"המחויבות הישראלית לשלום מוטלת בספק לאחר שתורכב ממשלת הימין" - כך כתב חבר בכיר בצוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת, במאמר דעה שהתפרסם הבוקר בעיתון הוושינגטון פוסט האמריקני.
"הימין הישראלי שישלוט בממשלה לא דוגל בשלום - למרות שמפלגת העבודה החליטה להצטרף אליה", אמר עריקאת. "בממשלה הזו ישנם אנשים המתנגדים לשלום עם הפלסטינים. אותם פוליטיקאים מדגימים כמה מן המסורות הגרועות בפוליטיקה בישראל".
"הפלסטינים לא היו מעורבים במשא ומתן במשך כל השנים האלה רק כדי לראות אותו מתמוטט", הוסיף עריקאת וציין מספר גורמים שיאפשרו את המשך שיחות המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.
הגורם ההכרחי, לפי עריקאת, הוא הכרה במדינה הפלסטינית וחזון שתי מדינות לשני עמים. לדברי עריקאת ישראל צריכה לתמוך בעקרון שתי המדינות לשני העמים, בייסוד מדינה פלסטינית עצמאית וריבונית בגבולות 1967, ובהקפאת ההתנחלויות. תנאי נוסף הוא הוא הסרת ההגבלות והמחסומים על תנועת פלסטינים בשטחי יהודה ושומרון והסרת המצור על רצועת עזה.
עריקאת הזהיר כי תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים נמצא על זמן שאול וכי גם לפלסטינים אין סבלנות שלא נגמרת. "תהליך השלום לא ישרוד סבב שיחות נוסף ללא תוצאות מעשיות", אמר עריקאת. "עכשיו ייבחנו הפעולות של נתניהו וגם של נשיא ארצות הברית, ברק אובמה".
"מדינה פלסטינית, או שקשרינו ייפגעו"
גם האיחוד האירופי שולח הלילה אזהרה לראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו בנושא שתי מדינות לשני עמים. "היחסים של אירופה עם ישראל יכולים להשתנות ולהיפגע, אם נתניהו ידחה את רעיון שתי מדינות לשני עמים לפיתרון הקונפליקט הישראלי פלסטיני" - כך אמר קארל שוורצברג, שר החוץ של צ'כיה המכהן גם כנשיא האיחוד האירופי .
"אם הממשלה החדשה בישראל לא תתחייב להקים מדינה פלסטינית, היחסים בין ישראל לאיחד האירופי יהיו קשים", הוא הוסיף. "באחת הפגישות הבאות שלנו, אנחנו נהיו חייבים לדון, במסקנות ובהשלכות".
הדברים נאמרו בתום פגישה של שרי החוץ של האיחוד, שהתקיימה אתמול בצ'כיה. שר החוץ הגרמני, פרנץ-ואלטר שטיינמאייר אמר בנחרצות: "אנו האירופים עומדים על כך, שללא קשר להרכב הממשלות, פתרון שתי המדינות חייב לעמוד בראש סדר היום".