המשבר בין ישראל לטורקיה מעמיק, עם דיווחים על יחס קודר במקרה הטוב ומשפיל במקרה הרע לאזרחים - משני הצדדים. אחרי הישראלים שעוכבו במל התעופה באיסטנבול, עכשיו תיירים טורקים שבילו בישראל את חופשת העיד אל-פיטר מספרים לטלוויזיה הטורקית כי נתקלו בבידוק פולשני ומפלה בנמל התעופה בן גוריון, לפני שובם לטורקיה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"עושים זאת רק לאזרחים טורקים", סיפר אחד הנוסעים מול המצלמה. אחר הוסיף, "הם בעיקר רצו שנוריד את המכנסיים. הגענו למטוס בדקה האחרונה, חסרי נשימה, היינו הרבה אזרחים טורקים, התרגשתי מאוד ואיחרנו את הטיסה, הרגשתי רע מאוד".
התיירים טענו כי ללא ספק, עוכבו על רקע המתיחות בין שתי המדינות. "שני אנשי ביטחון מיוחד הכניסו אותי לחדר הביטחון, סגרו את הווילון, רוקנו את כל מה שהיה בתיקים ובכיסים שלי והחלו לחפש עליי הן באמצעות מכשירים והן בידיים. אמרתי להם שאנחנו לא ראויים ליחס של טרורסטים ואינני מקבל את היחס הזה בשום אופן", תיאר נוסע.
על פי הטלוויזיה הטורקית, היחס הזה היה מנת חלקם של התיירים הטורקים בלבד. עוד על פי הדיווח, בשל הבדיקות שנעשו גם בחבילות המתנות, התקיים עיכוב בטיסה.
ברשות האוכלוסין וההגירה טענו כי הדבר, אם אירע, אינו קשור לרשות. ברשות שדות התעופה אמרו דברים דומים. במשטרת נתב"ג לא מכירים את המקרה.
כ-40 ישראלים עוכבו באיסטנבול; דרכוניהם נלקחו
מוקדם יותר היום דווח כי קבוצת ישראלים שנסעו לטורקיה עוכבה בשדה התעופה באיסטנבול ללא סיבה נראית לעין. השוטרים הטורקים לקחו את הדרכונים שהיו ברשות הנוסעים הישראלים מבלי להסביר להם מדוע עוכבו, ורק לאחר התערבות של משרד החוץ הישראלי הם שוחררו.
"אחרי שלקחו לנו את הדרכונים, הובילו אותנו אחד אחד לחדר חשוך ושם דיברו איתנו בלי להדליק את האור ובלי להסביר לנו למה אנחנו מעוכבים", סיפרה אלינה, אחת הנוסעות שהגיעה ביממה האחרונה לטורקיה מבנגקוק בריאיון לתכנית "מה בוער" עם רזי ברקאי בגלי צה"ל. "לאחר התשאול הפשיטו אותנו בחדר צדדי עד לרמה של תחתונים, אפילו את החזייה ביקשו שאוריד. זה החזיר אותי אחורה לסיפורים של סבתא שלי על מה שהיא עברה".
חיותה לייבוביץ', אשת עסקים שהייתה על הטיסה ועוכבה באיסטנבול סיפרה על התחושות הקשות בעקבות המעצר. "ביקשו את הדרכונים מכולם, ואחר כך שיחררו כמה שהיו להם דרכונים דיפלומטים וכל הישראלים עם הדרכונים הרגילים היו עם במעצר במשך שעה וחצי בלי יכולת לעבור את גבולות טורקיה", סיפרה לייבוביץ' בריאיון לתכנית "הכל דיבורים" עם ירון דקל, ברשת ב'. "דיווחנו בזמן אמת מהשטח על מה שקרה לחדר המצב של משרד החוץ ואז החלה מהומה רבתי עד ששחררו אותנו".
"זו הייתה חוויה לא קלה. אני לא בן אדם שנתפס לבהלה, אבל זה היה ממש לא נעים, הייתה תחושה של השפלה, כאילו אומרים לנו: 'אתם לא מתנצלים, בואו תראו מי הבוס פה'", הוסיפה לייבוביץ'. "אני כבר מטיילת שנים באיסטנבול ורכשתי חברים רבים, בהם אנשי עסקים שעמם אני עובדת, אבל אני מרגישה שזו הייתה נקודת אל חזור, ומבחינתי אני כבר שנתיים חושבת על כך אבל מה שקרה היום יניע אותי לחפש מקור אחר לעסקים".
בהכנת הידיעה השתתפה ד"ר אפרת אביב, מהמחלקה ללימודי המזה"ת באוניברסיטת בר אילן