לראשונה בתולדות מדינת ישראל, תשמש בת העדה האתיופית כשגרירה – באדיס אבבה. בליינש זבדיה, שנולדה באזור גונדר באתיופיה ועלתה לישראל בשנת 1984, מונתה היום על-ידי שר החוץ אביגדור ליברמן לתפקיד ותשוב למולדתה בשבועות הקרובים, הפעם כשגרירת מדינת היהודים.
זבדיה שימשה בעבר כקונסולית ישראל בשיקגו וסגנית הקונסול הכללי של ישראל לדרום-מערב ארה"ב. היא בעלת תואר ראשון ביחסים בינלאומיים ולימודי אפריקה ותואר שני באנתרופולוגיה מהאוניברסיטה העברית בירושלים, היא נשואה יש לה בת אחת.
שר החוץ ליברמן התייחס היום למינוי ואמר כי "ההחלטה למנות את זבדיה לשגרירה, מעבר להיותה דיפלומטית מוכשרת, היא מסר חשוב לחברה הישראלית שבימים אלה נלחמת בגזענות נגד בני העדה האתיופית".
"יש חשיבות מיוחדת למינוי כזה, שמשדר מסר של מאבק באפליה, ואני גאה להיות שר החוץ הראשון שממנה שגרירה אתיופית מטעם מדינת ישראל", הוסיף ליברמן. "אני משוכנע שהיא תייצג בכבוד את מדינת ישראל ותהווה גאווה לעדה האתיופית".
גם זבדיה עצמה אמרה היום כי זו גאווה גדולה מאוד להתמנות לשגרירה ובמיוחד כשגרירה ראשונה מהעדה האתיופית. "עליתי ארצה כנערה ואני חוזרת לאתיופיה כשגרירה. זה כבוד גדול לי ולמשפחתי ואני רוצה להודות לשר החוץ, אביגדור ליברמן, ולאנשי משרד החוץ על האמון שהם נותנים בי", לדברי השגרירה החדשה. "זו ההוכחה שישראל נותנת הזדמנות לכל אחד, ותיקים ועולים חדשים".
השגרירה המיועדת: "הפתרון הוא חינוך, חינוך, חינוך"
בראיון שהעניקה זבדיה ל"קו האופק", מגזין האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה, סיפרה השגרירה על ילדותה במחוז גונדר, שם חיה חיי כפר מאושרים. "אבא שלי היה קס הקסים, גטה זבדיה וכולם הכירו את כולם. הקהילה הייתה נהדרת", סיפרה. את לימודי התיכון עשתה באדיס–אבבה. אחיה יוסף היה מראשוני הקהילה שהגיעו ארצה והתחנכו בכפר בתיה. "כשחזר, הוא היה מורה שלי, אבל החינוך החל מהבית. לאבא היה חלום שילדיו ילמדו ויכירו את היהדות. היינו שמונה אחים ואחיות, כולנו זכינו להשקעה רבה מצד הורינו. חונכתי לתובנה, שאם אני רוצה להצליח, אני צריכה לעבוד קשה".
ב- 1984, כשהייתה בגיל 17, עלתה בגפה לישראל. "מיד בתום לימודי האולפן, הלכתי לאוניברסיטה", היא מספרת, "הקבוצה שלי הייתה הראשונה מקרב הקהילה שעשתה מכינה והשיגה מלגות כסטודנטית, עבדתי מאוד קשה, בשלוש- ארבע עבודות. לאורך כל תקופת הלימודים ניקיתי בתים, שמרתי, כל מה שהיה אפשר,. לסטודנטים מהקהילה שלומדים היום ההתמודדות קלה יותר, אבל גם להם יש אתגרים. עליהם "לקפוץ" על כל הזדמנות הנקראת בדרכם. בכוחו של הדור השני להצליח מאוד. אנחנו, בעלי ההשכלה מקרב הקהילה, צריכים להוביל את עצמנו ואת העדה. לפעמים אני קוראת עיתונים ותמהה לגבי מה שקורה. הפתרון הוא חינוך, חינוך, חינוך".
לצד מינויה של זבדיה, מונו היום גם דוד ולצר לשגריר לאיחוד האירופי בבריסל, יגאל כספי לתפקיד השגריר לשווייץ, ועמירם מגיד כשגריר נייד למדינות הקריביים וחבר המשלחת לאו"ם בניו יורק.