שר החינוך נפתלי בנט (צילום: רויטרס, חדשות)
"לא נעביר את הארחיות לביטחון ישראל". בנט|צילום: רויטרס, חדשות

המשך למתיחות בין ישראל לארה"ב? שעות לאחר נסיונותיו של אובמה להרגיע את ישראל בסוגייה האירנית, יו"ר הבית היהודי ושר הכלכלה נפתלי בנט מבהיר: "אנחנו לא מעבירים לאחרים את האחריות על בטחון תושבי ישראל".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"קיבלנו אתמול 'צפירות הרגעה' כאילו ההסכם מול אירן הוא בסך הכל טוב, ועלינו לסמוך על ידידנו ש'ישמרו לנו על הגב', כתב השר בעמוד הפייסבוק שלו. "ההיסטוריה מלמדת אותנו שאסור לנו להעביר לאחרים את האחריות על ביטחוננו, ועלינו להמשיך לפעול לשמור לעצמנו על הגב", הבהיר. 

בנט הדגיש כי על ישראל "לחזק את שיתוף הפעולה שלנו עם ידידינו, אבל בסוף - לסמוך על עצמנו. ממשלת ישראל פועלת בכל מישורי העשייה על מנת לשמור על בטחון תושבי ישראל".

בנט נפגש במלבורן עם ראש ממשלת אוסטרליה, טוני אבוט, ודרש ממנו להטיל סנקציות על אירן באמצעות מועצת הביטחון של האו"ם. "אוסטרליה עומדת בראש וועדת הסנקציות של האו"ם. עדכנתי את אבוט בסטטוס העיסקה ובמשמעויותיה, וביקשתי ממנו שימשיך לפעול לשימור הסנקציות ואף להגברתן במסגרת וועדה זו", הוסיף, "אבוט הוא חבר אמת של מדינת ישראל ושל העם היהודי והביע מוכנות אדירה לפעול למען בטחון ישראל".

הצטרף לברכות. אובמה, ארכיון (צילום: פורום סבן)
"נוכל להחזיר את הגלגל לאחור". אובמה|צילום: פורום סבן

אובמה: אירן תוכל להחזיק בגרעין לצרכי שלום

נשיא ארה"ב ברק אובמה שרטט אמש (שבת) בדבריו בפורום סבן בוושינגטון את קווי המסגרת לקראת הסכם קבע עם אירן. אובמה אמר לראשונה כי הרפובליקה האיסלמית תוכל להמשיך ולפתח את יכולותיה הגרעיניות - אך רק לצרכים אזרחיים. אובמה פירט לראשונה את התנאים להסכם הקבע שאמור להיחתם עם אירן ואמר כי היא תוכל להחזיק בתכנית גרעינית לצרכי שלום - כולל העשרת אורניום תחת מגבלות ופיקוח, אבל הבהיר שאם מדובר בתכנית לצרכי שלום, האירנים לא צריכים את המתקן בפורדו, והכור באראק לא צריך להיות מבוסס על מים כבדים.

הנשיא אובמה הבהיר כי מניעת החזקת נשק גרעיני בידי אירן היא לא רק אינטרס ישראלי, אלא גם אינטרס אמריקני ובינלאומי. אובמה הוסיף כי ממשלו, בסיוע מעצמות המערב, "הקים משטר סנקציות ללא תקדים ששיתק את כלכלת אירן", והבהיר כי הוא "לא מסיר מהשולחן אף אופציה נגד אירן ורוצה לבחון אם אפשר להגיע לפתרון דיפלומטי - וזהו ההסכם בז'נבה, שהושג תודות למזכיר המדינה ג'ון קרי".

"לראשונה זה יותר מעשור עצרנו את התקדמות תכנית הגרעין האירנית", הדגיש אובמה. "אנחנו איננו מרופפים את הסנקציות העיקריות שהוטלו על אירן, אלא נותנים צוהר קטן שמאפשר ניסיון. אחריו, אפשר יהיה להחזיר דברים לאחור. אם אירן לא תנהל את המו"מ על הסכם קבע ברוח כנה, נחזיר את הגלגל לאחור".

"לי ולראש הממשלה נתניהו יש כל הזמן התייעצויות בעניין האירני", אמר אובמה. "שיתוף הפעולה הצבאי והמודיעיני עם ישראל מעולם לא היה חזק יותר, כמו גם התמיכה הביטחונית של פרויקטים כמו כיפת ברזל והמימון במבצע עמוד ענן. התיאום בינינו לא היה מעולם טוב יותר".

"יש פעמים שבהם לי, כנשיא ארה"ב, יש פרספקטיבה טקטית אחרת מראש ממשלת ישראל וזה מובן", הסביר. "ישראל לא יכולה לתת לקבלנים חיצוניים לטפל בביטחונה. הישראלים צריכים לעשות את הערכתם איך להגן על עצמם. נתייעץ עם כולם, כולל ישראל, מה צריך להופיע בהסכם הקבע עם אירן".

מזכיר המדינה, ארכיון (צילום: AP)
"ישראל בטוחה יותר בעקבות ההסכם". קרי|צילום: AP

קרי: "ארה"ב מבינה שישראל חוששת מאירן גרעינית"

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי נאם אף הוא בכנס, והבהיר כי ישראל בטוחה הרבה יותר בעקבות ההסכם עם אירן "הנשיא אובמה הבהיר שלא נרשה לאירן להשיק נשק גרעיני - לא עכשיו ואף פעם לא. ארה"ב מבינה שישראל חוששת מאירן גרעינית. ארה"ב וישראל תמיד חלקו את אותה אסטרטגיה, נמשיך להתייעץ עם ישראל בנושא מקרוב. יש לנו את הזכות להיות סקפטיים - ההסכם שנחתם לא נשען על אמון, אלא על מעשים בשטח. ישראל בטוחה יותר כתוצאה מההסכם עם אירן מאשר מה שהיה לפניו".

קרי הוסיף כי ארה"ב "תוודא שהתכנית הגרעינית האירנית לא תמשיך להתפתח במהלך הזמן שהגדרנו. האירנים נדרשים לחשוף בפנינו את התוכניות לאתרי הגרעין שלהם ולאפשר ביקורים של פקחים. הם לא יוכלו להתקין מרכיבים חדשים במתקנים שלהם ולפתח את התכנית".

לדבריו של קרי, הוא הנחה אישית את אנשי מחלקת המדינה לוודא ולבדוק כל סימן שיצביע על הפרת ההתחייבויות של אירן. השאלה היא מה יקרה עם ההסכם הסופי. "ארה"ב עומדת מאחורי חברינו בישראל ובעלי בריתנו במזה"ת ובעולם. לא משנה מה יהיו השלכות של ההסכם, לאירן יש עוד הרבה מה לעשות. אך הסכם הביניים הוא צעד ראשון חשוב בדרך להסכמות. הדיפלומטיה נתנה לנו את ההזדמנות הטובה ביותר להגיע להסכמות מבלי לגלוש לשימוש בכוח".