מצעד הבכירים אל ועדת טירקל נמשך זה היום השלישי ברציפות, כשהפעם תורו של הרמטכ"ל למסור את גרסת הצבא להתנהלות אירועי המשט ב-31 במאי השנה. כאן באתרי האינטרנט של חדשות 2 העברנו בשידור חי את כל הדיווחים על עדותו של אשכנזי.
רא"ל אשכנזי פתח בסקירה ביטחונית כללית והציג סרטון באורך 18 דקות, ובו השתלשלות האירועים לפני המשט ועד להשתלטות. הרמטכ"ל שיבח פעם נוספת את חייליו ואמר כי הוא גאה לשרת בצבא שחוקר את עצמו בשקיפות מלאה.
"אני נושא באחריות לפעולות הצבא", פתח הרמטכ"ל את עדותו. "ההחלטה להימנע מזימון מפקדים, ככל שניתן, נכונה. צריך לאפשר לחיילים ולמפקדים להתכונן לאתגרים שיש לנו ואני אייצג אותם. "הפעולה הייתה מידתית ונכונה. החיילים פתחו באש רק לעבר מי שהיו צריכים והפגינו קור רוח ואומץ לב".
"צה"ל הוא ארגון שקוף, מבוקר, לומד מחויב לבחון עשייה ולתחקר כל פעולה", אמר אשכנזי. "בנסיבות אליהן נקלעו לוחמי השייטת בסיכון חיים, הם פעלו באופן יוצא דופן. היום ברור לנו שאחרי שהחייל הראשון ירד, החייל השני נורה. החיילים פתחו באש מוצדקת, ירו במי שצריך ולא במי שלא צריך".
לאחר מכן הודה אשכנזי כי בידי הצבא לא היה את כל המידע טרם המבצע וכי צה"ל לא חקר את ארגון ה-IHH הטורקי למרות הקשר שלו לתנועות טרור. בהמשך התייחס לתקרית ואמר כי זו הייתה אמורה להתבצע באופן אחר. "אם יש שגיאה זו צורת ההשתלטות על המרמרה", הבהיר. "כשאנשים מחפשים חיכוך זה יקרה, וזה היה ברור במקרה הזה. ככל שההשתלטות הייתה מבוצעת מהר יתר, זה היה מוצלח יותר". עוד הוסיף הרמטכ"ל כי היה צורך בירי מכוון.
הרמט"כל הודה בעדותו כי השגיאה מהרכזית הייתה בצורת ההשתלטות על הספינה. "חשבנו שיהיו 10-15 בני אדם", אמר אשכנזי. "חשבנו שאם נזרוק רימון הם יזוזו ונוכל להוריד את הלוחמים תוך דקה". עוד לפי סיום עדותו של אשכנזי הוחלט כי גם הפרקליט הצבאי הראשי ימסור עדות בפני חברי הוועדה.
ברק: "מוטלת עלי אחריות כשר ביטחון"
לא מעט עניין עוררה עדותו של אשכנזי, במיוחד לאחר "גלגול האחריות" המרומז של שר הביטחון ברק על אירועי המשט - לצבא. ושר הביטחון. ברק הדגיש בעדותו כי "כל המאמצים למנוע את הגעת המשט והיערכות למבצע 'רוחות שמיים' החלו עם הגעת המידע המודיעיני על מארגניו ועל נחישותם להגיע לעימות".
"הסגר הימי הוא כורח לביטחון תושבי ישראל ואין אפשרות לבטלו", הוסיף שר הביטחון באמירה שמעט מתנגשת עם עדותו של רה"מ מאתמול, בה ציין כי עוד לפני המשט הייתה אמורה ישראל לתת הקלות בסגר. "הרמטכ"ל חזר לא פעם על דאגתו מפני שימוש בכוח, הוא הדגיש באוזני השביעייה, 'זה לא יהיה פשוט, אבל נעשה את זה'", אמר ברק.
הוא הוסיף "כשר הביטחון אני נוטל עליי אחריות. ההחלטה התקבלה ע"י רה"מ, אנוכי ושרי השביעייה כולה. "אין אף פעם מודיעין מושלם לפני מבצע וכמעט אף פעם מבצע לא מתפתח באופן מדויק, ההבדל בין הצלחה להסתבכות דק כחוט השערה. הקו המפריד בין תחומי האחריות של הדרג המדיני והמבצעי ברור מאוד, וכל אחד מהם נושא באחריות לכך".
