"אנחנו מקווים לשיפור ברצועת עזה ולחזרה לדיאלוג בערוצים דיפלומטיים, שישפר גם את המצב בין טורקיה לישראל" - כך אומר היום שר החוץ של טורקיה, אהמט דבוטוגלו, בראיון לרשת CNN. שר החוץ הטורקי התייחס למשבר עם ישראל, בעקבות ביטול התמרון האווירי המשותף של המדינות.
דבוטוגלו הסביר כי טורקיה ביטלה את השתתפותה בתרגיל הצבאי המשותף בגלל המתקפה הישראלית על עזה במהלך מבצע "עופרת יצוקה" בתחילת השנה. "במצב הדברים הנוכחי, טורקיה מבקרת את ההתנהלות הישראלית מול הפלסטינים", אמר.
בהתבטאות קודמת שלו, אמר שר החוץ הטורקי כי ביטול התמרון האווירי הוא מסיבות טכניות ולא דיפלומטיות. בישראל מנסים לגבש דרכים שימנעו קרע ביחסים עם טורקיה.
בתרגיל היו אמורות להשתתף גם ארה"ב, איטליה, הולנד ועוד מדינות מנאט"ו. ישראל יכולה אולי להתנחם בסולידריות האמריקנית: ארה"ב הודיעה שאם ישראל לא תשתתף בתרגיל, גם היא לא תיקח בו חלק. הטורקים הבינו שהם נמצאים בבעיה, וביטלו את כל החלק הבינלאומי של התרגיל ודחו אותו למועד לא ידוע. "אנחנו מסתכלים על זה כדחייה ולא כביטול", אמרה דוברת שגרירות ארה"ב באנקרה דבורה גידו.
המשבר הטורקי-ישראלי
טורקיה היא בעלת ברית מוסלמית של ישראל במזרח התיכון, ושני העמים נהנו מיחסים טובים בעשור האחרון. אבל המתיחות צמחה על רקע הביקורת הטורקית הקשה נגד ישראל על מתקפת צה"ל בעזה.
כבר תקופה ארוכה שישראל גאה בשיתוף הפעולה הבטחוני-אסטרטגי עם טורקיה, שותפות שמגיעה במידה רבה לשיא בתמרונים הצבאיים שמקיימים שני הצבאות. הצעד שביצעו הטורקים מעלה הרבה מאוד סימני שאלה באשר ליחסים בין שתי המדינות.
טורקיה אמורה היתה לארח השבוע את התרגיל הצבאי "אנטוליאן איגל" - תמרון אווירי רחב היקף בהשתתפות חילות האוויר של ארה"ב, טורקיה ומדינות שונות מברית נאט"ו. חיל האוויר הישראלי היה אמור להשתתף בתרגיל המדמה קרבות אוויר ותקיפות חיות בעיר קוניה שבטורקיה.
אלא שברגע האחרון, ישראל נודתה מהתרגיל. ראש הממשלה הטורקי רג'יב טאיפ ארדואן סירב לתת למטוסים הישראליים ש"הפציצו בעזה" להיכנס למרחב האווירי של המדינה.
במשרד החוץ כונס אמש דיון חירום בראשות המנכ"ל יוסי גל בעקבות המשבר עם טורקיה. בין השאר נבחנת השאלה האם ביטול השתתפותה של ישראל בתרגיל הוא סימפטום מדאיג שעשוי להעיד על התקרבות בין טורקיה לאירן, וחיסול היחסים האסטרטגיים בין ישראל לטורקיה.
שר הביטחון אהוד ברק אמר היום בדיון סגור כי "היחסים בין ישראל לטורקיה הם אסטרטגיים ומתקיימים כבר לאורך עשרות שנים. חרף כל העליות והירידות, טורקיה ממשיכה להיות גורם מרכזי באזורנו. אין מקום להיגרר להתלהמות בהתבטאויות כלפיה".