החייל בבית הדין הצבאי (צילום: חדשות 2)
החייל בעת הארכת מעצרו|צילום: חדשות 2

סערת החייל שירה לא דועכת - וכעת "נולדה" יוזמה בכנסת לחנון אותו: יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ דוד ביטן (הליכוד), הציע היום (שני) להעניק חנינה ללוחם - ששמו אסור לפרסום - שירה למוות במחבל שדקר שני חיילים בחברון. ההצעה עוד נמצאת בשלביה הראשונים, אך היא מעידה על התמיכה בחייל בקרב רבים במערכת הפוליטית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

ביטן הדגיש כי יש לנהוג בחייל כפי שנהגו בשעתו בבכירי השב"כ שהורשעו בהריגת המחבלים בפרשת קו 300 ב-1984. "אם לבכירי השב"כ קיבלו בשעתו חנינה, אנו צריכים לתת חנינה לחייל הזה כדי לשלוח מסר לחיילים שהולכים לקרב כי אנו מגבים אותם", הסביר.

יו
יוזם ההצעה, ח"כ דוד ביטן|צילום: נתי שוחט / פלאש 90

שר הביטחון משה (בוגי) יעלון התייחס היום לפרשה בפורום מטכ"ל: "כמובן שכשנלחמים מלחמה כזאת חשוב לנצח אותה ולהישאר בני אדם. חלק מהעניין זה לשים את הגבולות הערכיים, המוסריים, וכשמישהו חורג מזה באופן כל כך בולט כפי שזה עלה בתחקיר הראשוני בחברון - אז נכון להגיד את זה בצורה מאוד ברורה, כדי מיד לסמן את העניין. זה לא קשור להליך אחר שמתקיים, מעבר להליך הפיקודי שהוכרע כבר מיד לאחר התבררות הנתונים".

יעלון הוסיף וגינה את מפקדי הצבא והליכי החקירה: "לגבי האירוע, מתנהל הליך פלילי שמנוהל כעת במקום שהוא מנוהל, בלי שנתערב בו ובלי שנפריע לו. אבל לצערי, בתוך ההוויה הישראלית, הפוליטיקה נכנסת גם בניסיון להשפיע על הצבא. אחד האתגרים החשובים הוא לעמוד כצוק איתן ולנווט על פי מצפן ולא על פי שבשבת רוחות, לא לפי סקרים ולא לפי התלהמויות של גורמים כאלה ואחרים, ומהבחינה הזו אני נותן גיבוי מלא לרמטכ"ל שהותקף באופן אישי, ולכל אחד מכם".

עריקאת: דורשים מדינה בגבולות 67' (צילום: רויטרס, חדשות)
קרא לחקור את ההוצאה להורג. עריקאת|צילום: רויטרס, חדשות

ברשות דורשים חקירת "ההוצאות להורג"

במקביל, ברשות הפלסטינית דורשים חקירה בינלאומית בעקבות התיעוד שעורר סערה: בכיר אש"ף והאחראי על המשא ומתן המדיני מטעם הרשות, סאיב עריקאת, אמר כי הפלסטינים דורשים מהאו"ם "לפתוח בחקירה רשמית של ההוצאות להורג של פלסטינים שמבצעת ישראל". עריקאת אמר את הדברים בתום פגישה עם מתאם האו"ם במזה"ת מלאדנוב ביריחו.

עריקאת הסביר כי ישנם 207 מקרים של הוצאות להורג הדורשים חקירה בינלאומית והדגיש, כי יש למצות את הדין עם ישראל. לאחר הפגישה עדכן עריקאת כי דן עם המתאם גם בסוגיית הענישה הקולקטיבית ובהחזקת גופות "שהידים", הריסת בתים, עקירה בכפייה, גירוש משפחות והפעילות בהתנחלויות. "הפלסטינים מוכנים להעניק תמיכה מלאה ולספק דוחות וראיות לדווח להוצאות להורג שרירותיות ולכל גוף בינלאומי רלבנטי, כדי להתחיל לאלתר בחקירת המצב הנוכחי", הדגיש.

אזריה בבית הדין הצבאי, היום (צילום: רויטרס)
זירת הירי במחבל, בשבוע שעבר|צילום: רויטרס