שמעון פרס (צילום: חדשות 2)
מושיט יד לטורקים. פרס|צילום: חדשות 2

שלוש שנים לקח עד שהושג הפיוס בין ישראל לטורקיה, והיום שלח הנשיא שמעון פרס יד ראשונה לקראת העם הטורקי - בניסיון להשיב גם את יחסי הידידות בין המדינות. בראיון מיוחד לכלי תקשורת טורקיים הוא התייחס גם לסוגיות ביטחוניות, בהן הגרעין האירני, הנשק הכימי בסוריה, תהליך השלום עם הפלסטינים ומקומה של טורקיה בחיזוק השלום והיציבות באזור. הוא הדגיש כי "טורקיה ואיראן הן כמו יום ולילה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"ישנן אלף סיבות מדוע על טורקיה וישראל להיות ידידות, ואי אפשר למנות אף סיבה מדוע שיהיו אויבות", אמר פרס בריאיון לרשת CNN Turk ולעיתון הפופולרי הורייט, שניים מכלי התקשורת הגדולים ביותר בטורקיה. "איני מתעסק בעבר מהסיבה הפשוטה שהבר מת ואיננו יכולים לשנותו - יש להישיר מבט אל עתיד היחסים". על פי ההודעה שנמסרה מלשכת פרס, הנשיא ניסה בכך - "לפנות אל העם הטורקי בצורה ישירה ובלתי אמצעית, עם סיום המשבר בן שלוש השנים בין ישראלי לטורקיה".

הנשיא נשאל בנוגע להצהרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפיה סוגיית הנשק הכימי בסוריה, היוותה שיקול מרכזי במהלך אל מול טורקיה. "המתרחש בסוריה זוהי טרגדיה עבור סוריה, ובעיה חמורה לשאר העולם. חשבנו שמדובר במנהיג צעיר מודרני, אשר שב מלונדון ורוצה להיות רופא עיניים - אך גילינו כי הכל היה כיסוי. למרבה המזל, המתקן הגרעיני הושמד, אך המאגר הכימי נותר. זוהי סכנה לעם בסוריה, ללבנון, ולעולם כולו. המתרחש בסוריה זוהי בעיה לא פשוטה- וטורקיה אשר לה תפקיד מפתח באזור, מודאגת כפי שאנחנו מודאגים", ציין הנשיא.

הריאיון שודר הערב בשעה 17:00 ברשת הטלוויזיה, ויפורסם בעיתון בגיליונם מחר. בין היתר הוא קרא בו לעם הטורקי לפעול לאיחוי הקרע בין שני העמים, "להם שורשים היסטוריים עמוקים", כלשונו. הוא הוסיף ופרט את הדרכים לשיתוף הפעולה הנדרש בין המדינות והדרכים להחזרת היחסים והידידות בין העמים לסדרם.

פרס הוסיף והתייחס גם לסוגיות שעל סדר היום ונוגעות לשתי המדינות - הגרעין האירני, החשש מזליגת הנשק הכימי בסוריה, תהליך השלום עם הפלסטינים ומקומה של טורקיה בחיזוק השלום והיציבות במזרח התיכון. "אירן היא סכנה לעולם כולו- ובראשו למזרח התיכון ולמדינת ישראל. העולם אינו יכול לקבל את אירן גרעינית. חמינאי אמר שהאיסלאם שולל ייצור נשק גרעיני ושימוש בו, אך הם בונים פצצה ומכחישים זאת, ומפתחים טילים עם ראש נפץ גרעיני".

מדובר בריאיון ראשון של הנשיא פרס לכלי תקשורת טורקי מאז פרוץ המשבר, שכן לאחריו סרב פרס להתראיין אליהם, וזאת למרות פניות חוזרות ונשנות שקיבל מהם.

מברך על הפיוס, גנץ (צילום: דו
מברך על הפיוס, גנץ|צילום: דו"צ

הרמטכ"ל בירך: "הקרנה נכונה על האינטרסים הבטחוניים"

הרמטכ"ל, רב אלוף בני גנץ התייחס גם הוא להתפתחות המדינית ובירך על סיום הנתק עם טורקיה. ""טוב עשה ראש הממשלה. תהיה לזה הקרנה נכונה על האינטרסים הביטחוניים והאסטרטגיים של ישראל", אמר גנץ בביקור שערך עם נשיא המדינה לרגל החג בחטמ"ר בנימין.

"הפעולה של השייטת במרמרה הייתה מקצועית וערכית, יש לי אמון מוחלט במפקדי השייטת - גם הם מבינים את הפרופורציה בין הדיבור עליהם לבין הצורך האסטרטגי", כך הרמטכ"ל הבוקר.

פיוס עם טורקיה - הסיקור המלא:

"המצב בסוריה היה השיקול המרכזי"

ארדואן: "הזדמנות חד-פעמית לשלום"

אירן: "הפיוס - משחק של ארה"ב"

איילון: "ליברמן הופך ללא רלוונטי מבחינה פוליטית"

מארגן משט המרמרה: "המאבק עוד יימשך"

ליברמן: "ההתנצלות היא שגיאה חמורה"

טורקיה מגיבה: "קיבלנו את כל מה שרצינו"

ישראל התנצלה בפני טורקיה, היחסים ישובו לסדרם

הווידאופדיה: משט המרמרה