פחות מיממה לאחר שנשיא ארצות הברית ברק אובמה נשא דברים במסגרת פורום סבן המתכנס בוושינגטון, התייחס ראש הממשלה נתניהו בכינוס, באמצעות שידור לווייני מירושלים, לתהליך המדיני ולהסכם בין אירן למעצמות. נתניהו הדגיש כי יהיה מוכן לקבל החלטות קשות, והדגיש כי השגתו של שלום אמיתי הינה - "מטרה אסטרטגית של הממשלה". את דבריו של ראש הממשלה העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 Online.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
נתניהו קשר בין המשא ומתן עם הפלסטינים להסכם שנחתם לאחרונה עם הרפובליקה האסלאמית בז'נבה וטען: "המאמצים הטובים ביותר שלנו להשיג שלום לא יצליחו אם אירן תשיג פצצה אטומית. אירן גרעינית תיתן גיבוי משמעותי יותר לקיצוניים באזור ותחתור תחת האפשרות להשיג שלום".
בפתח דבריו התייחס ראש הממשלה למתיחות שנרשמה לאחרונה ביחסי ישראל לארה"ב, והדגיש את הקשר העמוק בין שתי המדינות. "המזרח התיכון עובר סערה גדולה, אך בתוך הזעזועים באזור היחסים עם ארה"ב הם עוגן הכרחי של יציבות, ואני מודה לנשיא אובמה על המחויבות שלו בברית הזאת", אמר נתניהו. "לפעמים יש חילוקי דעות בגלל שיש לנו פרספקטיבות שונות, אבל אנחנו מחליפים דעות בכנות - כך עושים ידידים".
ראש הממשלה הביע את עמדתו באשר למשא ומתן המקרטע עם הפלסטינים ואמר כי "השלום הוא דרך דו-סטרית". "הנכונות שלי לשלום מנתצת אמונה אחרת שאין שלום מפני שישראל אינה מפגינה גמישות, זה לא נכון", הדגיש. "תחת מספר ממשלות הפגינה ישראל גמישות ומוכנות לוויתורים מכאיבים. ישראל מוכנה לדון על התנחלויות וגבולות, אך לב הסכסוך הוא הסירוב המתמשך להכיר במדינה יהודית בכל גבול שיהיה".
בדבריו הפנה נתניהו אצבע מאשימה אל הפלסטינים והצהיר כי נדרשת הכרה פלסטינית בזכות של העם היהודי להגדרה עצמית. "הסכסוך לא התחיל מכך שמנענו מהם להקים מדינה", אמר, "אנחנו הסכמנו לרעיון המדינה הפלסטינית עוד בתכנית החלוקה ואחר כך בהחלטת האו"ם. הפלסטינים הם שסירבו".
לדבריו, ב-20 השנה מאז הסכמי אוסלו, בכל פעם שהצענו שלום עם מדינה פלסטינית לצד מדינה יהודית - הפלסטינים המשיכו לסרב. "כל הוויתורים הישראליים היו מבוססים על הנחת יסוד אחת - שהסכסוך יסתיים ולא יהיו יותר דרישות לאומיות פלסטיניות מהמדינה היהודית", ציין.
נתניהו: למען השלום, אסור שלאירן יהיה גרעין
"איני משלה את עצמי, כל שלום יהיה בבחינת שלום קר ויצטרך לעמוד מול גלי טרור וקיצוניות בכל הכוחות בהם תומכת אירן ואחרים, שירצו לפרום את השלום", אמר נתניהו. "כל הסדר צריך לאפשר לנו להגן על עצמנו למקרה שהשלום יתפרק. לכן צריכים להיות סידורי ביטחון יצוקים כבטון שיאפשרו לישראל להגן על עצמה כנגד כל איום אפשרי".
