שוב קולות אחרים מדמשק: נשיא סוריה בשאר אסד אומר היום כי "ישראל חיסלה את יוזמת השלום הערבית", וטוען: "שלום בין ישראל למדינות ערב לא יושג אם המדינה היהודית לא תשאף לכך". את הדברים אמר בפתח דיוני הפסגה הערבית, המתקיימת השנה בדוחה, בירת קטאר.
בנאום, שעסק רובו ככולו במצב הכלכלי והמדיני של מדינות ערב, התייחס נשיא סוריה גם לצו המעצר שהוציא בית הדין הבין לאומי בהאג נגד נשיא סודן, עומר אל-בשיר. "אני קורא לכל מנהיגי ערב המתכנסים כאן היום לצאת נגד צו המעצר", אמר אסד בנאומו.
גם השנה לא מצליחות מדינות ערב להסתיר את חילוקי הדעות המהותיים והסכסוכים ביניהן. מצרים הודיעה כי לא תשלח השנה נציגים בדרגים גבוהים לדיוני הפסגה, ונשיאה חוסני מובארק החליט להישאר בהפגנתיות בקהיר. זאת, על רקע המתיחות בין מצרים לקטאר, הנובעת בשל החלטתה של קטאר לתמוך בחמאס בעימות מול ישראל.
המתיחות בין שתי המדינות החלה כבר לפני כשנתיים וחצי - בימי מלחמת לבנון השנייה, והגיעה לשיאה במהלך מבצע "עופרת יצוקה", אז כינסה קטאר פסגת מנהיגים מיוחדת בראשות יו"ר הלשכה המדינית של החמאס, חאלד משעל. מצרים נעדרה בהפגנתיות גם מהפסגה הזו.
אסד בראיון: "אולמרט היה מוכן לוותר על הגולן"
האווירה והתפאורה בדוחה הן שככל הנראה הביאו את אסד להתבטא היום כפי שהתבטא. לפני כשבועיים הוא נשמע דווקא אחרת לחלוטין. זה הרושם שהתקבל לפחות מראיון שהעניק הנשיא הסורי לעיתון האיטלקי "לה-רפובליקה".
"חבל, כי היינו ממש קרובים להסכם", אמר אסד. "אולמרט אמר לראש הממשלה הטורקי שהוא מוכן לוותר על הגולן ולכן נכנסנו לשיחות. מה שהיה חסר זה רק הקו האחרון. לדברי אסד, הסכמת אולמרט לירידה מהגולן הגיעה במהלך ארוחת הערב שקיים ראש הממשלה אולמרט עם עמיתו הטורקי טאיפ ארדואן שהתקיימה בדצמבר אשתקד.
במהלך השיחה דיבר ארדואן עם אסד בטלפון ולמעשה תיווך בין הצדדים. לדברי אסד, אולמרט הביע את הסכמתו לוויתור על הגולן. מה שנשאר לסכם, לדבריו, היו רק הפרטים האחרונים, אבל אז פרצה הלחימה בעזה - והיוזמה הופסקה במפתיע.