אחרי שהמבקר "חטף" מהבכירים על דוח המנהרות, הדובר משיב אש: שלמה רז, דובר משרד מבקר המדינה, התייצב הערב (שבת) באולפן "פגוש את העיתונות" על מנת להגן על הליך הבדיקה ולהדוף את האמירות הקשות נגד הדוח - ובראשן טענתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפיה "אני, בניגוד לדוח, מגבה את חיילי צה"ל". רז אמר כי "ביקורת זה מקצוע, ולצערי הביקורת עלינו היא לא דבר חדש".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"עשרות עבדו על הדוח, הוא נעשה בעיקרו על ידי החטיבה לביקורת מערכת הביטחון – חטיבה גדולה שיש בה נוכחות ניכרת של אנשים שהגיעו ממערכת הביטחון. גם שניים מאלו שישבו מול יעלון היו קצינים בכירים באמ"ן ולא מן הנמנע שהוא הכיר אותם, כך שההתבטאות המזלזלת על משפטנים שלא יכולים לשפוט את מעשיו היא לא נכונה", אמר שלמה רז בתגובה לדברי יעלון.
הוא אף הדגיש כי ננקטו צעדים על מנת למנוע ניגוד ענייינים: "הפרק שעוסק בנושא הטכנולוגי של הטיפול במנהרות טופל על ידי גורם אחר במשרד המבקר, בגלל שאחיו של ביינהורן היה ראש מפא"ת".
"רגילים לחיות עם המתקפה"
"מסע הדה לגיטימציה נגד משרד המבקר היא לא דבר חדש - אפילו מביך אותי לחזור על חלק מהאמירות שנאמרו גם על ידי ראש הממשלה בגנות המבקר אישית ובגנות הדוח", הוסיף הדובר. "אנחנו רגילים לחיות עם העניין הזה, ואמות המידה והתורה וחוק היסוד לפיו המבקר פועל הם ברורים מאוד - לכן יש לנו תשובות טובות לכל הביקורות עלינו".
רז הסביר כי חלק מהביקורת נובעת מעלבון אישי: "לא תופסים אדם בשעת צערו, אף אחד לא אוהב לקבל ביקורת אבל למען טובת המדינה ולמען היערכות נכונה יותר למערכה הבאה שאולי תבוא כדאי לאמץ את הדוח, ללמוד את הליקויים שבו כמה שיותר מהר".
הדובר הדף את הטענות לפיהן העובדה שנתניהו בחר במבקר יוסף שפירא השפיעה על עבודתו: "המבקר נבחר בבחירות חשאיות על ידי 120 חברי כנסת. משרד המבקר תחת המבקר הנוכחי חטף לא מעט על דוח המעונות, דוח משבר הדיור שפורסם לפני הבחירות – המבקר היה יעד להשמצות מצד ראש הממשלה ומקורביו, וגם דוח הנסיעות (ביביטורס) פורסם לאחרונה".
עוד התייחס רז לאחת השאלות שעולה מן הדוח - מדוע המבקר גינה את היעדר הדיון בחלופות מדיניות: "מבקר המדינה לא אמר שצריך לבדוק חלופה מדינית - הוא אסף את כל המידע והמסמכים, ארגזים על גבי ארגזים של פרוטוקולים ומסמכים ומתוך זה צף ועלה שבמסגרת דיונים דיברו גורמים שונים – אמ"ן, שב"כ, מתאם הפעולות, שר הביטחון דאז יעלון – על כך שיש לדון במצב ההומניטרי. יעלון התבטא בנושא גם אחרי שהמערכה החלה".
"המבקר לא קבע מה צריך להחליט ולא קבע שצריך לבחור באופציה הלא מלחמתית, הוא קבע שהשרים לא דנו בזה. נציגת המל"ל דיברה והשתיקו אותה, לא רצו לדון בזה", הוסיף רז. לדבריו הביקורת על עבודת המבקר פוגעת במעמדו וביכולתו לעבוד: הביקורת פוגעת, אבל אלו לא רק אמירות אלא גם מעשים שנועדו לפגוע ביכולת משרד המבקר לתפקד. זה לא רק המבקר אישית – יש יוזמת חקיקה. יש דיסקרדיטציה ודה לגיטימציה".
"יש מסע חקיקה שעלול לפגוע קשות במשרד המבקר – יוזמה בולטת של דוד ביטן, של יו"ר הקואליציה, וחברים באופוזיציה משתפים איתו פעולה", הסביר רז, שסיכם: "לא מן הנמנע שנחטוף גם ביקורת על הדוח הבא – הדוח השנתי הכללי – אבל בסוף יש דוחות ששינו את המציאות".