האם ימיה של המרמרה בטורקיה ספורים? לאחר ששהתה חודשיים וחצי בישראל והגיעה רק הבוקר לחופי טורקיה, בארגון ה-IHH כבר מאיימים שהמרמרה תנסה להגיע שוב לנמלי עזה במשט מחודש ומשופר.
"נמשיך לשלוח ספינות סיוע, עד שישראל תסיר את הסגר", הודיעו היום בארגון ה-IHH. "פעילים מכל העולם ימשיכו ללחוץ על ישראל להסיר את הסגר, וישובו לעזה שוב ושוב עד שיצליחו", אמר מנהל הארגון חוסיין חוסיין אורוק במסיבת עיתונאים שערך בנמל בו עוגנת המרמרה בטורקיה.
ביום חמישי עזבו שלוש הספינות את נמל חיפה, מלוות בצוות טורקי מיוחד שהגיע לישראל על מנת לגרור אותן בחזרה לטורקיה. זאת, לאחר שבועות רבים בהם התעקשה ישראל שלא לשחרר את הספינה - חרף המחאה הטורקית. היו אף שהציעו להפוך אותה לאטרקציה תיירותית אל מול חופי חיפה. בסופו של דבר, לאחר מגעים אינטנסיביים ולחץ טורקי, החליט הדרג המדיני להשיב את הספינות לטורקיה.
במספר כלי תקשורת טורקיים דווח כי ישראל התנתה את שחרור הספינות והשבתן, בהבטחה טורקית כי לא ייצאו משטים נוספים לכיוון רצועת עזה. על פי הדיווחים, ישראל העבירה את הבקשה על מנת למנוע משברים דיפלומטיים נוספים, עם מדינות שמעוניינות לשלוח משטים הומניטריים לרצועת עזה.
ישראל: נשתף פעולה בחקירת המשט באו"ם
השבוע הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ישראל הסכימה לשתף פעולה עם ועדת החקירה שיקים האו"ם לחקירת אירועי המשט הטורקי. זאת, לאחר הסכמה של שרי השביעייה למהלך. על החלטתה של ישראל עדכן נתניהו את מזכ"ל האו"ם באן קי מון. מנכ"ל משרד החוץ לשעבר יוסף צ'חנובר יהיה הנציג הישראלי בוועדה.
צ'חנובר, לשעבר מנכ"ל משרד החוץ והיועץ המשפטי של מערכת הביטחון, עמד בעבר בראש ועדת החקירה לניסיון החיסול הכושל של חאלד משעל בירדן, גם אז כמו היום עמד בנימין נתניהו בראש הממשלה. ועדת צ'חנובר לא האשימה אז את נתניהו בכישלון ניסיון החיסול.
הנציג הישראלי בוועדת פאלמר הוא משפטן בכיר בעל ניסיון בינלאומי רב, והוא מוכר ומקובל על מרבית מדינות העולם. הוועדה צפויה להתחיל לעבוד כבר השבוע, ב-10 באוגוסט. על פי דיווח בעיתונות הטורקית, צפויה הוועדה לפרסם מסקנות ראשונות באמצע ספטמבר.
טורקיה מציגה: חיילי השייטת מדממים