ראש הממשלה, שטען כי המאמצים של אירן יפגעו בתהליך המדיני, הזהיר מפני החתירה הנמשכת לעבר פצצת אטום. "לדיבורים יש תוצאות, למדנו את זה לאורך ההיסטוריה, בעיקר כשהמשטר שמשמיע הצהרות כאלה מנסה לבנות את היכולת לממש את האיומים", אמר. "הם מממנים ומספקים נשק לחמאס, חיזבאללה, ולג'יהאד האסלאמי. זה משטר שנחוש לפעול להשמדתנו".
לדבריו, הסנקציות הכלכליות הן שגרמו למשטר האייתולות להגיע אל שולחן המשא ומתן, וכי הסרת ושחיקת ההגבלות יגרמו לתוצאה הפוכה ממה שצופה לו העולם. "מניעת יכולת גרעינית מאירן היא האתגר הגדול של דורנו, כי אירן גרעינית תשנה את מהלך ההיסטוריה. היא תסכן את השלום והביטחון של כולנו".
"על אירן לחדול ממדיניות השמדת העם"
נתניהו התייחס גם לקולות המתונים לכאורה שעולים מהמדינה האסלאמית, והבהיר כי מדובר באשליה אופטית. "אולי הם מדברים אנגלית ויודעים לעשות מצגות פאוור-פוינט, אבל כשהכוחות שבשלטון באירן מחויבים לאידיאולוגיה קיצונית ומדברים עליה שוב ושוב - אני אומר, היזהרו".
"מאז ההסכם בז'נבה אני מחכה לשינוי בעמדה האירנית. זה צריך להיות חלק מהמו"מ. לא רק שצריך להחליש או לחסל את יכולתה של אירן לייצר פצצה, צריך לדרוש גם שתחדל ממדיניות השמדת העם שהיא נוקטת בה. זה הדבר המינימלי שהקהילה הבינלאומית צריכה לפעול עבורו", אמר נתניהו. "זה לא קשור רק לישראל, באירן מקפחים את זכויות העם האירני עצמו. הם מעורבים בטרור לרוחב חמש יבשות. אינני יכול להדגיש מספיק את הסכנה שבגרעין האירני".
לדברי נתניהו, "למען השלום והביטחון בעולם - אסור שלאירן תישמר היכולת להגיע לנשק גרעיני - לא היום ולא מחר. אסור שאירן תהיה מדינת סף גרעינית עם יכולת לחצות את הסף. לכן, שלא כהסכם הביניים, ההסכם הכולל צריך להביא לחיסול היכולת הגרעינית האירנית".
אובמה: אירן תוכל לפתח יכולת גרעינית אזרחית
אמש, שרטט הנשיא האמריקני בדבריו את קווי המסגרת לקראת הסכם הקבע עם אירן. לראשונה אמר אובמה כי הרפובליקה האסלאמית תוכל להמשיך ולפתח את יכולותיה הגרעיניות - אך רק לצרכים אזרחיים. אובמה פירט את התנאים להסכם הקבע ואמר כי אירן תוכל להחזיק בתכנית גרעינית לצרכי שלום - כולל העשרת אורניום תחת מגבלות ופיקוח, אך הבהיר שאם מדובר בתכנית לצרכי שלום, האירנים לא צריכים את המתקן בפורדו, והכור באראק לא צריך להיות מבוסס על מים כבדים. הנשיא האמריקני הבהיר כי הוא "לא מסיר מהשולחן אף אופציה נגד אירן ורוצה לבחון אם אפשר להגיע לפתרון דיפלומטי - וזוהי מהות ההסכם בז'נווה".
בהמשך התפנה הנשיא האמריקני לעסוק במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים ושיבח את ראש הממשלה נתניהו ויו"ר הרשות אבו-מאזן: "אני רוצה לשבח את עבאס ונתניהו על המאמצים הגדולים שהביאו לשיחות רציניות בחודשים האחרונים. הם מגיעים לנושאי הליבה, ירושלים והפליטים. אין סודות, אנחנו יודעים מה המתווה בהסכם אפשרי, והשאלה האם הצדדים מוכנים לקבל את ההחלטות הפוליטיות הדרושות".