשלה, שאמר: "אני מקווה שכל הגורמים הרלוונטיים יירתמו בהקדם לקידום המהלך". הצעתו של ליברמן הגיעה כשבוע שאלמנתו של שבח קראה לממשלה להסדיר את המאחז. "אנחנו רוצים לגור פה כמו יהודים גאים, לא להילחם על כל פיסת קרקע", אמרה.

תוסדר כבר בשבוע הבא? חוות גלעד (צילום: Miriam Alster/Flash90)
תוסדר כבר בשבוע הבא? חוות גלעד|צילום: Miriam Alster/Flash90

במסגרת ההצעה, היישוב יפעל במסגרת מוניציפלית של המועצה האזורית שומרון, יקבל סמל יישוב עצמאי ויקלוט תושבים שמתגוררים על אדמות פרטיות באזור. ההצעה מסמיכה את ליברמן להטיל על הגורמים הרלוונטיים ביצוע עבודת מטה הנדרשת לבחינת ההיבטים המשפטיים להקמת היישוב וקידום תכנית המתאר.

"מפעל ההתיישבות היה מאז ומתמיד מרכיב חשוב בתפיסת הביטחון הכוללת של התנועה הציונית", נימק ליברמן את ההצעה. "גם היום להתיישבות יש תרומה עצומה לשמירה על גבולות הארץ ועל חבלי מולדת".

הלווית הרב רזיאל שבח בחוות גלעד (צילום: החדשות)
הלווייתו של הרב שבח, לפני שבועיים|צילום: החדשות

ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן בירך על הצעתו של ליברמן וכינה אותה "החלטה מנהיגותית מן המעלה הראשונה". כמו כן הוסיף דגן כי "זהו הצעד הציוני הנכון והראוי לממשלה לאומית במדינת ישראל אל מול רצח שפל".

מנגד בתנועת "שלום עכשיו" גינו את העניין. "אין גבול לציניות, ליברמן משתמש ברצח מתועב כדי להכשיר מאחז לא חוקי שישראל ממילא תצטרך לפנות שהסדרתו תפגע בביטחון ותעלה מיליונים", נמסר.