נציגי ארה
הצבעה בעצרת האו"ם. ארכיון|צילום: רויטרס

רק בסוף השבוע אושרה בקשת שדרוג המעמד של הרשות הפלסטינית, וכעת מגיעה מכה נוספת מהעצרת הכללית של האו"ם. ברוב של 174 מדינות מול 6 מתנגדות ו-6 נמנעות אושרה החלטה הקוראת לפקח על תוכנית הגרעין הישראלית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ההצעה, לה התנגדו רק ישראל, ארצות הברית, קנדה, איי מרשל, מיקרונזיה ופלאו, קוראת לישראל להצטרף לאמנה הבינלאומית לפירוק מנשק גרעיני "ללא עיכוב נוסף", ולפתוח את מתקני הגרעין שברשותה, על פי פרסומים זרים, לביקורות של פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

מדובר בהחלטה שמשמעותה הצהרתית בעיקר, כיוון שאין לה השלכות חוקיות מחייבות, אבל הן עשויות להשפיע על דעת הקהל הבינלאומית.

תמיכה בעצרת שתעסוק בפירוז המזה"ת מנשק גרעיני 

עוד במסגרת ההחלטה, הביעו המדינות תמיכה בעצרת שהייתה אמורה לעסוק בפירוז המזרח התיכון מנשק גרעיני, ובוטלה בסוף החודש שעבר על ידי ארצות הברית. אירן וכל מדינות ערב תכננו להשתתף בוועידה שתוכננה להתקיים באמצע חודש דצמבר. האמריקנים הודיעו על ביטול הכינוס בשל מה שכינו "התהפוכות באזור ומדיניות אירן בנושא הגרעין". מנגד, באירן ובחלק ממדינות ערב טענו כי שהסיבה האמיתית לביטול האירוע היא סירובה של ישראל לקחת בו חלק.

ישראל היא אחת מארבע מדינות שככל הנראה מחזיקות בנשק גרעיני וסירבו עד כה לחתום על אמנת הנשק הגרעיני הבינלאומית, יחד עם אירן, פקיסטן וצפון קוריאה. ישראל טוענת כי לפני שאפשר יהיה להכריז על מזרח תיכון ללא נשק גרעיני, יש לאמץ הסכם שלום אזורי.

טרם ההצבעה אמר דיפלומט האירני באו"ם כי "האמת היא שהמשטר הישראלי הוא הגורם היחיד שדחה את התנאים לכינון הוועידה". הוא קרא להפעיל "לחץ חריף על המשטר הזה להשתתף בוועידה ללא תנאים מוקדמים".

איזי ינוקא, חבר המשלחת הישראלית לאו"ם ציין כי האיום למזרח התיכון מגיע מכיוון של מדינות אחרות - ורמז לאירן וסוריה. "כל האיומים על ביטחונה של ישראל מטילים צל כבד על התהליכים הבטחוניים באזור", אמר. "העובדה שיוזמי ההחלטה האנטי-ישראלית הזו משתמשים במושגים המתייחסים לוועידה מוכיחים את הכוונה הרעה של המדינות הערביות ביחס לכינוס".