אורח מאוד בלתי שגרתי מגיע היום לנתניה - נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שחונך יחד עם נשיא המדינה שמעון פרס את האנדרטה שהוקמה בנתניה לזכר חיילי הצבא האדום שלחמו בנאצים ושיחררו את מחנות ההשמדה בתום מלחמת העולם השנייה. את הטקס העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.

את ביקורו פתח פוטין בסיור באתר בליווי ראש העיר נתניה מרים פיירברג והנשיא פרס, שנשא בהמשך נאום לזכר חיילי הצבא האדום וחלקם במלחמה, אותו פתח בשפה הרוסית. "כנשיא רוסיה אתה נושא על שכמךָ את משא ההיסטוריה הרוסית. לא רק את מדיניותה השוטפת. כשנבחרת לנשיאות, הכרזת שלא תיתן שרוסיה תכרע על ברכיה. במלחמת העולם השנייה, רוסיה מנעה מהעולם לכרוע על ברכיו", אמר פרס.

בהמשך דבריו, סקר הנשיא פרס את חלקו של העם הרוסי בלחימה, ואת האובדן שחווה בשל כך. "העם היהודי נושא תודה היסטורית לעם הרוסי. הנאצים רצחו שישה מיליון יהודים, כמחציתם חיו בברית המועצות. הצבא האדום היה ראשון לשחרר את מחנות הריכוז וההשמדה. כחצי מיליון יהודים לחמו בשורות הצבא האדום,ו-200 אלף מהם, נפלו בשדות הקרב".

ביקור מיוחד בישראל. הנשיא פוטין עם פרס (צילום: אבי אוחיון, לע
מפגש נשיאים. פוטין ופרס, היום|צילום: אבי אוחיון, לע"מ

"בארצנו חיים כיום כמיליון וחצי דוברי רוסית. הם ישראלים שלא שכחו את התרבות הרוסית, ושחשים ידידות כלפי רוסיה", הוסיף הנשיא פרס. "בואך היום לנתניה הוא מפגש היסטורי נדיר. מלא כאב. מלא גאווה. נושא תקווה. הוא גם אות אזהרה, לאלה הרוצים שוב לרמוס את כבוד האדם. לא נרשה שזה יקרה מחדש. סבלנו לא היה לשווא. בטוחני שרוסיה שהכתה בפשיזם, לא תרשה איומים דומים. לא איום אירני. ולא שפיכות דמים סורית".

בסיום דבריו התייחס הנשיא פרס לנעשה במצרים ושלח ברכה לנשיא הנבר מוחמד מורסי. "אנו נכבד את השלום שבינינו. כי השלום הוא הניצחון האמיתי לשנינו. השלום הוא בעצם ניצחונם של כל הילדים בעולם", אמר פרס.

פוטין: "מקווה שהשלום יהיה בסיס קבוע ליחסים בין רוסיה וישראל"

בשונה מנאומו של הנשיא פרס, פוטין נמנע מלהתייחס לנושא אירן וסוריה ומיקד את דבריו רק באנדרטה ובזיכרון. "אנו חונכים כאן אנדרטה שעומדת להיות אחת מהחשובות בישראל", אמר פוטין. "היא תזכיר לכולנו את הגיבורים של מלחמת העולם השנייה, ותזכיר לנו את הקורבנות שאיבדנו במלחמה", אמר פוטין. "הזיכרון של הנופלים קדוש בעיני ואני נרגש לראות שגם כאן בארץ מתייחסים אליהם בכבוד, כמו שעושים אצלנו ברוסיה".

שר החוץ מקבל את פניו של פוטין (צילום: סטילס קובי גדעון – לע
שר החוץ מקבל את פניו של פוטין|צילום: סטילס קובי גדעון – לע"מ

"העולם עדיין שביר, השלום עדיין שביר ואנחנו צריכים לעשות הכל כדי שהפוליטיקה ודרך החשיבה הנאצית יישארו בעבר", הוסיף פוטין בנאומו. "אני רוצה להודות באופן אישי לראש הממשלה בנימין נתניהו ולראש העיר מרים פיירברג, ולכל החברים שתמכו בנו, וכמובן לצוות הפסלים שבעצם תרם להקמת האנדרטה. אנחנו מקווים שהשלום תמיד יהיה בסיס קבוע ליחסים בין רוסיה וישראל".

הנשיא הרוסי הגיע לביקור בזק בן 24 שעות, בראש משלחת של 300 איש ב-4 מטוסים, ובה בכירים בממשלו, שרים, יועצים ואנשי עסקים. במסגרת הביקור צפוי פוטין להיוועד עם ראש הממשלה נתניהו, כשבמוקד השיחות תעמוד הסוגיה האירנית והתמיכה הרוסית בנשיא אסד. מדובר בביקור הרשמי הראשון של פוטין במדינה זרה מאז נבחר מחדש לתפקידו במרס השנה, ולאחר הביקור בישראל הוא צפוי לבקר גם ברשות הפלסטינית ובירדן.

בעקבות נחיתתו של הנשיא פוטין ופמלייתו בישראל, צפויים שיבושי תנועה ופקקים באזור נתניה. מאגף התנועה במשטרה נמסר כי הנוסעים יצטרכו לגלות איפוק וסובלנות לחסימות הציר המתבקשות זאת כדי לאפשר את מעברו של הנשיא הרוסי בבטחה.

האנדרטה לחיילי הצבא האדום בנתניה (צילום: רויטרס)
האנדרטה לחיילי הצבא האדום בנתניה|צילום: רויטרס

את האנדרטה בנתניה פיסל הישראלי חן וינקלר, ומי שליווה את הפרויקט הוא מייק ביילי מקרן היסוד. "זה אירוע היסטורי והתרגשות מאוד גדולה", סיפר ביילי לחדשות 2. "האנדרטה באה לספר סיפור של מעבר מחושך לאור - מייאוש לתקווה, והאמן הרוסי שעיצב אותו הוא בסגנון של בונקר ובו הסיפור של השואה וניצחון הצבא האדום".

ביילי הוסיף כי "הקמת האנדרטה מבחינת פוטין היא אירוע מרגש כי הצבא האדום לא תמיד קיבל את ההכרה אחרי המלחמה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק