משעל. עוזב (צילום: חדשות 2)
משעל. צריך לחפש דירה?|צילום: חדשות 2

ייתכן שמה שלא הצלחנו לעשות במשך שנים - יעשו בשבילנו, פעם נוספת, האמריקנים: כלי תקשורת ערביים ומערביים מדווחים כי ייתכן שבקרוב מאוד ייאלצו מנהיגי החמאס לעזוב את מפקדותיהם בדמשק, כחלק מתהליך נירמול היחסים בין ארצות הברית לסוריה.

על פי הדיווחים, סילוקם של בכירי הטרור מהבירה הסורית יתבצע במסגרת הסכם ש"עתיד להיחתם בקרוב", כביכול, בין דמשק לוושינגטון. על פי ההסכם, יידרשו אנשי הלשכה המדינית של הארגון ובראשם חאלד משעל, לחפש אחר מה שכונה "תחלופות" לכינון המפקדה החדשה - שלא בגבולות סוריה. "חמאס יאלץ להנמיך פרופיל כחלק מהמאמצים להשיג פיוס בין הממשל האמריקני למשטרו של בשאר אסד", דווח.

על פי הפרסומים, התנה הנשיא אובמה את חידוש היחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות בהוצאתם של נציגויות ארגוני הטרור משטחה של סוריה. מקורות בדמשק אף אמרו כי "עזיבתם של ראשי הארגונים הפלסטיניים את סוריה הפכה כבר לוודאית, לאחר ההתקדמות שנרשמה בדרך לנירמול היחסים בין סוריה לארצות הברית".

השגריר הוחזר, סוריה הותקפה

יחסי ארה"ב וסוריה הורעו באופן משמעותי לאחר שנשיא ארצות הברית לשעבר, ג'ורג' בוש, הורה על החזרת השגריר האמריקני מדמשק במהלך תקופת כהונתו, מייד לאחר חיסולו של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי. למרות זאת, השאירה סוריה את שגרירה בוושינגטון. היחסים בין שתי המדינות הגיעו לשפל במהלך התקיפה האמריקנית על אדמת סוריה בספטמבר בשנה שעברה, תקיפה במהלך נהרגו פעילי טרור סורים, ונפצעו כמה אזרחים.

עם זאת, בחודשים האחרונים נרשמה התחממות מסויימת ביחסים בין שתי המדינות. מספר משלחות קונגרס אמריקניות ביקרו בדמשק, ואסד ראה גם כיצד האיש החזק בעולם מסכים ללחוץ את ידיהם של מי שהוגדרו אויביה של ארצות הברית - ובראשם הוגו צ'אבס. גם הפנייה לדיאלוג מול אירן עודדה את אסד לנסות ולחדש את הדיאלוג עם וושינגטון. פרשנים במערב העריכו היום כי מינויו של שגריר אמריקני חדש בדמשק - הוא רק עניין של זמן.

על האפשרות שמפקדות החמאס בדמשק יאולצו "לעבור דירה", דווח כבר בשנים עברו, אך בימים אלו היא שבה לעלות ולהישמע מפיהם של בכירים רמי דרג בדמשק. שתיים מהאלטרנטיבות עליהן דווח היו סודן או קטר, שתיים מהמדינות הבודדות באזור שעוד מכירות בארגון כגוף לגיטימי.

בחמאס, שלא במפתיע, מכחישים הבוקר את הדיווחים. "מדובר בשמועות ובשקרים שמפיצה התקשורת - להם אין כל בסיס של אחיזה במציאות", אמר בכיר בלשכה המדינית של הארגון, עלי ברקה. "על רקע חימום היחסים עם מדינות אירופה - עזיבתנו את דמשק תמשיך להישאר בגדר חלום בלבד בקרב אלו השואפים לכך", הוא הוסיף.