השבעת הכנסת הקודמת (צילום: דוברות הכנסת, חדשות)
ארכיון|צילום: דוברות הכנסת, חדשות

דריכות בכנסת לקראת המבחן הראשון מאז "המריבה על בתי המריבה": הכנסת תצביע היום (שני) בקריאה ראשונה על חוק העמותות שמקדמת שרת המשפטים איילת שקד - חוק שמחייב כל עמותה, שלפחות חצי מתקציבה מגיע מממשלה זרה או גוף מדינתי זר אחר, להדגיש זאת בפרסומיה. החוק צפוי בעיקר להשפיע על עמותות השמאל וגורר ביקורת רבה מכיוון שאינו מתייחס למימון מצד אזרחים פרטיים זרים - שלרוב נוטים לתרום לפוליטיקאים מהימין. מספר ח"כים מהקואליציה לא יצביעו בהתאם למשמעת הסיעתית, בגלל חילוקי הדעות על פינוי הבתים בחברון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהצעת החוק המקורית של שקד הוצע גם שנציגי העמותות האלה יענדו תג מיוחד, אולם בהצעה שתגיע היום להצבעה בכנסת הסעיף הזה ירד לבקשת ראש הממשלה נתניהו. עם זאת, החוק קובע כי העמותה חייבת לציין את מקורות המימון שלה גם בכל פנייה לנבחר ציבור או עובד ציבור מתוך מטרה "להגביר את השקיפות". חוק העמותות ספג ביקורת נוקבת מכיוונים שונים, מאחר שבין השאר הוא לא מחייב ציון קבלת מימון מגורמים זרים פרטיים.

נתניהו נגד שקד: המאבק ממשיך (צילום: פלאש 90 - יהונתן סינדל, רויטרס, חדשות)
שקד ונתניהו, ארכיון|צילום: פלאש 90 - יהונתן סינדל, רויטרס, חדשות

לפחות שני חברי כנסת של הליכוד ואחד של הבית היהודי מתכוונים להימנע מהצבעה: חברי הכנסת בצלאל סמוטריץ', איוב קרא ואורן חזן הודיעו שלא יצביעו עם הממשלה כל עוד לא תיפתר בעיית אכלוס הבתים בחברון, שפונו בסוף השבוע בהוראת שר הביטחון משה (בוגי) יעלון. גם חבר הכנסת צחי הנגבי ייעדר מההצבעה מאחר שהוא שוהה בחו"ל. עם זאת חברי הכנסת של ישראל ביתנו יצביעו כנראה עם הקואליציה ויספקו את רשת הביטחון הנדרשת על מנת להעביר את החוק בקריאה ראשונה.

פרשת הבתים שנרכשו ופונו בחברון עוררה סערה אתמול בישיבת שרי הליכוד, כאשר חלק מבכירי המפלגה המשיכו לתקוף בחריפות את יעלון בעקבות פינוי הבתים. ראש הממשלה בנימין נתניהו ניסה להרגיע את הרוחות והבטיח פתרון בקרוב לפרשה.

פינוי הבתים ממשיך לעורר סערה (צילום: עמיחי בן דוד)
פינוי הבתים ממשיך לעורר סערה|צילום: עמיחי בן דוד

יעלון על הח"כים שתקפו: "אין שפה משותפת, אנשי שוליים" 

השרים זאב אלקין ויריב לוין, שתמכו ביישוב הבתים וגינו את ההחלטה לפנות זמנית את המתחם, הקריאו בישיבה ציטוטי עבר של יעלון מהתקופה בה ברק היה שר הביטחון ופינה "בתי מריבה" דומים למרות ביקורת מצד יעלון. כעת, לדבריהם, יעלון פועל בדיוק באותה דרך אותה גינה בעבר. לעומת זאת השרים גילה גמליאל וחיים כץ גיבו את התנהלותו של יעלון.

נתניהו התייחס לסוגייה בישיבת הממשלה ואמר: "הממשלה תומכת בהתיישבות בכל עת, בייחוד בימים הללו שבהם היא נתונה מול מתקפת טרור, ומתייצבת בנחישות ובאומץ לב מול פיגועי טרור. באותה נשימה, אנחנו מדינת חוק ועלינו לכבד את שלטון החוק. ברגע שיאושרו תהליכי הרכישה, אנחנו נאפשר את אכלוס שני הבתים בחברון, כפי שקרה במקרים דומים בעבר. תהליך הבדיקה מתחיל היום, נעשה אותו מהר ככל האפשר, ובכל מקרה, אם הוא לא יסתיים תוך שבוע, אני אדאג שיימסר דוח מצב לקבינט".

עוד קודם לכן גינה שר הביטחון יעלון, בריאיון לרזי ברקאי בלי צה"ל, את הח"כים מהקואליציה שמתחו ביקורת על הפינוי: "עם חבר הכנסת סמוטריץ' ועוד כמה לצערי גם בתנועה שלי, מהסיעה שלי, אין לי שפה משותפת". יעלון הוסיף: "אני מקווה שתנועת הליכוד, שהולכת בדרך מנחם בגין ולא בדרך אנשי השוליים הללו, תדע לנקות את העניין מתוכה וללכת בדרך הנכונה ולהתנער מדרכם של המתנגדים לפינוי".

השר אורי אריאל הגיב לפרשה בטקס של המרכז הוולקני: "אני מצטער על השפה, יש לי שפה משותפת עם כולם. צריך למצוא דרכים להגיע להבנות ולא להתלהמויות. פנינו לממש את ההסכם הקואליציוני בדבר הקמת ועדת שרים להתיישבות, שתטפל גם באירועים מסוג אלה – זו לא צריכה להיות החלטה של שר בודד".