הדיון הסוער על חוק ההשעיה נמשך - ויו"ר הרשימה המשותפת מאשים את חברי הממשלה והקואליציה ברצח ערבים: ח"כ איימן עודה הגיב בזעם על אישור החוק השנוי במחלוקת בוועדת חוקה, וטען כי "רק הציבור שבחר בי יכול להדיח אותי". במהלך העימות עם ראש הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי באולפן "שש עם" אמר עודה כי לא ייתכן שנשק ההשעיה מופנה כלפי חברי הכנסת ממפלגתו - ובהם זועבי, זחאלקה וגטאס שנפגשו עם משפחות מחבלים - בזמן ש"אנשים שרצחו ערבים במו ידיהם נמצאים בממשלה ובכנסת".
לעדכונים נוספים והעברת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
במהלך הריאיון התייחס עודה בין השאר לח"כ אבי דיכטר מהליכוד, ראש השב"כ לשעבר, שמקדם את "חוק הלאום": "יש הגמוניה שאני לא יכול לקבל אותה גם פוליטית וגם מוסרית – הגמוניה שאומרת שאנשים שמקדמים את חוק הלאום הם הכי לגיטימיים. לא - הם אנשים קיצוניים, ואנחנו לא מוכנים לקבל את זה". עודה הוסיף כי "חברי כנסת שלחו אנשים שרצחו את הנהגת העם הפלסטיני – דיכטר שלח אנשים שרצחו את ערפאת, גם את אחמד יאסין וגם את רנטיסי והוא נמצא בכנסת. שלח אנשים לרצוח אנשים".
ח"כ דיכטר מסר בתגובה לדברי "גאה על הזכות שניתנה לי להגן על אזרחי ישראל ובתוכם ערבי ישראל ועודה עצמו, מפני טרור רצחני שהובילו אותם אנשים שאיימן עודה יוצא להגנתם. באמירה אומללה הפך עצמו עודה לנציג מנהיגי חמאס בכנסת ישראל ומפקיר את ביטחון אזרחי ישראל- יהודים וערבים כאחד".
בהמשך דבריו הדגיש עודה: "אני נבחר הציבור, אני לא נבחר של הימין. רק הציבור שבחר בי יכול להדיח אותי. איך זה שח"כים יכולים להדיח קולגות שלהם? זו לא רק פגיעה בנו, אלא גם בדמוקרטיה. זו מגמה שמוביל אותה ראש הממשלה, שמבין את כוחה של האוכלוסיה שהיא 20% מהציבור – הוא לא רוצה אותה חלק מהמשחק הפוליטי".
"נתניהו עושה לנו דמוניזציה"
עודה, שאיים להתפטר אם חוק ההשעיה יאושר, הוסיף והאשים את נתניהו בדחיקת הערבים מהמשחק הפוליטי: "לכן הוא העלה את אחוז ההצבעה, לכן הוא דיבר על הערבים הנוהרים, לכן הוא מסית נגדנו כמו בנאום דיזנגוף ואומר שאנחנו מניפים דגלי דאע"ש, הוא עושה דמוניזציה נגד אוכלוסיה שלמה. אנחנו בחרנו להיות חלק מהפוליטיקה כי אנחנו רוצים להשפיע, אני נבחרתי על ידי ציבור מסוים".
בתום דיון ארוך שלווה בחילופי דברים וצעקות, אישרה היום וועדת החוקה, חוק ומשפט בכנסת את התיקון לחוק יסוד הכנסת בעניין השעייתם של חברי כנסת. במהלך הדיון הוצא ח"כ עבדאללה אבו מערוף (הרשימה המשותפת) מהאולם, לאחר שהתפרע ואף עקר מיקרופון שהונח מולו. יוזמת החקיקה, שבאה בעקבות ביקורם של חברי הכנסת מבל"ד בבית משפחות המחבלים במהלך החודש שעבר, אושרה בוועדה לקראת העברתה לקריאה ראשונה.
גם בגין ומקלב מהקואליציה הביעו תקווה שיהיו שינויים בחוק
היועצת המשפטית של הוועדה אמרה במהלך הדיון: "הליך שייפתח ברוב קואליציוני עלול להיות פתח להתעמרות של הקואליציה בח"כ. לכן נדרשת הסכמה רחבה ולא להסתפק ברוב קואליציוני. עקב החשש מפני הטלת משמעת קואליציונית, אני מציעה שבתום הדיון שייערך במליאת הכנסת, תיערך הצבעה חשאית. יש לכך גם מגרעות בכך שלעיתים ח"כים מאותה מפלגה, עשויים להצביע בעד. אולם הצורך לנטרל את הפוליטיות של ההליך גובר". לדבריה ,"בהליך הזה, חבר הכנסת פועל כשופט ולא כנבחר ציבור". היועצת המשפטית הציעה שהחוק יחול רק מהכנסת הבאה.
נציג היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד עמי ברקוביץ, מסר לחברי הוועדה את עמדת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שטען כי ההצעה אינה בלתי חוקתית. "מובן כי חקיקתו של תיקון כזה המוצע, מחייבת זהירות רבה נוכח הקשיים שהוא מעורר. כוונת הדברים בהקשר זה, היא לקשיים המובנים שבקיומו של משפט עמיתים על בסיס אידאולוגי, תוך הסמכת רוב פוליטי של חברי כנסת להחליט על הפסקת כהונתו של חבר כנסת מכהן, אשר נבחר כדין. מובן גם כי בהסדר שכזה יש גם כדי לפתוח פתח של התנכלות של הרוב למיעוט, ולזכויות הייצוג שלו בכנסת ואף לגרום לסיכול רצון הבוחרים אשר הצבעתם הביאה לבחירתו. מכאן הזהירות הרבה הנדרשת בגיבושו על פרטיו", נימק היועץ.
חברי הכנסת שהתנגדו לחוק בדיון: עבדאללה אבו מערוף, טלב אבו עראר, זוהיר בהלול, יוסף ג'בארין, יעל גרמן, תמר זנדברג, דב חנין, אחמד טיבי, חיים ילין, ציפי לבני, רויטל סויד, עאידה תומא סלימאן, אוסמה סעדי, איימן עודה, עיסאווי פריג', מיכל רוזין, מיקי רוזנטל, ואלעזר שטרן. לעומתם, יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי וח"כ עודד פורר תמכו בהצעה. גם חברי הכנסת בני בגין ואורי מקלב, שהצביעו בעד ההצעה, הביעו תקווה כי לקראת הדיון להכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית ייערכו בהצעה שינויים.