יממה לאחר שסבב השיחות האחרון בז'נבה בין אירן לבין המעצמות הסתיים ללא הסכם, ממשיך ראש הממשלה בנימין נתניהו בקמפיין הנמרץ שלו נגד המתווה המגבש. בנאום שנשא בעצרת הכללית של הפדרציות היהודיות בצפון אמריקה הדגיש נתניהו: "כשזה מגיע לביטחון העם היהודי - לא אשתוק".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מוקדם יותר מתח מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ביקורת על נתניהו בריאיון ל-NBC כשאמר כי ראש הממשלה נתניהו אינו בקיא מספיק בפרטי ההצעה שנידונה עם אירן. "אני לא בטוח שראש הממשלה, שיש לי כבוד גדול אליו, יודע מה הם התנאים שיהיו, כי עוד לא סיכמנו אותם", אמר קרי. "על זה אנחנו דנים".
"אני מעודכן בפרטי ההצעה לאירנים, ומה שמוצע עכשיו הוא עסקה שבה אירן לא מחזירה לאחור את היכולת הגרעינית, ולעומת זאת - משטר הסנקציות מוחזר לאחור", אמר נתניהו בתשובה לדברים של קרי. "זאת עסקה רעה ומסוכנת וזה לא יקרה במשמרת שלי. אתם יודעים מה קרה כשהיהודים שתקו".
נתניהו הוסיף: "צריך להתאחד עכשיו כדי לוודא שאירן מתפרקת מתכנית הגרעין הצבאית שלה. זה לא רק האינטרס של ישראל - זה האינטרס של העולם כולו".
במקביל הגיעה היום (א') ארצה וונדי שרמן, סגניתו של מזכיר המדינה קרי וראש צוות המו"מ עם אירן, במטרה לעדכן גורמים בכירים בישראל על המגעים בין המעצמות לבין טהרן. זאת כחלק מהמאמצים להרגיע את הרוחות בישראל. בכיר אמריקני הבהיר היום כי "המטרה של ארצות הברית היא למנוע נשק גרעיני מאירן, וזה מה שאנחנו רוצים להשיג בשיחות האלה".
לא לעצירת ההעשרה - כן לבלימת ההתקדמות
הבכיר הודה כי בסבב השיחות האחרון בז'נבה חלה התקדמות משמעותית וחזר על הצורך להתפשר ולהגיע להסכם ביניים שיאפשר מרווח זמן לגיבוש הסכם כולל. "סנקציות נוספות יגדילו, להערכתנו, את כמות הצנטריפוגות ויקדמו את תכנית הגרעין האירנית", אמר הבכיר האמריקני.
"עצירת הגרעין האירני היא קריטית לביטחוננו, ואנו יודעים כמה היא חשובה לביטחון ישראל. עם זאת, רבים במשטר מאמינים שאם ננסה להשיג הכל - לא נצליח להשיג דבר. לכן אנחנו לא מדברים בשלב זה על עצירת ההעשרה, אבל אנחנו כן מדברים על בלימת ההתקדמות", הוסיף הבכיר. "אנחנו בעד הסנקציות והן פעלו עד כה, אבל אנו חוששים שסנקציות נוספות יגרמו לאירנים לעזוב את שולחן המו"מ. ההקלה המדוברת בסנקציות היא צנועה וניתן יהיה להשיב אותה לאחור בכל שלב".
גם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון תקף הערב את ההסכם המתגבש בז'נבה. "מתווה ההסכם הוא מתווה רע, משום שמצד אחד הוא מקל באופן משמעותי את הסנקציות על אירן, ומצד שני משמר עדיין את האופציה הגרעינית-צבאית בידי המשטר האירני הקיצוני", אמר. "זה מפתיע, משום שהמשטר האירני מגיע כשהוא חייב הסכם והמעצמות אינן חייבות, ואף על פי כן התגבש פה מתווה רע".
"על המעצמות לזכור שמדובר במשטר אירני קיצוני שמפעיל טרור, מממן טרור ותומך בטרור - לא רק בלבנון, לא רק בארגוני הטרור הפלסטינים, אלא גם באפגניסטן, בעירק, בבחריין, בתימן, בדרום אמריקה ובאסיה", אמר יעלון. "יש פה עדיין הזדמנות, משום שהמשטר האיראני מגיע כשהוא זוחל על ארבע בגלל המצב הכלכלי, ועלולה להיות טעות היסטורית אם המעצמות יחמיצו את ההזדמנות הזו".