"ההחלטה שהתקבלה הייתה נכונה וסבירה"
"יש לנו צבא מצוין, לוחמים אמיצים ומסורים", הוסיף שר הביטחון ברק. "ההחלטה שהתקבלה הייתה נכונה וסבירה, זאת לאחר שהמאמצים המדיניים לא צלחו. הליך קבלת ההחלטות היה תקין וסביר. זה קיבל תוקף לאחר מכן מוועדת חוץ וביטחון".
ברק ציין לראשונה כי חלק מהשרים בשביעייה הציעו שלא לעצור את המשט ולאפשר לו להיכנס לתחומי עזה. על תהליך קבלת ההחלטות סיפר: "חלק משרי השביעייה, בלי תיק אבל עם שכל ישר, העלו שאלות על המציאות שהולכת להיווצר בעקבות הפעולה המתוכננת".
"הדרג הצבאי קובע איך, והוא נושא באחריות", אמר עוד שר הביטחון. "אם המשימה לא ניתנת לביצוע, הדרג הצבאי צריך לומר זאת. הדרג הצבאי גם יכול לומר, אפשר, אבל הנזק יהיה גדול. במקרה שלנו לא זה נאמר ולא זה נאמר. אם ההחלטה נכונה לעצור את המשט, אז הפער הוא בביצוע".
נתניהו בעדותו שלשום: "במזה"ת הדמוקרטיה היא זן נדיר"
"אני משוכנע שבסוף חקירתכם יתברר שמדינת ישראל וצה"ל פעלו בהתאם לחוק הבינלאומי, ושלוחמי צה"ל על סיפון המרמרה גילו אומץ לב בלתי רגיל במילוי משימתם ובהגנה על עצמם מפני סכנת חיים ממשית", כך אמר ננתיהו אתמול בפתח דבריו מול חברי ועדת טירקל. "אני סומך על לוחמי צה"ל ומדינת ישראל כולה גאה בהם".
"הופעתו של ראש ממשלת ישראל בפני וועדה זו היום היא ההוכחה הטובה ביותר לסטנדרטים הגבוהים שלפיהם פועלת הדמוקרטיה הישראלית. במזרח התיכון הדמוקרטיה היא זן נדיר. לצערנו קיימים באזורנו משטרים שיורים במתנגדיהם לאור יום, מדכאים נשים בברוטאליות ומוציאים אותן להורג בסקילה, ושוללים בסיטונות ממיעוטים ומאוכלוסיות שלמות את זכויות האדם הבסיסיות ביותר", לדברי ראש הממשלה.
נתניהו המשיך ואמר: "במדינות אלה אין עיתונות חופשית שתחשוף פשעים אלה לאור, אין פרלמנטים אמיתיים שיקיימו דיונים ובירורים, אין בתי משפט עצמאיים לקיום משפט צדק, אין ארגוני זכויות אדם מקומיים. יש רק טרור ורודנות. ישראל תמיד הייתה שונה, שונה מאוד. ישראל היא דמוקרטיה ליברלית הפועלת תחת שלטון החוק, עם בתי משפט עצמאיים, פרלמנט תוסס ועיתונות חופשית. ישראל היא דוגמה למדינה דמוקרטית שנתונה להתקפות ואיומי מלחמה וטרור חסרי תקדים, ובכל זאת מצליחה לשמור על ערכים דמוקרטיים ועל צרכי הביטחון בעת ובעונה אחת".
לאחר שמעדותו של רה"מ עלה כי שר הביטחון אהוד ברק הוא שהיה אחראי בפועל למתרחש במהלך התקרית, פרסם נתניהו הודעה מיוחדת, בה הבהיר כי גם עליו מוטלת האחריות על אירועי המשט. "כראש הממשלה האחריות הכוללת מוטלת תמיד עליי, בין אם אני בארץ ובין אם אני בחו"ל, וכך היה גם במקרה זה", אמר.
נתניהו מבהיר: "האחריות לאירועי המשט - עליי"