האם הסנקציות שהטיל המערב על הכלכלה האירנית, אכן מניבות תוצאות? עם סיכום שבוע המסחר הקודם ומבט לשבוע מסחר חדש איבד המטבע האירני, הריאל, כמעט רבע מערכו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לדעת מומחים, הצניחה נגרמה ככל הנראה, כתוצאה מן הלחץ שהפעילו המעצמות לאחרונה על אירן, ובמסגרת הסנקציות שהוטלו עליה לאחרונה. הצעדים שננקטו מקשים באופן משמעותי על יכולתה של אירן לגייס כספים ממסחר עם גורמים זרים, ואף לאבד מרזרבות המט"ח שברשותה. כך על פי הדיווחים, עם פתיחת שבוע המסחר, נסחר הריאל תמורת 34,200 לדולר, בעוד בשבוע שקדם לו נסחר דולר אמריקני אחד תמורת 24,600 ריאל.
עם זאת, למרות ההיחלשות במטבע האירני והחשש מסבב סנקציות נוסף מצד מדינות המערב, עדיין לא נראים סימנים ממשיים לכך שמשבר המטבע מזיק לממשל האירני. על אף הערכותיהם של מומחים כי המשבר חושף את הנשיא אחמדינג'ד לביקורת מצד יריביו בפרלמנט, עדיין לא נראים סימנים ברורים המערערים על יציבות שלטונו.
בישראל ובמערב מרוצים: "הסנקציות עובדות"
במהלך תדרוך שהעניקה מחלקת המדינה האמריקנית בוושינגטון, הביע הבית הלבן את שביעות רצונו מצניחת ערכו של המטבע האירני. "הנתונים הללו מלמדים על כך שהלחץ שהמעצמות מפעילות, עובד. הסנקציות חותכות בעומק תכנית הגרעין של אירן", נאמר בתדרוך.
גם בישראל מרוצים מן הנתונים. שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, העריך אמש כי הממשל האירני סובל מהפסדים של 40-45 מיליארד דולר בהכנסות ממסחר בנפט וטען כי "הממשל נמצא על סף קריסה". שר החוץ אביגדור ליברמן טען אף הוא לאחרונה כי "ייתכן ולא נצטרך לחכות לאביב, וזאת בשל קריסתו הקרבה של המשטר האירני".