"נשיא סוריה בשאר אסד אינו מעוניין בשלום, אלא רק בתהליך השלום" - כך אומר היום סגן שר החוץ, דני איילון, באירוע "שבתתרבות" שהתקיים בבאר שבע. לדברי סגן שר החוץ, "אסד מודע שבעבור שלום הוא ייאלץ לשלם בנורמליזציה עם ישראל - דבר העלול להביא להפלת שלטונו".
איילון קרא לאסד להיכנס למשא ומתן ללא דרישות מוקדמות. "אי אפשר לרצות שלום, ולתמוך בחיזבאללה, בחמחאס ובג'יהאד האסלאמי", אמר סגן שר החוץ. "אסד מעוניין בתהליך השלום רק על מנת להוציא את מדינתו מהבידוד הבינלאומי", הוסיף איילון, שאמר את הדברים בתגובה להתבטאותו האחרונה של הנשיא הסורי, אמש, במסיבת עיתונאים שקיים עם נשיא טורקיה עבדאללה גול, בדמשק.
אתמול אמר אסד במסיבת העיתונאים כי הוא אכן מעוניין לשוב לשיחות בלתי ישירות עם ישראל, אולם לדבריו הוא "אינו מאמין שהממשלה החדשה בישראל מהווה פרטנר טוב ואמיתי לשיחות". הנשיא הסורי הוסיף כי "סוריה שואפת לשלום, בדיוק כפי שהיא שואפת לשחרר את להשיב את השטחים הכבושים", בהתייחסו בין השאר לרמת הגולן.
אסד טען כי "ברגע שיהיה חזון ופרטנר אמיתי - יוכל להיקבע מועד לחדש את השיחות", אך עמיתו הטורקי מהר "לצנן" את דבריו של הסורי. "ישראל הראתה בצורה ברורה כי היא כן פרטנר", אמר גול במסיבת העיתונאים.
"לא נפעל באירן ללא תיאום עם ארה"ב"
סגן השר איילון התייחס היום בדבריו גם ליתר נושאי השעה - ובראשם הגרעין האירני. "לטעמי ישראל לא תצא לפעולה באירן, ללא תיאום עם ארצות הברית, אך אנו מצפים לתיאום מצד האמריקנים עמנו", אמר ברמיזה לקראת ביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בוושינגטון בשבוע הקרוב. "הברית בינינו לאמריקנים היא ברית טבעית", ציין איילון.
לדבריו, "ניתן לעצור את אירן באמצעות פעילות דיפלומטית. היא חלשה ביותר ולא תעמוד בסנקציות אמיתיות".
בעוד ישראל וסוריה ממשיכות לדבר האחת על השנייה, בארצות הברית ממשיכים בגישושים מול הסורים ומול מדינות ערב. סוכנויות הידיעות מדווחות היום כי השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, מתכנן לערוך בשבועות הקרובים ביקור ראשון בסוריה, וכבר הגיש בקשה לקבל אשרות כניסה לכך. בממשל האמריקני הגיבו לדיווחים בהתבטאות לקונית לפיה "עדיין לא הוחלט סופית על ביקור בדמשק".
נתניהו יוצא כבר הערב לוושינגטון
במקביל, ייצא הערב ראש הממשלה בנימין נתניהו לביקור ראשון ובעל חשיבות רבה בארצות הברית, שם יוועד עם הנשיא ברק אובמה ביום שני. מבחינת האמריקנים דווקא נושא ההתנחלויות הם הבעיה העיקרית, עליהן צריכות להתבסס שיחות השלום.
ההכנות לביקור, משני הצדדים נמרצות. גורמים מדיניים בכירים בישראל אומרים כי הנושא המרכזי שיעלה נתניהו בפני הנשיא האמריקני יהיה האיום האירני. העמדה הישראלית תדרוש התמקדות ב"מטרה ולא באמצעים"- לא בשיחות ובמגעים, כפי שנוהג הממשל האמריקני.
ראש הממשלה ידגיש בפני האמריקנים כי יש להגביל את היעד במלחמה נגד הגרעין האירני בזמן. כלומר, למנוע מאירן להגיע לנקודת אל חזור-בה כבר לא תהיה שום משמעות להסדר עם סוריה והפלסטינים.
לקראת הפגישה הספיק נתניהו להיוועד עם ראשי "מדינות השלום" באזור - ירדן ומצרים. עבדאללה מלך ירדן "נזף" אמנם בראש הממשלה והפציר בו מייד להכיר בעקרון שתי המדינות, אך מאוחר יותר התקשר וריכך את המסר. במצרים התקבל נתניהו על ידי מובארק בכבוד של מלכים, ותאר את הפגישה עם הנשיא המצרי כטובה ומועילה.