אחרי שבוטלה ונדחתה מספר פעמים, הבוקר (שני) הגיע מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך לדיון בוועדת הפנים של הכנסת, בראשות ח"כ יואב קיש. הדיון מתקיים בעקבות התבטאויותיו של אלשיך בתכנית "עובדה", ועוסק בטענות לפיהן הופעלו חוקרים פרטיים שאספו מידע על החוקרים שניהלו את חקירות ראש הממשלה. הדיון החל בסערה גדולה, ולכל אורכו הוציא קיש את חברי הוועדה מהאופוזיציה בזה אחר זה, כשחלקם שבו לחדר אחרי זמן קצר, וחלקם הוצאו יותר מפעם אחת. מאוחר יותר טען כי "הריאיון פגע קשות באמון הציבור במשטרה". בתגובה לדברי הח"כים אמר אלשיך: "לא נאמרה בריאיון מילה אחת על חקירות ראש הממשלה". אלשיך לא אישר ולא הכחיש אם נפתחה חקירה בעניין החוקרים הפרטיים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אחרי מספר מילים של קיש החלו קריאות מצד חברי הוועדה, וקיש מיהר להוציא את לאה פדידה, יוסי יונה, מיקי רוזנטל, יואל חסון, יעל כהן-פארן ורוויטל סוויד מהמחנה הציוני, את אחמד טיבי מהרשימה המשותפת, את מיקי לוי, פנינה תמנו-שטה ואלעזר שטרן מיש עתיד, ולאחר מכן גם את ענת ברקו מהליכוד. הח"כים קראו קריאות: "שיבוש חקירה", "ביזיון" ו"אתה לא נחמד". קיש ציין כי כבר הוגשה תלונה בעקבות דבריו של אלשיך והדיון נועד לבדוק האם הריאיון כלל הדלפות מהחקירה.

אחרי הדברים הקשים של הח"כים וחילופי המהלומות המילוליות, הגיב אלשיך לדברים. "היות שהמשטרה מואשמת מעל כל במה בהדלפות מחקירות, זו במה מאוד חשובה לתת שיעור קצר בחקירות ולהסביר מה עושה המשטרה ומה היא לא", אמר אלשיך. "דבר ראשון – חקירות רגישות מתנהלות באופן סמוי ואיש לא שומע מילה כי רק המשטרה יודעת ורק פרקליט המדינה והיועמ"ש יודעים עליהם. מרגע שיש מגע עם הנחקר הראשון, צריך להבין שהם משוחחים ביניהם עם התקשורת כי אסור להם לשוחח אחד עם השני. לכן הם מדליפים לתקשורת ומתחיל להיות שיבוש חקירה באמצעות התקשורת. הציבור חושב שיש הדלפות מהמשטרה, אבל עורכי הדין מתפרסמים באמצעות ההדלפות האלה".


 
"דבר שני, הנחקרים מגחיכים את תכני החקירה דרך ההדלפות מפני שכשלא נעים לומר על מה אתה נחקר אתה מגחיך את הנושא כדי שציבורית זה לא ישפיע עליך לשלילה וזה נראה כמו הדלפות", המשיך אלשיך. "מישהו רצה להראות שהמשטרה מדליפה כי הוא רוצה להתגונן ממשהו. זה פוגע באמון הציבור וזה לא הגון כלפי המשטרה".

"אני הכרזתי מלחמה על ההדלפות", הבהיר המפכ"ל. "דבר ראשון ניתקנו את הקצינים מקשר ישיר עם התקשורת, כולל אותי. מעולם לא פגשתי איש תקשורת כשלא נוכח לידי דובר. אין שום ארגון במערכת אכיפת החוק שעשה 5% ממה שעשינו כדי להגן על טוהר החקירות".

לא רץ לפריימריז (צילום: פלאש 90, חדשות)
הוצא מיד מהדיון. רוזנטל|צילום: פלאש 90, חדשות

לאורך דברי אלשיך, דרש ממנו קיש פעם אחר פעם להתייחס לריאיון עצמו. "בריאיון נשאלתי בין השאר על דברי עיתונאי בערוץ 10 שלא היו דבריי ולכן השבתי על מה אני אמרתי ואני לא אחראי על מה אומרים בתקשורת", הסביר. "אני יצאתי לתקשורת לפני שנה וזו הייתה תשובתי - בריאיון לעובדה לא הוספתי ולו מילה שלא אמרתי לפני שנה. משום מה אז לא התייחסו, אמרתי את אותן מילים ולא ייחסתי לרה"מ כלום, שיש גורמים שרחרחו סביב החוקרים. מבחינתי זה היה לא לגיטימי. הדבר החשוב ביותר אז היה למנוע את זה כדי לא לאפשר את ההפרעה ולכן יצאתי ציבורית כדי לומר שזה לא לגיטימי כדי לגבות את החוקרים".

חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' טען בוועדה כי "הריאיון הוא בלתי מתקבל על הדעת, לא היה עולה על הדעת שרמטכ"ל היה מקיים ריאיון כזה מול שר הביטחון". בפנותו לאלשיך טען סמוטריץ' כי "אתה לא חבר כנסת ולא שר. אתה צריך להתנהל מאחורי הקלעים. אתה לא מחלק ציונים לראש ממשלה. הריאיון היה כולו תאונת דרכים קשה, בוודאי על רקע העיתוי שבו פורסם".

רה
רה"מ והמפכ"ל, ארכיון|צילום: הדס פרוש, Yonatan Sindel/Flash90

"חבר הכנסת קיש, אתה עושה שימוש ציני ולא ראוי בכוח שלך", טענה מנגד ח"כ רויטל סוויד. "כשאתה מכנס דיון וברגע האחרון משנה את השם שלו אין לזה אלא מסר אחד - אתה בוועדה הזאת ערב פרסום ההמלצות כשאתה חבר בליכוד ומקורב לרה"מ מנסה להלך אימים גם על המשטרה, על מערכת אכיפת החוק וזה בנוסף למסע דה לגיטימציה ארוך". כלפי סמוטריץ' טענה סוויד כי "אתם עושים משפט שדה, המפכ"ל לא עומד פה למשפט". למפכ"ל אמרה סוויד כי "הדברים שאמרת צריכים לטלטל את כולנו, שמתבצעים מעקבים על חוקרי המשטרה וטמנסים להלך עליהם אימים ולשבש את החקירה".

חבר הכנסת מיקי זוהר טען כי "התנהלות המשטרה בכל הקשור לחקירת רה"מ היא לא מקצועית, לא אובייקטיבית ועושה את העבודה בצורה לא תקינה. יש כנראה שיתוף פעולה מדאיג בין התקשורת למשטרה". הוא הוסיף כי "חברינו בשמאל כמובן רצים להגן על המשטרה, כמובן שהם עושים את זה בחוסר אובייקטיביות כי עמדת המשטרה תואמת לגחמות שלהם, ולכן אני לא מתרשם. הגיע הזמן להקים ועדת חקירה לגבי התנהלות המשטרה בתיקי מפורסמים ואישי ציבור".

"הריאיון - תאונת דרכים". סמוטריץ'|צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות

"המפכ"ל אמר שהיו חוקרים שנשכרו על ידי מישהו לחקור קצינים בפרשה – אם זה נכון, למה המשטרה לא חקרה את זה?", תהה ח"כ משה גפני מיהדות התורה. "כשמביאים אמירה כזו חמורה למה אין חקירה. ואם הדברים לא נכונים ולא היה דבר כזה אז למה המפכ"ל אמר את זה לציבור. מה המפכ"ל רצה להרוויח?".

"סוגיית החוקרים הממומנים חמורה מאוד", אמר יו"ר הקואליציה דודי אמסלם. "למשטרה יש זיכרון ארוך ויצר נקמנות, היא יודעת לבוא בחשבון. תקשיבו קצת, תעשו בדק בית".

יו
יו"ר הוועדה, יואב קיש|צילום: מרים אלשטר, פלאש 90

בשבוע שעבר פורסמה במהדורה המרכזית תגובה ראשונה לרמיזות המפכ"ל - מצד וולטר סוריאנו, איש העסקים מלונדון שנטען לאחרונה כי אסף מידע נגד חוקרי המשטרה. פרקליטו של סוריאנו, עו"ד אילן בומבך, אמר בשמו בהתייחסות ראשונה: "מעולם לא נתבקשתי על ידי מר נתניהו לבצע מעקב אחרי החוקרים". גם נתניהו הכחיש כי "הפעיל" מישהו בנושא ואמר כי לא נפגש עם סוריאנו כ-8 שנים.

סוריאנו, איש עסקים שחי ומתגורר בעיקר בלונדון אך בעבר התגורר בירושלים, עסק לפי החשד באיסוף מידע באמצעים טכנולוגיים שונים בעיקר ב"שלט רחוק" מלונדון. בין השאר ככל הנראה נאסף מידע על מספר בעלי תפקידים, בהם קצין משטרה בכיר, עו"ד אורי קורב שהיה הפרקליט המלווה הראשון בחקירות נתניהו, וגם שמה של העיתונאית אילנה דיין הוזכר בקטגוריה של מי שלכאורה נאסף מידע בעניינם.

בריאיון שהעניק לתכנית "עובדה" עם אילנה דיין, עוד לפני פרסום המלצות המשטרה בעניין חקירות 1000 ו-2000, טען אלשיך כי בשלב מסוים במהלך החקירה נשכרו חוקרים פרטיים בידי "גורמים רבי כוח" שיעקבו אחר החוקרים, אך מבלי שהמשטרה חקרה את הנושא.