יום אחרי שהודיעה על גירוש השגריר הישראלי מאנקרה, בשל סירובה של ישראל להתנצל על אירועי המרמרה, טורקיה מחריפה את הטון נגד ישראל.
שר החוץ הטורקי אחמט דאוטולו אמר היום בראיון לטלוויזיה הטורקית כי ארצו תיפנה לבית הדין הבינלאומי בהאג בתלונה נגד הסגר הישראלי על רצועת עזה.
דאוטולו הוסיף כי הסגר על עזה אינו חוקי וכי טורקיה לא מכירה בו. השר הטורקי התייחס בביטול לדוח פאלמר שקבע כי הסגר הישראלי על עזה הוא חוקי כצעד הגנה לגיטימי, ואמר: "מי שקובע הוא בית הדין הבינלאומי. אם זה מה שישראל חושבת - אז בבקשה, שתבוא להוכיח את חוקיות הסגר מול בית הדין הבינלאומי".
גדעון סער: "ישראל לא התנצלה, לא מתנצלת ולא תתנצל"
בינתיים בישראל, שר החינוך וחבר הקבינט גדעון סער אמר כי "ישראל לא יכולה להרשות לעצמה להתנצל על זה שהיא מגנה על חיי חייליה ואזרחיה".
"ישראל לא התנצלה, לא מתנצלת ולא תתנצל בעתיד, כשהיא מגנה על חיי חייליה ואזרחיה", אמר סער באירוע "שבת תרבות" בחולון, והוסיף: "המרמרה היה משט פרובוקטיבי, עצם שליחת המשט והאופן שבו ניסו לפגוע בחיילים במוטות, באלות ובסכינים. אנו כמדינה הפעלנו את זכותנו להגן על עצמנו".
"הבריונות של ישראל בים התיכון הגיעה לקיצה"
מוקדם יותר היום הודיע שר החוץ הטורקי כי ארצו תגביר את הנוכחות הצבאית במזרח הים התיכון. "טורקיה תנקוט בכל אמצעי הנראה לנכון", אמר דאוטולו בהודעה, "על מנת לשמור ביטחונם של כלי שיט העוברים במזרח הים התיכון".
גורם ממשלתי בכיר אמר לעיתון הטורקי "הורייט", כי "הבריונות שמפעילה ישראל בים התיכון הגיעה לקיצה". הבכיר הוסיף: "הים התיכון כבר לא יהיה מקום בו יוכל הצי הישראלי לפעול בבריונות נגד כלי שיט אזרחיים", ברמזו לספינות מסוג אלה שהשתתפו במשט לעזה.
בין הצעדים בהם מתכוונת טורקיה לנקוט, הוא ליווי צבאי לספינות שיובילו סיוע הומניטרי לעזה ונוכחות מוגברת בקטע הים שבין ישראל לקפריסין. המקור הבכיר סיפר לעיתון "הורייט" כי מראן של ספינות מלחמה טורקיות יהיה תדיר יותר באזור.
אמש: השגריר הישראלי גורש מטורקיה
אמש, שעות אחרי גירוש השגריר הישראלי מטורקיה וירידת היחסים בין שתי המדינות לשפל של כל הזמנים, חזרו והצהירו גורמים בכירים בירושלים כי ביומיים האחרונים נקטו הם, יחד עם האמריקנים, מאמצים רבים לסיים את הסוגיה באופן שקט. הם הפנו את האצבע המאשימה לעבר טורקיה, ואמרו כי שם לא היו מעוניינים בסוף אחר מזה שהיה היום.
מזכ"ל האו"ם באן קי מון אמר הבוקר כי הוא מפציר בישראל ובטורקיה לתקן את היחסים ביניהן. "שתי המדינות חשובות מאוד באזור ויחסים משופרים ביניהן יהיו חשובים מאוד בהתייחס לאירועים במזרח התיכון, כולל תהליך השלום", אמר באן במהלך ביקורו באוסטרליה.
אחרי מסיבת העיתונאים של שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, שבה הכריז על הסנקציות שתנקוט ארצו כלפי ישראל - הקפידו בירושלים להימנע מלתקוף את הטורקים ולאפשר להם לשחק לבדם על המגרש. המשך לכך היה בשעות הערב, כששגרירות טורקיה בוושינגטון הודיעה על כוונתה של אנקרה לפתוח בהליכים לקראת הגשת תביעות נגד לוחמי השייטת ונגד אישים רשמיים בישראל ש"אחראים להרג האזרחים" במהלך ההשתלטות על ה"מרמרה" אשתקד. בעבר דרשה אנקרה מישראל לקבל לידיה את שמות הלוחמים שהשתתפו במבצע, ונענתה בסירוב מצד ירושלים.