רוב אוטומטי נגד ישראל. מליאת האו
צילום: רוייטרס

סוף למשא ומתן? לאחר החלטת ארצות הברית להטיל וטו על החלטת מועצת הביטחון, לגנות את ישראל בעקבות הבנייה בהתנחלויות, הביע ראש הממשלה בנימין נתניהו את הערכתו לממשל האמריקני. ברשות הפלסטינית זועמים בעקבות ההחלטה ומאיימים כי צעד זה צפוי להשפיע על האזור כולו.

בהודעה שהגיעה ממשרד ראש הממשלה נכתב כי "ישראל מעריכה מאוד את החלטת הנשיא אובמה להטיל וטו על החלטת מועצת הביטחון היום. ישראל נשארת מחוייבת לקידום שלום אזורי עם כל שכנותיה לרבות עם הפלסטינים". עוד נכתב, "אנו שואפים לפתרון שישלב את השאיפות הפלסטיניות הלגיטימיות עם הצורך של ישראל בביטחון והכרה. חלטת ארה"ב היום מבהירה שהדרך היחידה לשלום היא באמצעות משא ומתן ישיר ולא באמצעות החלטות של גופים בינלאומיים".

על פי ההודעה, ישראל תהיה מוכנה לקדם את המשא ומתן לשלום באופן נמרץ וכי היא מעוניינת להתחיל בתהליך להשגת שלום בטוח. "אנו מקווים שהפלסטינים יצטרפו אלינו במאמץ זה בהקדם האפשרי", נכתב.

אולם ברשות הפלסינית הביעו כעס על ההחלטה של ארצות הברית, ומסרו כי ישקלו מחדש את המשך תהליך השלום עם ישראל. גורמים בסביבתו של אבו מאזן הוסיפו כי צעד זה יעודד את ישראל להמשיך לבנות בהתנחלויות וייסבך את העניינים באזור.

"ארצות הברית מחויבת לשלום אמיתי"

אמש נערכה באו"ם הצבעה בדבר גינוי פומבי של מועצת הביטחון את הבניה בהתנחלויות. הפלסטינים ניסו לשכנע את מועצת הביטחון לגנות את ישראל על הבניה בהתנחלויות ובכך לצבור הון פוליטי משמעותי בעולם. אולם, בתום ההצבעה, הטילה שגרירת ארצות הברית סוזן רייס וטו ולכן לא עברה ההצבעה.

רייס נשאה דברים לאחר ההצבעה ואמרה כי "ארצות הברית מחויבת לשלום אמיתי בין ישראל והפלסטינים", עם זאת, הסבירה  כי לדעתה אין זה נכון לנסות ולהשפיע מבחוץ על הצדדים, "אין מדינה בעולם שפעלה כמו ארצות הברית לפתרון הסכסוך", אמרה רייס, "אך אישור הצעה זו תגדיל את הקיטוב והקולות הקיצוניים בשני הצדדים", דברי רייס.

בנוסף, שגרירת ארצות הברית לאו"ם אמרה כי ארצות הברית אינה בעד הבניה בהתנחלויות, אלא נגדה. "אין להבין שאנו תומכים בבניה בשטחים הכבודים", אמרה רייס, "אנו דוחים את הרעיון", דברי השגרירה האמריקנית.

אחרי רייס דיברו שגרירים נוספים, ביניהם השגריר הבריטי, הרוסי והסיני. המכנה המשותף בדבריהם היה גינוי של הבניה בהתנחלויות וקריאה לישראל לכבד את ההסכמים הבינלאומיים ולהפסיק את הבניה, תוך דגש על יישום פתרון של הדברות שיוביל לשתי מדינות.

עם זאת, ניתן להניח כי לפחות חלק מ-14 המדינות אשר הצביעו בעד הגינוי ידעו כי ארצות הברית תטיל בסופו של דבר וטו על ההצבעה ולכן, הרשו לעצמן להצביע בצורה אשר אוהדת יותר את דעת הקהל העולמי

עד הרגע האחרון: אובמה ניסה לשכנע את אבו מאזן להוריד את ההצעה מסדר היום 

מוקדם יותר אתמול, ניסה הנשיא ברק אובמה להשפיע על הפלסטינים וביקש מהם לדחות את ההצבעה. אובמה הציע פשרה לפיה מועצת הביטחון תוציא הודעת גינוי לא מחייבת, שלמעשה תציג דעה, ולא צו, להפסקת הבניה בהתנחלויות.

אבו-מאזן מצידו סירב וההצבעה תובא לסדר היום בבניין האו"ם כמתוכנן. במידה ותאושר ההצבעה, פירוש הדבר הרעה משמעותית בתדמיתה של ישראל בעולם ולחץ מוגבר להפסקת הבניה בהתנחלויות, ייתכן ואפילו ללא קשר להסכם עם הרשות הפלסטינית.

רוצים לקבל עדכונים שוטפים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק