למרות המחלוקות של הרגע האחרון, יו"ר הרשות הפלסטינית הכריז היום (ב') ברמאללה על כינונה של ממשלת אחדות פלסטינית. השרים שמונו משורות החמאס לא הגיעו לטקס, מאחר, ולפי הדיווח בסוכנות הידיעות רויטרס, ישראל מנעה את הגעתם.  

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אין יותר פיצול בין הפלסטינים, הפיצול הזה גרם נזק לכל העם", אמר אבו מאזן עם ההכרזה על הפיוס והצהיר: "נכבד את ההסכמים שהוכרו בעבר אנחנו, רוצים להמשיך את המשא ומתן עם ישראל". למרות זאת את ההסכם הקדיש "לאסירים ולשהידים".

אחרי ההכרזה השביע יו"ר הרשות הפלסטינית את 17 השרים המרכיבים את ממשלת האחדות, בהם לפחות 9 שרים חדשים. סוכנות הידיעות "מען", דיווחה כי ראמי חמדאללה הוא שיעמוד בראשה של הממשלה החדשה ולצידו שני סגנים זיאד אבו עמר ומוחמד מוסטפא.

מינוי ליברמן הוא תשובת נתניהו לצרפתים? (צילום: רויטרס)
אבו מאזן הכריז על אחדות|צילום: רויטרס

על שרי הממשלה החדשה נמנים: אבו עמר שיקבל גם את תיק התרבות; מוסטפא, שישמש גם כשר הכלכלה הלאומי; שוקרי בשארה - שר הכספים והתכנון; ריאד אל-מאליכי שימשיך ויכהן כשר החוץ; סאלים א-סקא , מרצועת עזה, שמונה לשר המשפטים; עדנאן אל-חוסייני - השר לענייני ירושלים; רולה מיה - שר התיירות והעתיקות; ג'וואד עוואד שנשאר בתפקידו כשר הבריאות.

עוד תפקידים מרכזיים: חאוולה שאחשיר יכהן כשר החינוך והחינוך הגבוהה; מופיד אל חסנייה - שר העבודות הציבוריות והדיור; עלאם מוסא - שר התקשורת והתחבורה; שאווקי אל עייאסה - שר החקלאות ונושאים חברתיים; חיפה אל עג'א - שרת הנשים; מאמון אבו שהלה שר העבודה ונאיף אבו חלאף - השר לממשל מקומי. ‎

מנהיג חמאס ברצועת עזה אסמעיל הנייה אמר זמן קצר לאחר טקס ההשבעה כי "אני לא דואג להתנגדות, היא נמצאת במצב טוב. היום יש צבא בשם גדודי אל-קסאם הוא מתקדם וההתנגדות מתקדמת".

מחלוקת סביב שר האסירים

רגע לפני ההכרזה על ממשלת האחדות היה נדמה כי הפיוס הולך ומתרחק. בחמאס עשו שרירים ונציגי התנועה הודיעו כי לא יסכימו לפיוס אם הממשלה החדשה לא תכלול בתוכה שר ומשרד לענייני אסירים.

בפת"ח לא נשארו חייבים והשיבו אש. "אלו שרוצים להצטרף לממשלת האחדות מוזמנים, ומי שרוצה להשתמט ולהציב מכשולים בדרך, כמו אלו שישראל מניחה, שייקח אחריות להתנהגות שלו", השיב בכיר פת"ח עזאם אל-אחמד לטענות בריאיון לתחנת רדיו "אל-קודס" בעזה.

בסופו של דבר, לפי דיווח ברשת "אל-ערביה", הוחלט כי ראש הממשלה הפלסטינית חמדאללה ייקח את תיק האסירים, בהסכמת חמאס, וכך נפתרה הסוגייה שהטילה צל על הפיוס.

מארג של אינטרסים סביב עזה (צילום: AP, חדשות)
"אין יותר פיצול". הנייה ואבו מאזן, ארכיו|צילום: AP, חדשות

בכיר אמריקני: "לא נכיר בממשלת האחדות"

לפי שעה, ישראל לא צפויה לנקוט באיומים או צעדי ענישה בעקבות הקמת הממשלה הפלסטינית. ארה"ב וישראל משתפות פעולה מאחורי הקלעים ובעוד שבכיר אמריקני כבר הבהיר, כי ארה"ב לא תכירו באופן מיידי בממשלת האחדות, בירושלים החליטו בינתיים לשמור על פרופיל נמוך.

בישראל ממתינים לראות כיצד יגיב העולם ובה בעת מתמקדים במהלכי הסברה, שעיקרם להזהיר את הקהילה הבינלאומית מפני הממשלה החדשה ולהדגיש את בחירתו של אבו מאזן להפוך לשותף של ארגון טרור.

"חיזוק הטרור ולא השלום". נתניהו, ארכיון|צילום: AP

הלילה שוחח מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי עם אבו מאזן והביע בפניו דאגה מהרכב הממשלה החדשה. אבו מאזן ניסה להרגיעו והבהיר כי מדובר ב"עניין פנימי" שלא אמור להשפיע על הקשרים הדיפלומטיים הקיימים.

על פי הדיווח בסוכנות הידיעות הפלסטינית "וואפא", יו"ר הרשות הפלסטינית הצהיר כי הממשלה החדשה "תורכב מגורמים עצמאיים ותייצג את האג'נדה הפוליטית שלי", והדגיש כי לא מדובר בהשתלטות של החמאס על מוסדות השלטון. קרי, לעומתו, שב והציג את הדרישה האמריקנית מהממשלה החדשה למחויבות להסכמים הקיימים ולהכרה בישראל, כמו גם לפעולה בדרכים לא אלימות.

נתניהו: הכרה בממשלת האחדות תחזק את הטרור

אמש כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו ישיבת קבינט לקראת ההכרזה על ממשלת האחדות. בתחילת הישיבה קרא נתניהו לקהילה הבינלאומית לא להזדרז ולהכיר בממשלת האחדות, בשל התלות של הממשלה בחמאס.

על פי דברי נתניהו, "אסור לקהילה הבינלאומית לאמץ אל חיקה את חמאס, שהוא ארגון טרור שקורא להשמדת ישראל. צעד שכזה לא יחזק את השלום, אלא את הטרור".

שלשום התריע יו"ר הרשות הפלסטינית כי אם ההכרזה על האחדות תענה בסנקציות - לא יהסס לפעול. "אם ישראל תחליט על צעדי ענישה, כמו לא להעביר אלינו את כספי המסים - אנחנו נגיב", הצהיר אבו מאזן.