לאחר הספקולציות, הלחצים וההאשמות ההדדיות, זה סוף סוף קרה: נתניהו, אבו מאזן ואובמה בחדר אחד. בהתאם לציפיות, מלבד תמונה חגיגית משותפת, לא היו נרשמו שיאים מיוחדים. העיקר שהנשיא מרוצה.
"זה הזמן להתקדם במשא ומתן", הכריז אובמה בפני שני הצדדים. "יש להתחיל בשיחות למרות המכשולים", הוסיף ודאג לנזוף בנוכחים. "הפלסטינים צריכים לעשות יותר למען דו שיח. הישראלים צריכים לנקוט בצעדים כדי לבלום את התפתחות ההתנחלויות".
אובמה הוסיף ואמר כי השלום במזרח התיכון "קריטי" לעולם כולו, וקרא למדינות ערב לסייע במאמצים. "למרות כל המכשולים בהיסטוריה, ההצלחה תלויה בנחישות של כל הצדדים, ובהבנה שמדובר במידה של דחיפות", הסביר. "זה הזמן להפגין גמישות, שיקול דעת שנחוצים להתקדמות המשא ומתן".
בתום הפגישה בין הצדדים דיבר נתניהו עם כתבים, והביע אופטימיות. "התהליך יתחדש ללא תנאים מוקדמים", אמר ראש הממשלה, וציין כי המפגש "שבר את הקרח".
למה התעכב נתניהו?
רגע לפני הפגישה המשולשת, נועד ראש הממשלה בנימין נתניהו עם הנשיא האמריקני ברק אובמה. מיד אחריו נכנס לחדר יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן.
בפגישה שנערכה כ-40 דקות בבית המלון וולדורף אסטוריה נכחו מלבד נתניהו גם שר הביטחון אהוד ברק, שר החוץ אביגדור ליברמן, מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון, והשליח המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל.
על פי הדיווחים בניו יורק, החלה הפגישה באיחור קל בגלל פקיי התנועה בניו יורק, כמו גם דרישות אנשי הביטחון האמריקנים.
"לא להיכנע לארצות הברית"
יום לפני ביקורו של נתניהו בארצות הברית הקימו ראשי המתנחלים מאהל מחאה מול משרד ראש הממשלה בירושלים. נציגי המתנחלים קראו לראש הממשלה לא להקפיא את הבנייה בהתנחלויות, ולא להיכנע ללחץ האמריקנים.
השר בני בגין אמר בראיון לחדשות 2 כי "אי אפשר לצפות מישראל לוותר על העקרונות שלה". בגין הוסיף: "ועידת הפתח הסתיימה והטילה צל על כל מו"מ עתידי, לאחר שנקודת המוצא שלה בתקנון היא חיסול הנוכחות הציוניות".
שר הביטחון השוהה אף הוא בארצות הברית נפגש אמש עם מזכיר ההגנה האמרקיני רוברט גייטס וגורמים בטחוניים נוספים. ברק אמר במהלך פגישתו עם גייטס כי התהליך המדיני וההסכם שיבוא אחריו צריכים לכלול הסכמה על קץ הסכסוך וסיום הדרישות ההדדיות.