הנשיא שמעון פרס עזב הבוקר את ישראל למה שלשכתו מכנה "ביקור היסטורי" במדינות המוסלמיות אזרבייג'ן וקזחסטן הגובלות באירן, רוסיה וסין. הנסיעה לאזרבייג'ן מהווה את הביקור הרשמי הראשון של בכיר ישראלי במדינה.
במהלך הביקור יקיים הנשיא סדרת פגישות מדיניות עם הצמרת הקזחית, באזרבייג'אן ייפגש עם הנשיא אילהם ועם ראש הממשלה ארתור ראסי זייד. "מטרת הנסיעה לחזק ולהרחיב את היחסים המדיניים והכלכליים עם אזרבייג'אן וקזחסטאן ולהציג את יכולותיהן הטכנולוגיות הגבוהות של החברות הישראליות", אמר הנשיא לפני הטיסה.
למרות שבית הנשיא אסר על פרסום הנסיעה עד הבוקר, דיווחים על קיום הביקור התפרסמו בתקשורת הקזחית והאזרבייג'נית וגם בתקשורת העולמית לפני יותר מחודש.
המפלגה האיסלאמית: "מתנגדים לביקור המנהיג הציוני"
לפי מספר דיווחים, לא כולם באזרבייג'ן מרוצים מהביקור ההיסטורי. כמה מוותיקי מפלגת המועצה האיסלאמית מחו כנגד הגעת נשיא ישראל - כך דווח ב"ג'רוזלם פוסט".
"אנו מתנגדים לביקורו של מנהיג המשטר הציוני הפושע ואנו מבטאים את מחאתנו כנגד ההזמנה", נכתב בהצהרה מטעם המפלגה. "אנו דורשים שמנהיגות האזרית תבטל את הביקור. הביקור של הנשיא הישראלי יפגע בתדמית הבינלאומית של אזרבייג'ן כמדינה מוסלמית ויהווה פגיעה בעולם המוסלמי".
עוד נכתב בהצהרה, "בניית קשרים עם המדינה הציונית, העוינת למוסלמים, יכולה לפגוע באזרבייג'ן כחלק מהעולם המוסלמי. אנו דוחקים בממשלה למנוע את הביקור כסימן לכבוד למשטר האיסלאמי".
יחד עם פרס: פואד, הרשקוביץ, לנדאו ובוכריס
בכירים במשרד החוץ בבאקו, בירת אזרבייג'ן, ייחסו את ההצהרה ותזמונה להתערבות אירנית. לפי דיווח בעיתון "פקיסטן דיילי", פרס יבקר באזרבייג'ן כדי "לחזק את קשרי האנרגיה והצבא עם באקו שהחלו בשנת 1992".
פרס יצא למדינות עם פמליה גדולה, שכוללת את שר התמ"ת בנימין בן אליעזר, שר התשתיות עוזי לנדאו, שר המדע התרבות והספורט דניאל הרשקוביץ ואת מנכ"ל משרד הביטחון פנחס בוכריס, כמו גם מספר בכירים בתעשיות הביטחון ו-60 ראשי חברות במשק.