בישראל ספקנים מאוד באשר להתבטאויות של נשיא אירן רוחאני ושר החוץ שלו באשר לתכנית הגרעין, וחוששים שמדובר בהצגה מתוכננת למערב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"המטרה שלנו היא להבטיח שהשיחות הללו אם אכן קורות, יגובו על ידי פעולות. האירנים מחייכים, אבל הם עדיין מרמים, וזה חייב להיחשף", אמר פקיד ישראלי בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס, לאחר הצהרתו של שר החוץ האירני שלפיה מדינתו מבקשת לחתום על הסכם הגרעין בהקדם.
דובר הבית הלבן ג'יי קרני התייחס גם הוא לדבריו של שר החוץ ואמר כי שש המעצמות צריכות להיות בטוחות שאירן אכן ויתרה על תכניתה הגרעינית. "נבחן אם הם אכן רציניים, זו הזדמנות לבדוק אם ניתן להגיע לפתרון", הוא הבהיר.
אירן מצדה טוענת שתכנית הגרעין שלה היא למטרות שלום ולמטרת אנרגיה אזרחית בלבד. בנאומו באו"ם אתמול, אמר נשיא אירן רוחאני כי לנשק גרעיני וכלי נשק אחרים להשמדה המונית, אין מקום בביטחונה של איראן ודוקטרינת ההגנה שלה. עם זאת, ישראל דורשת הפסקה כוללת של הפרויקטים הגרעיניים של אירן, כולל העשרת אורניום וייצור פלוטוניום שיכול לחמש פצצה גרעינית.
גורם אמריקני בכיר, שדיבר בעילום שם, אישר את הספקות הישראליים בנוגע לכנות של רוחאני, אך התעקש שזה קריטי לשים את גישושיו של הנשיא האירני החדש למבחן על ידי אמצעים דיפלומטים.
ארה"ב: "שומרים על תיאום עם ישראל"
"הישראלים ספקנים לגבי הכוונות האירניות - וזה מובן, בהתחשב בהיסטוריה שלהם עם אירן - אבל אנחנו רואים את הפוטנציאל להתקדמות, ובוודאי הרבה יותר מאשר היה לנו בשנים האחרונות", אמר הגורם. הוא הוסיף כי וושינגטון שומרת על תיאום עם ישראל ובעלות הברית של ארה"ב במפרץ.
בשיחות המתוכננות בבית הלבן עם הנשיא ברק אובמה ביום שני ובנאום בפני העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק ביום שלישי, צפוי ראש הממשלה נתניהו להצביע על מה שהוא רואה כ"צביעות" של האירנים. לטענתו, מטרתה של אירן היא לחמוק מהסנקציות הבינלאומיות, בעת שהם נכנסים לישורת האחרונה לקראת נשק גרעיני. דברים דומים הוא אמר מיד לאחר נאומו של רוחאני.
כותרות עיתוני הבוקר בכל רחבי אירן שיקפו אף הן את הטון החדש לכאורה ביחסים בין אירן למערב. "אובמה הצהיר שארצו מכבדת את זכותה של אירן לפתח אנרגיה גרעינית", הכריז עיתון אחד. באחר אף התנוססה הכותרת: "שלום, תקווה וחירות" וגם "עם תקווה, השלום נמצא בהישג יד".
"אנחנו לא צריכים רק לקבל אחרים, אלא גם לעבוד יחד", אמר רוחאני במסגרת נאומו באו"ם. "לאנשים מסביב לעולם נמאס ממלחמות. הם רוצים שינוי. הרפובליקה האסלאמית של אירן מאמינה שעל ידי שיחות ומתינות ניתן להגיע רחוק. אנו מתנגדים לנשק גרעיני כי אנו דוגלים בשלום, ולא במלחמה".