מסע הדילוגים המפרך לפני סיום: מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, שהגיע לישראל בסוף השבוע לא חדל לנסות ולמצוא את הנוסחה לחידוש המגעים בין ישראל לפלסטינים. ב-3 ימים קרי דילג בין לשכת נתניהו בירושלים לזו של אבו-מאזן ברמאללה כמה וכמה פעמים - אך נראה כי גם סבב השכנועים המרתוני הזה הסתיים ללא התפתחות משמעותית. הבוקר נודע כי ביטל את מסיבת העיתונאים שתכנן - ויסתפק במסירת הצהרה בלבד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מזכיר המדינה קרי צפוי לעזוב היום את האזור - לא לפני שיערוך מאמץ נוסף וייפגש עם אבו-מאזן בלשכתו ברמאללה. על פי אחד הדיווחים, הוא היה אמור להכריז במסיבת העיתונאים על כינוס פסגה מרובעת בהשתתפות ישראל, הפלסטינים, ירדן וארה"ב שהייתה אמורה להוות את פתיחת השיחות הישירות בין הצדדים, אלא שעקב המחלוקות בין הצדדים שעדיין לא נפתרו - נראה שיסתפק בעיקר בהצהרות ויפציר בצדדים לגשר על הפערים ולהתחיל בשיחות.

בשלב זה, נראה כי ישנן שתי סיבות עיקריות שתוקעות את התנעת השיחות בין הצדדים: סוגיית הקפאת הבנייה בהתנחלויות ודרישה חדשה של אבו-מאזן לשחרר עשרות אסירים ערבים-ישראלים שביצעו מעשי רצח. על פי הפרסום הבוקר בעיתון "ידיעות אחרונות", יו"ר הרשות דורש מנתניהו לשחרר 127 אסירים ביטחוניים, בהם גם 25 ערבים ישראלים האחראים לרצח של 80 אזרחים ישראלים.

על פי הדיווח, נתניהו חושש שאבו מאזן מעוניין להשיג את שחרור האסירים - ואז יפנה לפוצץ את המו"מ. לכן הציע רה"מ שישוחררו אסירים בהדרגה, ככל שיתקדמו השיחות - אלא שאבו-מאזן דורש שחרור של 50 אסירים כבר בגל הראשון - שביניהם רוצחים כבדים, אנשי חמאס וערבים-ישראלים.

בדיווח אחר טוענים בכירים פלסטינים כי הסוגיה המרכזית שתוקעת מקלות בגלגלי המשא ומתן היא דווקא הבנייה הישראלית בשטחים. על פי הדיווח בעיתון "מעריב", אבו-מאזן דורש הקפאה מוחלטת של הבנייה ביו"ש וגם בגושי ההתיישבות הגדולים, בין היתר מכיוון שהרחוב הפלסטיני לא יסכים לחידוש השיחות כשברקע ישראל ממשיכה לבנות.

האשמות הדדיות בין ישראל לפלסטינים

ממשל טראמפ שואף ל
מסכימים שלא להסכים. נתניהו ואבו-מאזן|צילום: רויטרס

גורמים ישראלים מאשימים את הפלסטינים בכך שהם עושים כל מה שהם יכולים כדי להכשיל את השיחות. "אנחנו לא מתקרבים לחידוש המשא ומתן. אבו מאזן עדיין דורש את אותם תנאים מוקדמים שאין לנו שום כוונה להיענות להם", אמר אמש השר גלעד ארדן בתוכנית "פגוש את העיתונות". "נתניהו נאם את נאום בר אילן, חזר מאז על מחויבותו לחזון שתי המדינות, הסיר מחסומים, הוא הקפיא את הבניה בהתנחלויות. כל זה לא הספיק כדי להתחיל את המשא ומתן", הוסיף ארדן.

בכירים פלסטיניים טוענים מנגד כי ישראל מכשילה את המאמצים להתנעת המו"מ כיוון שהיא ממשיכה לבנות מעבר לקו הירוק, ומסרבת להתחייב שהמו"מ יתנהל סביב העיקרון של כינון מדינה פלסטינית בגבולות 67'. "השטחים שנכבשו ב-1967 הם לא חלק מישראל, אלא של העם הפלסטיני. על נתניהו להעביר מסר ברור ולנקוט צעדים בשטח כדי לשכנע את כולנו ואת כל העולם שהוא רציני", אמר אמש הבכיר ברשות הפלסטינית ג'יבריל רג'וב.