נתניהו. מושיט את ידו?|צילום: רויטרס

ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להודיע השבוע על כוונתה של ישראל לסגת מחלקו הצפוני של הכפר רג'ר בגבול עם לבנון ולהעבירו לשליטת כוחות יוניפי"ל - כך מדווח הבוקר העיתון "הארץ".

העיתון מצטט הבוקר מקור מדיני בכיר המקורב לראש הממשלה נתניהו, באומרו כי המטרה העומדת מאחורי המהלך היא מחווה של ישראל לממשלתו הפרגמטית של פואד א-סניורה, שמשלימה הכנות אחרונות לבחירות בלבנון. הקבינט המדיני-ביטחוני צפוי לדון בנושא כבר ביום רביעי הקרוב. עם זאת, בירושלים מעריכים כי הנסיגה עצמה מחלקו הצפוני של הכפר לא תתבצע לפני הבחירות, בשל הערכה כי יוגשו עיתירות רבות לבג"ץ מצד התושבים.

הנסיגה הישראלית מכפר רג'ר מצויה בהחלטת מועצת הביטחון 1701 - אותה החלטה שהביאה לסיומה של מלחמת לבנון השנייה. ישראל התחייבה לסגת מהכפר עוד במהלך כהונת אולמרט, בהתאם לשורה של סידורי ביטחון והסדרים אזרחיים, אולם במערכת הביטחון עדיין קיים חשש מנסיגה ישראלית מהכפר. מדובר מגזרה הנחשבת לחדירה במיוחד להברחות סמים ואף להברחות נשק. בצה"ל מודעים לעובדה כי נסיגה מהחלק הצפוני עשויה להשאיר באזור גם אזרחים ישראלים תחת שליטה לבנונית.

לחץ אמריקני, חילוקי דעות בישראל

גם הממשל האמריקני לוחץ על ישראל לבצע את המהלך. במהלך ביקורו של השליח האמריקני למזרח התיכון ג'ורג' מיטשל בישראל לפני כשבועיים, הועלה הנושא בפגישתיו עם ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון ברק ושר החוץ ליברמן. נתניהו עצמו, מדווח העיתון, כבר קיים מספר התייעצויות בנושא בפורום ה"שלישייה" עם ליברמן וברק.

במערכת הביטחון וגם בקבינט עדיין חלוקות הדעות בדבר ההשפעה שעשוי לגרום המהלך הישראלי. אחת הסוגיות הקריטיות תהיה כיצד להציג את ההחלטה וכיצד לבצעה, כך שתחזק את הגורמים המתונים בלבנון. מנגד, גורמים בכירים במשרד החוץ ובצה"ל סבורים כי למהלך דווקא לא תהיה כל השפעה על הבחירות הקרובות בלבנון.

הכפר רג'ר, שנמצא בין הגולן לגליל העליון, סופח לישראל בשנת 1981. לאחר נסיגת צה"ל מלבנון, קבע האו"ם שהגבול בין לבנון לסוריה חוצה את הכפר, ולישראל, המחזיקה ברמת הגולן, הותר לפעול בחלקו הדרומי בלבד. הכפר הפך לאחת הסוגיות שעומדות לחובת ישראל במסגרת החלטה 1701. האו"ם קבע אז שרק כשישראל תוציא את כוחותיה מצפון הכפר, תושלם נסיגתה לגבול הבינלאומי.

הווידאופדיה: מלחמת לבנון השנייה

הווידאופדיה: בנימין נתניהו