ארבעה ימים לפני הפנייה הפלסטינים לאו"ם להכרה חד צדדית במדינה עצמאית, הודיע יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן על החלטתו הסופית - לפנות למועצת הביטחון ולא לוותר. אבו מאזן נשא את הנאום ההיסטורי במוקטעה שברמאללה. נאומו של יו"ר הרשות הועבר בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

"אנחנו הולכים לסיים את מה שהתחיל יאסר ערפאת לפני 60 שנה", הבטיח אבו מאזן. "אנחנו לא רוצים לפגוע בלגיטימיות של קיומה של מדינת ישראל. אף אחד לא יכול לעשות את זה", ניסה יו"ר הרשות לפייס. "אנחנו רוצים לבודד את הכיבוש, לסיים אותו, ולא את מדינת ישראל. אנחנו רוצים לסיים את האלימות נגדנו, את השימוש בכלבים וחיילים שעושים המתנחלים, ולא מעבר".

"כל הפעילויות שלנו בפנייה לאו"ם צריכות להיות פעילויות של שלום", הצהיר אבו מאזן וזכה למחיאות כפיים סוערות. "הפעילויות שלנו צריכות להיות שקטות ושלומניות, לא אלימות. אם נשתמש בכוח אנחנו ניגרר למקומות שישראל רוצה לגרור אותנו אליהם. ישראל רוצה שנשתמש באלימות וניגרר לשם, אבל אסור לנו לתת להם את התירוץ לכך. אנחנו רוצים מדינה, זה נכון, אבל לא יותר מזה. אנחנו לא רוצים מלחמה. כל חצייה של הגבול הזה ופעילות שאינה של שלום - אינה חלק מהמהלך הזה".

"אנחנו משקיעים, ישראל מסרבת"

"תפקידו של האו"ם לדאוג למדינות בעולם ולכן נגיש פנייה להכרה במדינה", פתח אבו מאזן את דבריו. "כולנו תקווה שנהיה מדינה חופשית, עצמאיים, במדינה שבירתה ירושלים", הוסיף יו"ר הרשות הפלסטינית.

"השקענו הרבה במשא ומתן, אבל הממשלה הישראלית מסרבת להתחייב להסכמים ולהחלטות בינלאומיות", האשים אבו מאזן. "ההסכמים נחתמו, אבל במקביל הממשלה ממשיכה לבנות בהתנחלויות".

"על העולם לקבל את כל הזכויות שלנו, ובראש ובראשונה זכות השיבה", המשיך אבו מאזן בדבריו. "אש"ף הוא הארגון העליון של העם הפלסטיני. כל מי שמדבר נגד אש"ף, אין זה במקום. נמשיך לטפל בסוגיית הפליטים הפלסטינים".

"מגיעה לנו מדינה, בזכות ולא בחסד"

"סללנו את הדרך שלנו לעצמאות", אמר אבו מאזן וזכה למחיאות כפיים סוערות. "מגיע לנו להקים מדינה, בזכות ולא בחסד. יש לנו הרבה סיבות שבזכותן מגיעה לנו מדינה. התחייבנו כמוסד לעשות את זה - ונעשה זאת".

"אנחנו עדיין עם שנמצא תחת כיבוש, אבל השאלה היא למה?", שאל אבו מאזן. "נהיה מדינה דמוקרטית שתתחייב לשלטון החוק, למתן זכויות לנשים, לשמירה על זכויות אדם ויהיה אפשר להביע דעה אחת ולשמוע את האחרת. כל אחד מהעם יוכל להגיד איך הוא רואה את המדינה".

"אחרי ההכרזה באו"ם נוכל לשוב למשא ומתן ולדון בירושלים, בפליטים, בגבולות 67' ובשאר הנושאים", הביע אבו מאזן אופטימיות במהלך נאומו. "אבל אז נעשה זאת כמדינה, ולא כמחבלים, כמו שמתייחסים אלינו כיום".

