לאחר דיון סוער, הכנסת אישרה היום (שני) בקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק ההסתננות, לפיו תוגבל נוכחות השוהים הבלתי חוקיים במתקן חולות ל-12 חודשים בלבד, בניגוד ל-20 כפי שקבע החוק שנפסל על ידי בג"ץ. התיקון, שבוצע לפי דרישת בג"ץ, נועד למנוע את סגירת המתקן. ההסתייגויות נגד החוק, שהגישה האופוזיציה, נדחו ברוב של 47 ח"כים נגד 37. בקריאה שלישית בחוק תמכו 55 והתנגדו 32.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) הביעה התנגדות וטענה: "הצעת החוק הזו לא תהפוך את דרום תל אביב למקום שכל כך טוב לגור בו. היא גם לא תוציא את הפליטים ותביא להם פרנסה כך שאולי יעזבו את דרום תל אביב. מצד שני היא לוקחת אנשים שלא עשו שום דבר המנוגד לחוק, ואי אפשר להחזיר אותם לארץ המוצא כי שם נשקפת להם סכנת חיים. מה מצפים מהפליטים האלה? שלא ישנו? שלא יאכלו? שלא יעבדו? הממשלה מפנה לב קר אל הקריאה שאומרת בואו נמצא פתרון הומני". גם ח"כ מיכל רוזין ממרצ טענה כי "מדיניות ההתעללות וההתעמרות במבקשי המשלט ממשיכה במדינת ישראל. אנחנו שוב מתעלמים מהתוכן והמהות של מה שבג"ץ אמר לנו, ומתייחסים רק לעניין הטכני".
אישור החוק גרר התנגדות לא רק מצד האופוזיציה, אלא גם מצד ארגוני זכויות אדם: המוקד לפליטים ולמהגרים, האגודה לזכויות האזרח, א.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל, רופאים לזכויות אדם, קו לעובד, ARDC - המרכז לקידום פליטים אפריקאים ואמנסטי אינטרנשיונל ישראל טענו כי "הכנסת אישרה הערב בפעם הרביעית מדיניות כושלת שלא מסייעת לאיש, ומבזבזת את כספי משלמי המסים".
לדברי הארגונים, "תלישת מבקשי מקלט מחייהם וכליאתם לשנה במתקן 'חולות' רק כדי שיאלצו להתחיל מאפס כשישתחררו, תמשיך להפר את זכויותיהם ותעמיק את המצוקה בדרום ת"א ובמקומות אחרים. ישנם פתרונות אחרים: השקעת הון העתק שמושקע בכליאה בתשתיות ושירותים במקומות המאכלסים מבקשי מקלט, הנפקת רישיונות עבודה מוסדרים שיאפשרו את פיזור הקהילות ברחבי הארץ, קליטת מבקשי המקלט בתעשיות שזקוקות לידיים עובדות במקום המשך ייבוא מהגרי עבודה ממדינות אחרות ובדיקת בקשות המקלט בהתאם לסטנדרטים העולמיים. אנחנו נמשיך להיאבק עד שהכנסת תפעל לקידום מענה אמיתי והולם אחת ולתמיד, שמכבד את מבקשי המקלט ואת הציבור הישראלי".
הנתונים מעידים: עלייה במספר המסתננים
הממשלה אישרה את החוק בחודש שעבר: שר הפנים דרעי אמר באותה ישיבה כי הוא רואה בבעיית מסתנני העבודה פגיעה חמורה בעיקר בשכבות החלשות, משום שהם פועלים בעיקר בשכונות דרום תל אביב ובשכונות מצוקה נוספות ברחבי הארץ.
בשבוע שעבר פרסמה רשות האוכלוסין במשרד הפנים דוח, ממנו עולה כי במהלך שנת 2015 חלה עלייה חדה במספר המסתננים שנתפסו בגבול ישראל. על פי הדוח מספר המסתננים שנעצרו עמד בשנה האחרונה על 220, לעומת 21 אשתקד. העלייה במספר המסתננים מהווה למעשה שינוי מגמה, זאת לאחר שבשנים 2012-2014 מספרם היה במגמת ירידה מתמדת. יחד עם זאת, מנתוני הרשות מספר המסתננים השוהים בישראל מ-46,437 בסוף שנת 2014 ירד ל-43,186 בסוף שנת 2015. ברשות מסבירים את הירידה ב-3,400 מסתננים שביקשו לעזוב את ישראל מרצונם.
בהקשר זה, מנתוני הדוח עולה כי בשנת 2015 קטן מספרם של היוצאים מרצון כמעט פי 2 ביחס למספרם בשנה הקודמת. המסתננים שעזבו מגיעים מאריתריאה, מסודן, וממדינות נוספות באפריקה. יחד עם זאת, ברשות מציינים ברבעון האחרון של שנת 2015 חלה התעוררות משמעותית במספר עוזבים מרצון, כאשר 40% מכלל העזיבות בשנה האחרונה, התמקדו בפרק זמן זה.
נתניהו: "נמשיך למנוע כניסה נוספת"
דוח הרשות מתייחס גם לסוגיית העובדים הזרים בישראל: על פי הנתונים, מספרם של העובדים הזרים הלא חוקיים עמד בתום 2015 על כ-15,915. מדובר בעלייה בשיעור של כ-4% ביחס לשנת 2014. ברשות טוענים כי הדבר נובע בעיקר מגידול של כ-500 עובדים לא חוקיים מענף הסיעוד.
ברשות הבהירו כי במהלך השנה הקרובה, צפוי גם שינוי במאזן העובדים החוקיים לבלתי חוקיים בארץ, זאת משום שבסוף שנת 2015 אישר שר הפנים דאז, סילבן שלום, להכשיר את המשך העסקתם של עובדים זרים השוהים בישראל מעל 63 חודשים. בשל כך, יישום ההמלצות בתחילת השנה הנוכחית צפוי להביא לעלייה נוספת במספר העובדים הזרים החוקיים בענף הסיעוד ולירידה במספר העובדים הזרים הלא חוקיים.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לפני כשבוע לנושא ואמר: "ישראל היא בין המדינות המערביות הבודדות, אולי היחידה, שהצליחה לבלום הסתננות בלתי חוקית זו. עשינו את זה באמצעות הקמת הגדר בגבולנו עם מצרים ואנחנו עושים זאת גם באמצעות חקיקה. אנחנו נחושים לטפל בשתי הבעיות הללו: למנוע כניסה נוספת ולהוציא את אלה שאינם נמצאים כאן לפי החוק".