אבו מאזן תקף את מי שמכנה את הצעד הפלסטיני כ"חד צדדי". "זה לא נכון", טען יו"ר הרשות הפלסטינית. "אנחנו הולכים לבקש עצמאות ולאחר מכן נשוב למו"מ. נעשה זאת אחרי שנקבל את ההכרה באו"ם".

"אנחנו 'חמושים' ברצון העם שלנו"

"אנחנו הולכים לאו"ם 'חמושים' ברצונות של העם שלנו ולא בנשק", אמר יו"ר הרשות הפלסטינית. "כולם עומדים לצידנו. אנחנו עומדים במשימה קשה, אבל נצליח בה". "למרות זאת", המשיך אבו מאזן, "גם ביום שאחרי ההכרזה על עצמאות לא יסתיים הכיבוש. המדינה שלנו תמשיך להיות כבושה".

"כל המהלך אושר על ידי כל מוסדות הרשות", הוסיף אבו מאזן. "לא ניתן לאף אחד לפגוע במהלך שלנו. לקחנו על עצמנו משימה היסטורית - ונעמוד בה בגבורה. העם הפלסטיני הוכיח שהוא מסוגל לעבור את המבחנים שהוצבו בפניו".

יו"ר הרשות הפלסטינית התייחס בנוסף לתהליך הפיוס הפנים-פלסטיני כשהבטיח להמשיך בפגישות בין הפלגים. יש לציין, עם זאת, כי להכרה של העצרת הכללית של האו"ם אין משמעות חוקית, אלא רק לזו של מועצת הביטחון. במועצת הביטחון שמורה לארה"ב זכות הווטו על כל החלטה - זכות שודאי תשתמש בה אם תכיר המועצה בעצמאותה של הרשות הפלסטינית.

"אנחנו הולכים למועצת הביטחון - ויהי מה", סיים אבו מאזן את דבריו - כשכל הנוכחים באולם קמים על רגליהם ומריעים לו על נאומו ההיסטורי במוקטעה. "זו ההחלטה שהודענו עליה לכולם ואין בכוונתנו לסגת".

עריקאת: "ישראל היא המבודדת"

סאיב עריקאת|צילום: חדשות 2

מוקדם יותר הערב הגיע ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת לסכנין ואמר: "ישראל מנסה לייצא פחד לעולם, אבל אנחנו לא מוותרים על המשא ומתן. ממשלת נתניהו הכשילה את המו"מ בעבר, אבל אנחנו היינו יכולים ללכת קדימה לקראת הסדר".

"אנחנו נמשיך להגיד לישראל להפסיק את ההתנחלויות", הוסיף עריקאת. "אנחנו בעד משא ומתן וכל הבהלה של הממשלה הישראלית לאחרונה רק מצביעה מי מבודד בעולם ומי לא. הצלחנו לגרוף תמיכה מ-14 מדינות ברחבי העולם וזה רק מצביע על העובדה שישראל היא המבודדת".

תכנית הפשרה: "בערים הפלסטיניות מתכוננים"

הבוקר נחשף בעיתון "אל חייאת" הלונדוני נוסח של הצעה עליה דנים ארה"ב ואירופה מול הרשות הפלסטינית, באופן שאולי ימתן את הפנייה הפלסטינית לאו"ם.

ההצעה כוללת כ-20 סעיפים, אך על פי הדיווח הוסכם רק על ארבעה: קריאה לישראל ולרשות לשוב לשולחן המשא ומתן על כל סוגיות הליבה, הפסקת הצעדים החד צדדיים מצד ישראל, קבלה בברכה של נאומו של אבו מאזן וקבלת דוחות הבנק הבינלאומי, על ידי הרשות, כי אין ביכולתה עדיין להקים מדינה - מבחינה כלכלית.

בלב הערים הפלסטיניות מתכוננים לקראת אירועי השבוע הבא בעצרות ענק המתוכננות ליום רביעי, אחרי הפנייה לאו"ם, וביום שישי, אז צפויה ההצבעה ונאומיהם בניו יורק של יושב ראש הרשות וראש הממשלה בנימין נתניהו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק